Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten ostatni wers brzmi slabo. nie wiem czy warto pisac "w ciemnosciach" wkoncu Oriona widac tylko w nocy a miejsce mozna uzupelnic czyms fajniejszym. jeszcze tego nie przemyslalem ale moznaby strzelic pytaniem np.

Orion na niebie
i ziemi !
Kocie oczy ?

nie chce ci mieszac w glowie. to wkoncu twoje haiku ale ogolnie podoba mi sie twoj obraz.
pietrek

Opublikowano

tygrysku - Ty to zobaczyłeś...zobaczyłeś to co i ja...tak sie cieszę. A Twoje haiku jest tym właśnie.Ja jednak staram sie trzymać zasady 5-7-5 (może to de mode), tak sobie założyłam. Nie chce być samurajem w dresie:)
Może te "ciemności" zamienię na "zarośla"? (tak było pierwotnie i faktycznie). Dzięki :)

---------------

Lenka - z Tobą się nie zgadzam ...to raczej Twoja metafora. Mi chodziło o pokazanie tego olśnienia: ależ podobni, które zobaczyłam patrząc na oba obrazy. Nigdy mi to wcześniej się nie skojarzyło...może te obrazy nie występowały równocześnie? Bo Orion to myśliwy, a w swoim gwiazdozbiorze ma dwie bardzo jasno świecące gwiazdy.Dodatkowo układ wszystkich widocznych gwiazd jest podobny do kociego pyszczka ( nie myślałam tu tylko o Pasie Oriona) . Kot - jak wiadomo też jest myśliwym.

Ale to co napisałaś to śliczne...:)