Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Malarz deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego deszcz odbiera światu kolor?

Zamyka przestrzeń w błękitnawej szarości,

topi czerwień dachówek i zabija zieleń mojego sadu.

Czasami oddaje w tęczy,

zabarwia i bełta

te same prawa optyki.

Dlaczego deszcz zabiera przedmiotom kontury?

Rysuje drżącą ręką szkice rozmazując ślad,

krawędzie domów płynne, a łzawe szyby połyskują

refleksami ulicznych lamp i księżyca.

Bo jest wieczór

i jesiennolistny dziś park.

Kto nauczył cię malować kolorowy deszcz?

Grubą kreską zaznaczać nieoznaczoność.

Plamami zmęczonego pędzla zapaćkać zieleń z czerwienią.

Skradziony granat domieszać do ochry.

Skoczyłem jak wariat

w cętkowaną kroplami taflę kałuży.

To mnie namalowałeś

w głębi deszczowego szaleństwa

tylko po co tu parasol?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Łukasz Jasiński

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dwa górne zdjęcia ....Pan Łukasz w swobodnej zabawnej odsłonie Miłego dnia 
    • @Kwiatuszek     Tak, powstaje.     A skoro o książkach mowa, przesyłam Ci zdjęcia już wydanych.     Pozdrawiam serdecznie.   

• @Ewelina Ale dziękuję. Za 2 godziny idę na piwo, a za 4 na następne 3 piwa i mnie nie ma. A najchętniej bym zniknął, ale system takiej opcji nie przewiduje ;)))) Więc mam gorące postanowienie kłócić się z nim, tylko może w wymyślny sposób, notabene na tylko taki na jaki potrafię... Pozdrawiam, Michał
    • @Ewelina Tak, może, ale są minusy, dużo minusów tylko ja generalnie mam to w dupie, a z tymi tam gdzieś wyżej postanowiłem pokłócić się o kasę, a wiesz tak nawet, dla zasady, bo są tutaj jeszcze podobno zasady...
    • @Wewnętrzny Odgłos patrzysz na duchowość z naszego punktu widzenia, cywilizowanego i w dodatku chrześcijańskiego świata, tak jest z reguły czemu się dziwić nie za bardzo można , ponieważ zostaliśmy tak sformułowanie, przez to , że tu się urodziliśmy i wychowaliśmy, to tak patrząc ogólnie. Nie można tamtym ludziom odmawiać duchowości , ona jest po prostu inna, a czasem i nie , bo też wierzą w siłę wyższą i oddają jej cześć, może są też bliżsi natury niż my. Kiedyś jakąś Murzynka z Kenii wypowiadała się, że była zdziwiona gdy usłyszała o sobie, że jest z biednego zacofanego kraju, bo ona tego zupełnie nie czuła i czuła się w rodzinnej wiosce bardzo szczęśliwa mieszkając rzeczywiście w lepiance. Nie była nigdy głodna i nie czuła się niekochana. A Ty np. dowiadując się co nie daj Boże ,

że jesteś ciężko chory, myślisz tylko o przetrwaniu, tracisz całą duchowość, czy może wręcz przeciwnie właśnie wtedy zwracasz się do Boga lub zaczynasz dostrzegać inne sprawy?  Kredens pozdrawia 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...