w kropki bordo Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) puszczasz kółka z dymu zakreślasz granicę jestem stąd dotąd twoje palce wyłamany kciuk lewej dłoni zrośnięty z blizną po stolarskim dłucie przekraczamy jedną po drugiej listonosz nigdy nie dzwoni dwa razy psy szczekają dzieci śpią w sadzie rosną drzewa 141020 Edytowane 31 Października 2020 przez w kropki bordo (wyświetl historię edycji) 5
duszka Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 Jakbyś ujęła w nim cały świat.., czy może chwilę żywego odczuwania go jako całości, a więc zjednoczenia z nim... Te dwie frazy "przekraczamy jedna po drugiej" i "rosną drzewa" łączą się dla mnie znaczeniowo, bo i to kolejne przkraczanie jest wzrostem. Oszczędnie i plastycznie uchwycona chwila "intensywnego współistnienia". Udzieliła mi się :) Pozdrawiam. 1
Pan Ropuch Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 Bezpretensjonalnie przypadł do gustu :) Pozdrawiam Pan Ropuch 1
w kropki bordo Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) @duszka Dziękuję za wnikliwość....bo to jest cały świat peelki....i jest jaki jest :) Pozdrawiam :) Dzięki za Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Pan Ropuch Dziękuję Panu serdecznie i bezpretensjonalnie :) za też, miłego :) Edytowane 14 Października 2020 przez w kropki bordo (wyświetl historię edycji) 2
Johny Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 @w kropki bordo Zatrzymał na dłużej. Kojarzy mi się z wakacyjnymi widokami na wsi. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ta osoba jest dla PLki niedostępna. W znaczeniu, że nie lubi się zwierzać czy opowiadać o sobie. Trzyma na dystans (zakreśla granicę). Puszcza kółka z dymu - chwila relaksu oddechu. Pewnie wszystko się dzieje podczas zwykłej rozmowy w czasie wolnym. Po tym można się domyślić, że raczej chodzi o mężczyznę. Kogoś kto pracował w przeszłości fizycznie. W tym momencie udało się przełamać barierę milczenia. Rozpoczęła się komunikacja między PLką a tym mężczyzną. Nawiązała nić porozumienia. Zostały poruszone intymne tematy o których wcześniej oboje bali się mówić. Wydaje mi się że całość ma smutne zakończenie. Listonosz nie dzwoni - nie ma wiadomości od tej osoby. Psy szczekają - PLka wyczekuje nadejścia tego mężczyzny i zwraca uwagę na każde szczekanie psów, lecz one zawsze reagują na kogoś innego. Dzieci śpią w sadzie - tu przyznam się szczerze nie wiem. Może są to dzieci PLki i tego mężczyzny i to taki symbol że zamiast w domu rodzinnym z dwójką rodziców, śpią w sadzie - na dworze. A może chodzi o to, że upłynęło tyle czasu że zapomniały ojca/dziadka/członka rodziny i bawią się beztrosko. Rosną drzewa - dla mnie to upływ czasu. Dużo czasu upłynęło od tamtej pamiętnej rozmowy. 1
Somalija Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) @w kropki bordo możliwe, że jest tak jak pisze Jony, ja jednak czytam tu rozmowę córki z ojcem, trudną rozmowę. Piękny wiersz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Edytowane 14 Października 2020 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
w kropki bordo Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2020 @Johny @Somalija dziękuję Wam za komentarze, dla mnie to zawsze interesujące, co odbiorca ma na myśli, czytając mój tekst. A że nie lubię tłumaczyć się ze słów, każda interpretacja jest dla mnie ciekawa i cenna. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Czarek Płatak Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2020 Barbarzyńcy! Wygonić dzieci spać do sadu późną jesienią... Czytałem z przyjemnością. Jest tu spokój, który się udziela. Uściski
Rekomendowane odpowiedzi