Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 21 Listopada 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Przyszła mroźna zima, niebo odsłoniła, miesiąc przed terminem co ma w swym zwyczaju. Śniegiem lekkosypnym, narciarzy oczaruj, ubierz białe stringi i popraw makijaż. Kiedy opatulisz drzewa zamiast liści, pojaśnieje przestrzeń blaskiem wiekuistym. Muzyka pod butem, zaskrzypi kankana, a otchłań w dolinie jakże roześmiana. Przysypie rzeczółki, skuje litym lodem, zaśpiewa bul bul bul, zaspami otuli. Pstrągi potokowe grzeją się pod spodem, a zima jak zima w bieluśkiej koszuli... ...sypie puchem marnym, dyktuje zegarmistrz, rozgwary zwierzęce, jeleń pręży wieńce. Sarna przy ruczaju, wody ździebko daruj, paśnik znowu pusty, dziś nie będzie uczty. Zanim przywitałem, a już żegnać trzeba, jak mi nie dasz śniegu, wezmę w dłoń pogrzebacz. W piecu wyrychtować, a za groźbę przebacz, bo jakby nie było, bez puchu żeś jędza. "Jeden bałwan zimy nie czyni." - Władysław Grzeszczyk. 8
Somalija Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 @[email protected] Osz Ty Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , prawdziwy z Ciebie czarodziej, nie mogę przestać czytać... Pozdrawiam .
[email protected] Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 @Somalija Ago wiem że zazdrościsz mi zimy, no cóż mieszkam w górach, "rosi" mi już śniegiem, dzisiaj miałem w nocy minus 10, niebo czyściutkie, wiaterek zero, w południe walę w góry. Wszystkiego dobrego, baw się dobrze.
Somalija Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 @[email protected] ja dusza z kraju Odyna, więc to zrozumiałe, że zima jest dla mnie najgorętszą porą roku. Zazdroszczę Ci talentu i czasu na te góry.
Marek.zak1 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Fajny opis i oryginalny tytuł. Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 @Somalija Ago kocham moje góry, bo choć małe, kiedy tam jestem, zawsze coś dają. Miłego sobotniego południa. @Marek.zak1 Wiesz Marku że tytuł zaczyna wiersz i jak nie zaciekawisz, padnie śmiercią nieczytania. Miłego weekendu. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Witam - zazdroszczę ci takiego krajobrazu - jest uroczy. Pozd.
[email protected] Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 @Waldemar_Talar_Talar Waldku śniegu ino, ino spłynie w dal już siną. Klimat ktoś spartolił, sama zima nie wydoli. Trzymaj się mocno, słońce grzeje od samego rana i niezadługo będzie po zimie.
Radek78 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 Wiersz jak wędrówka po okolicy. Może się kiedyś spotkamy, trącimy łokciami na wąskiej ścieżce codzienności.
[email protected] Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2020 @Radek78 Radku spotykałem się niespodziewanie z niektórymi poetami z Beja na Sowiej Górze, a trąciliśmy się butelkami. Trzymaj się zdrowo.
Młoda Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zdecydowanie ta otchłań skradła mi część duszy... niemniej nie żałuję :).
[email protected] Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 @Młoda Jak staniesz kiedyś na szczycie Wielkiej Sowy, zobaczysz tę otchłań, zapewniam przemówi do Ciebie, a jak staniesz na wieży przy dobrej pogodzie, będzie Cię smerać w łydkach i brzuchu. Pozdrawiam i zapraszam w moje góry.
joanna53 Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2020 piękny wiersz, lubię śnieżne zimy, pozdrawiam serdecznie:)
[email protected] Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 @joanna53 "Nie czas Zenek na kochanie, kiedy czas na odśnieżanie." - z piosenki Rosiewicza. Wszystkiego dobrego Asiu.
[email protected] Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 @Agrafka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miłego dnia.
8fun Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co ci powiem, to ci powiem, ale ci powiem. Piknie!
[email protected] Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2020 @8fun Bo i zima jesienna jest piękna, śnieg wisi na liściach pomaga im spaść, robi śnieżne kałuże a czasami maź. Tylko trzeba polubić rzeczy z pozoru brzydkie, a ty sobie podlejesz, deszczem... czasem piwkiem. Wszystkiego dobrego. 1
Czarek Płatak Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2020 Oj, stęskniłem się jak pl za taką białą. Może w tym roku. Chociaż im dalej w czas tym dalej na północy trzeba jej będzie szukać, a i tam jeśli nic się nie zmieni za pokolenie jej zabraknie. Wiersz, czyta się lekko, a gdyby nie pogrzebacz (a może on jednak nie przeszkadza) mógłby stanowić tekst do piosenki dla dzieci :) Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2020 @Czarek Płatak U mnie w tym roku jest jeszcze piękniejsza ale nie mam zdjęć. Pozdrawiam Czarku. Pogrzebacz to taka patelnia w rękach żony.
Rekomendowane odpowiedzi