Jack.M Opublikowano 2 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 letni poranek chłód górskiego potoku na bosych stopach
sionek Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 letni poranek chłód górskiego potoku na bosych stopach [Jack.M] "Letni" i "chłód" są wg mnie trochę za blisko, by oprócz kontrastu zaistniał nieoczekiwany paradoks. To nie błąd - to niewykorzystanie możliwości. Bardzo mi się podoba ten obraz. Jest bardzo czysty. Dla mnie aż za czysty - nie w moim stylu :o) Ja zwykłem coś takiego psuć, tj. wyraźniej podpowiadać Czytelnikowi nastrój. Dla mnie "poranek" - samo słowo - niesie w sobie coś radosnego, to zdrobnienie ma w sobie coś żartobliwego, coś co wystarczy podkreślić innym, podobnie żartobliwym słowem, by upewnić Czytelnika, o jaki nastrój [u]mi[/u] chodzi. Wymieszam też chłód poranka z chłodem potoku, oraz nie wprowadzę jawnego podmiotu, by stworzyć dodatkową interpretację w drugiej warstwie: na bosaka po kamieniach w potoku chłód poranka Pozdrawiam, Grzegorz
Lenka z okienka Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy moczył pan kiedyś nogi w górskim potoku o poranku?? Poranki w górach są chłodne i rześkie, a potoki wprost lodowate! One płyną z topniejącego śniegu... To haiku burzy moje wyobrażenie o górach...
Jack.M Opublikowano 5 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy moczył pan kiedyś nogi w górskim potoku o poranku?? Poranki w górach są chłodne i rześkie, a potoki wprost lodowate! One płyną z topniejącego śniegu... To haiku burzy moje wyobrażenie o górach... Ja jako nie haikowiec, pozwolę sobie mieć odmienne zdanie na chłód górskiego strumienia w letni poranek.
Rekomendowane odpowiedzi