Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 1 Września 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Rozkwitły dziś wonią napęczniałe chmury wspominam Ciebie miły jak tuliłeś mnie w zapachach do siebie w nucie głowy zawrót uśmiech w serca nucie a w głębi pragnienie w niebiańskim surducie. Cumulonimbus roztaczał na przyszłość widoki, nut piżma i ciepła horyzont szeroki. Cirrus w tyle płynął słodkim aromatem tak pachniało niebo wrześniowym zapachem. A stratus wodnisty po pachy spłakany liczył na łut zmiany i wiatr potargany, że go w dal przewieje, bliżej w stronę słońca. Strato, alto, cirro przedziergane gruszką i wiotkim cytrusem, promieniami szczęścia bukiet chmury niosły po niebie z przejęcia. Jaki zapach dasz mi? nadgarstek pocieram: pachnidło ust, skóry, dotyk światłocienia. Edytowane 1 Września 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 8
beta_b Opublikowano 1 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @Kot Zgadzam się, że tytuł obiecuje więcej. Nie umiem i nie lubię opisów, tu była próba skojarzenia chmur z zapachem a potem lekka impresja i kilka wątków. Galaretka wieloowocowa. Pozdrawiam, bb
Pan Ropuch Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) @beta_b Jak zwykle służę skojarzeniem muzycznym trochę tylko zahaczającym o te chmurki, ale w poetycki sposób. Ps. Tam brakuje chyba "ł" w słowie rozkwitły ;) Pod koniec delikatnie pozmieniałbym natłok zapachów i pachnienia ich synonimami. np. zapchniały chmury na aromatyczne chmury (wiem duża zmiana ale raczej nie szkodzi) pachnie w blasku cienia na pachnidło światłocienia Pozdrawiam Pan Ropuch Edytowane 1 Września 2020 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 1
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szkoda, że tak późno przeczytałem ten wiersz. Przydałby się z jakieś 17 lat wcześniej kiedy uczyłem się na meteorologii o chmurach :)
beta_b Opublikowano 1 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @fregamo Te zapachy po wczorajszej podróży z Białegostoku :D pozdrawiam, @Pan Ropuch Zmieniłam, gdzie się dało. aromatyczne chmury w pierwszy wersie powtarzałyby się zbyt blisko: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Marcin Krzysica nauki w tym mało, ale może ktoś zajrzy do wiki ;) Opisy są dla mnie zbyt trudne, dzięki za cierpliwość. ;) bb 1
PuszKin Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 Trochę dużo słów, które wydają się być archaiczne i nie pasujące do współczesnego języka. Chyba, że tak miało być.
beta_b Opublikowano 1 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @PuszKin Tak, trochę dużo słów na pędzel się wlało. To impresja, między zapachami, chmurami, wspomnieniem. Konkretniej zazwyczaj piszę, nie wiem co się stało. Eksperyment? A co byś skrócił? Jestem otwarta na redakcję. Pozdrawiam, bb
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Za siódmą chmurą znajdziesz odpowiedź. Pozdrawiam Edytowane 1 Września 2020 przez Andrzej_Wojnowski (wyświetl historię edycji)
PuszKin Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @beta_b Trudno powiedzieć. Nie moja estetyka. W drugim wersie zrezygnowałbym z "na niebie". Potem "do siebie."...
Pan Ropuch Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @beta_b Końcóweczka to jest puencia - przepysznie wyszło. Dokroiłaś jak wyborny cukiernik łakoć rozpusty. Super! Pozdrawiam Pan Ropuch
Rekomendowane odpowiedzi