Henryk_Jakowiec Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Ponoć Tomek powsinoga od chałupy do chałupy chodził po wsi i zaliczał w każdej choćby... łyk siwuchy więc nadano mu przezwisko lub kto woli to przydomek powiązany z sytuacją i go zwano Siwy Tomek. Tomek jednak nie był siwy rocznik dwa tysiące czwarty chłopak młody, lecz desperat alkoholem wskroś przeżarty tylko dziwię się mieszkańcom że chłopaka rozpijali gdy spytałem ich, dlaczego to zwyczajnie mnie wyśmiali. W tej wsi odkąd pamiętają żaden z chłopów sił nie szczędził w lesie, w chacie lub w obejściu każdy z nich swój bimber pędził. bo to tak jak ze skorupką czym za młodu... dalej znacie więc dlatego tam się pije nie od dzisiaj w każdej chacie. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 @Jacek_K O herbacie nie napiszę ona nie jest z Polski rodem my Polacy wciąż mówimy jakim dumnym to narodem my jesteśmy od prawieków prasłowiańskim zaś zwyczajem jeśli tak najwyżej szklankę tego, co my zwiemy czajem. Okowitkę nam pędzili od zarania pradziadowie potem przejął to monopol i się wódką dziś to zowie a my w hołdzie prapraprzodkom chcemy pielęgnować chlubę więc żłopiemy ile wejdzie na ich cześć a naszą zgubę. pozdrawiam :)))
Antosiek Szyszka Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ach gdybym ja wiosną nie pił to by było wręcz wspaniale lecz ja tak się nauczyłem i tak robię życie całe jest Wielkanoc to okazja by się spotkać z ziomkiem z pracy on tak jak ja w korpo robi dzielim razem los tułaczy rozmawiamy bo problemy każdy ma tu oczywiście jeden drugi no i trzeci tak powoli kielich świśnie i gdy znajdę rozwiązanie flaszka pusta nic zostanie do domu iść muszę wracać tam jest żona czeka płaca ucieszą się gdy przychodzę wypłatę im też przyniosę choć jest mniej i się zataczam dzieci z smutkiem mówią tata.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 @Antosiek Szyszka Byle tylko nie za często bowiem to się nie opłaca byle tylko nie za dużo po co jeszcze poić kaca można wypić dla kurażu przy wypłacie z kolegami ale nie tak miesiąc w miesiąc lecz co trzeci lub czasami i nie flaszkę, bo organizm też chce sobie dłużej pożyć a więc nadmiar można przecież przy okazji innej spożyć żonie będzie też przyjemniej gdy mąż trzeźwy a rebiata będzie, będzie wniebowzięta, że na trzeźwo wrócił tata. pozdrawiam :))) 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 @Henryk_Jakowiec ... aż mi się w głowie zakręciło Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Pewnie mają maksymę: Bimber, lekiem na całe zło... :))
Henryk_Jakowiec Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2020 @MIROSŁAW C. Ich maksyma sięga wyżej aż na szczyty niezdobyte - oprócz tego, że sam pije to rozpija i kobitę no i co tu dalej mówić kiedy baba w chacie pijana to wiadomo nie od dzisiaj, że część ciała jest sprzedana stąd i dzieci po kilkoro w różnym wieku w każdej chacie bo choć są po jednej matce nie wiadomo czy po tacie. na to jednak nikt nie zważa nawet sołtys nie grzmi basem bo i on w niejednej chacie to i owo robił czasem. pozdrawiam :)))
Rekomendowane odpowiedzi