Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 10 Marca 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) 09.03.2020 Wirus oddala ludzi od siebie, zmienia zasady prostych relacji. Już nie uraczysz uścisku dłoni, zwiększa się dystans przy konwersacji. Dla tych odważnych zostaje żółwik, nie brudzi dłoni tylko kosteczki. Ludzie zostają w domu zamknięci i wyjść do siebie nie mają chęci. Praca mailowo, zwolnienia nawet, przesyłka danych goni przesyłkę. Wirus tak mały świat zmieni cały; w kontekście życia (które trwa chwilkę). A jeśli pójdzie po kontynentach, wyizoluje ludzi od siebie: z depresji umrą, to jest rzecz pewna. Wirus wybudza ducha w potrzebie. Gdzie będzie bliskość - skoro zaraża. Gdzie zaufanie - gdy strach jest wkoło. Życie to tylko ochrona granic? może czas stworzyć formułę nową? A może świat znów chce się zatrzymać i zastanowić nad swoim losem. Koronawirus przewraca w głowie a na cypelku śmierć ostrzy kosę. Zachęcam z serca i naukowców w ramach doświadczeń na ludzkim ciele rozpocząć pracę nad lovewirusem, ciekawych wniosków może być wiele. ERRATA: 21.03.2020 I już się zmienia - strach zrobił swoje, ludzie się czule garną do siebie. To rekolekcje - poza religią - czas na wartości i przebudzenie. Szukają wsparcia w bliźnich, w rozmowach, ufają obcym, bo cóż mogą stracić. I już się dobro nie chowa w domach ale w świat idzie, ludzkość wzbogacić. Edytowane 22 Marca 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 8
Luule Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beto, z tym poleciałaś:D a i reszta zgrabna. No właśnie, też myślę o tym odizolowywaniu, niewitaniu.. Do teściowej w urz.skarbowym pani krzyczała 'proszę się odsunąć od okienka!'. no niefajnie, ciekawe do jakiego etapu to dojdzie. pozdrawiam
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) @beta_b Szczerze wątpię, czy akurat za sprawą tego wirusa dojdzie do pandemii... Raczej jesteśmy przygotowywani do tego, co nas dotknie w przeciągu najbliższych lat... Bo tak prawdę mówiąc, gdyby nagle zaczęły za sprawą jakiejś zjadliwej choroby umierać miliony ludzi na całym świecie, zwolennicy NWO byliby pewnie cali szczęśliwi. Już przecież w latach 60 zaczęli mówić, że dla dobra Ziemi ludzi powinno być nie więcej, niż 500 mln... Zresztą dzisiaj też się o tym mówi, tyle, że w dość zawoalowany sposób... Co do "skutków społecznych" to rzeczywiście, odpowiednia propaganda i ludzie zaczynają się bać bliższego kontaktu z bliźnim, izolować... Dobry wiersz. Pozdrawiam serdecznie :) Edytowane 10 Marca 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Witam - ciężki wiersz - zmusza do głębszego myślenia. Wirus jest i to fakt ale kto zna prawdę skąd się wziął co go wywołało - bo informacje chińskich mediów że to jakiś Łuszczak - zwierze - mało wiarygodne... O co tu chodzi to tylko diabeł wie... Uśmiech przesyłam.
beta_b Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) @Luule @CafeLatte @Waldemar_Talar_Talar panika jest oczywista, wzrasta zbiorowe poczucie zagrożenia, temat nieznany i metody leczenia. Branża turystyczna, eventowa już liczą straty, zahamuje wg. mnie gospodarka światowa. Znam sytuację w warszawskich szpitalach, nie wydają testów. Wirus wesprze selekcję naturalną. Może to okazja zastanowić się, o co chodzi w tym życiu, bo w śmierć jest prosta. Open space, który w firmach niby umożliwiają lepszą komunikację - dają pracodawcy kontrolę. Jak dla mnie człowiek często staje się przedmiotem. Komercjalizacja życia go uprzedmiatawia. Śmiałą mam teorię, i nie będzie polityczna ale może się okazać, że korona stać się może całkiem też humanistyczna. bb Edytowane 10 Marca 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Bardzo dobrze! Zarówno technicznie jak i merytorycznie. Osobiście nie tyle przeraża mnie jakiś wirus, ale całe ta otoczka wokół niego. Doskonale to opisałaś. Brawo! Czegoś takiego jeszcze w historii nie było :(. Pozdrawiam serdecznie
Norbert Serniczek Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Ludzie boją się witać, patrzą na siebie krzywo gdy ktoś kichnie, każdy się boi. Moim zdaniem prawda jest taka, że po prostu wypuścili wirusa z chińskiego laboratorium i to jest broń biologiczna nastawiona na zmniejszenie populacji z chorych i starych
beta_b Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @Sylwester_Lasota @MechanikSłów @8fun Dzięki za reakcję. Mam wrażenie dzisiaj, że hymnem się stanie - masowe odliczanie. Jest 20! Kto da więcej? bb
fregamo Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @beta_b wiesz; nie wiem czy to jest powód do żartów, choć ludzie wolą śmiać się z tego czego się boją. Mówią o dwuprocentowej skuteczności a to znaczy że na 100 osób 2 do piachu na 1 000 000 20 000 tysięcy niby to nie dużo choć jest to dodatkowy czynnik bo ludzie umierają codziennie choćby z głodu w 21 wieku 24tysiące osób dziennie (Hiszpanka miała 1.5% skuteczność) powiem szczerze że mam mieszane uczucia pozdrawiam
beta_b Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @fregamo ja się z wirusa nie śmieję, ani z owej szansy na chorobę i potencjalną śmierć. Wystarczy sobie bliskich wyobrazić w tej sytuacji. Ale: temat w szerszym chcę pokazać kontekście. Może nieudolnie. Na pewno jest zmiana, skoro szkoły zamykają i uczelnie. Może dojdą kina, galerie i kościoły. Co ty na to? bb 1
[email protected] Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @beta_b Przestańcie liczyć - grypa zabija, a życie patrzcie tak szybko mija. Pozdrawiam Betko.
fregamo Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @beta_b wiesz sam tytuł... no cóż; jest zbyt wiele niewiadomych w temacie ale jedna z nich akurat oczywista a mianowicie to że Chiny tają informację. Gra słów to gra słów ale jest tyle tematów, dlatego powiedziałem że ludzie wolą sobie żartować z rzeczy których się boją. Wybacz
beta_b Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @fregamo ja się nie gniewam, to indolencja z mojej strony z tym tytułem. Nie miałam pomysłu na nic lepszego. A co do Chin, słyszałam że laboratoria tam mieli Amerykanie. Za mała jestem by rozwikłać teorię. Wirus jest a strach może zmienić ludzkie myślenie. bb
Gość Franek K Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 Bardzo ciekawe spostrzeżenia i oczywiście na czasie. Zgrzytnął mi ten wersik z koroną w niebie. Ta jedna sylaba trochę jednak przeszkadza.
beta_b Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2020 @Franek K Dzięki Franku za komentarz, już zmieniłam, sens i słowa. Skoro gryzie trza poprawić, aby nie bolała głowa. bb
Gość Franek K Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sens zaiste też ciutkę się zmienił. Może nie trzeba było... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Czarek Płatak Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2020 No, chyba że ktoś ja ja mieszka w UK :/
beta_b Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2020 Wprowadzam errate choć minęła chwila ale serce się przebija przez stare tatuaże.
Rekomendowane odpowiedzi