Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

za ciasno tu dla nas
za wąskie łóżko
za dużo potrzebujesz ciepła

liczę kroki
z parku do domu
rachuję oddechy

byłam złą matką
nie umiałam
cię oswoić

pokruszę cię z lustrem
stopię ze śniegiem
wywabię z duszy

chcę zostać sama

Opublikowano

"byłam złą matką
nie umiałam
cię oswoić

pokruszę cię z lustrem"

Najlepszy fragment wiersza, który bardzo mi się podoba.
Całość jest dobra. W pierwszej strofie coś zgrzyta i radziłbym się zastanowić nad przeróbką.
pozdr
Ariel

Opublikowano

Pewnie macie rację co do zgrzytów i konieczności poprawek. Nie potrafię jednak spojrzeć na ten wiersz obiektywnie. Słowa tu znaczą moje bardzo konkretne odczucia, od których nie potarfię się odciąć. Jestem wdzięczna za wskazówki, gdyby nasuwało się Wam coś konkretnego będę jeszcze wdzięczniejsza;)

Pozdrawiam

miłka

Opublikowano

Tytuł jest nie zły, dość ironiczny, ale jednocześnie psuje trochę wiersz, bo za dużo zdradza.

"za ciasno tu dla nas
za wąskie łóżko" - to również jest o.k

"za dużo potrzebujesz ciepła" - zgodzę się z przedmówcami, że nie jest najlepsze tutaj to "ciepło"

"liczę kroki
z parku do domu
rachuję oddechy" - licze i racuję - nie potrzebne mówisz o tym samym, można to jakoś skrócić

"byłam złą matką
nie umiałam
cię oswoić" - to jest dobre! Zmusza na chwilę zastanowienia i dobrze oddaję klimat

"pokruszę cię z lustrem
stopię ze śniegiem" - znów mówisz o tym samym. Wudaje mi się, że "pokruszę cię z lustrem" lepiej oddaje zniszczenie, jest ładniejsze

"wywabię z duszy" - to zupełnie nie potrzebne, przegadane!

"chcę zostać sama" - i taka puneta wystarczy :)

Ogólnie nie źle. Tylko troszeczkę trzeba go "dopieścić".
Gratuluje!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Mel666 Historia osobista i uniwersalna "przechodnia". Wszyscy jesteśmy wędrowcami - od narodzin do (wierzę) Narodzin. Kim (naprawdę) są (za chwilę) byli rodzice, znajomi, przechodnie, kim my jesteśmy (byliśmy/będziemy) dla nich? A czym jest prawda, jak nie wszystkim, co nas porusza, wszystkim na równi, podobnym a niepowtarzalnym. Piękne wizje, znajome i metafizyczne opowiadasz, Mel. Serdecznie Pozdrawiam.  
    • @Alicja_Wysocka   Alu:)   próba nadania kształtu temu co płynne.   ale woda nie daje się ubrać   pozwala się jednak zobaczyć i chyba o tym jest ta   cicha niezgoda formy.   bardzo mi się podoba Twój wiersz:)   poetycki majstersztyk:)   miłego Alu:)      
    • @Mel666   Świetny, wielowarstwowy wiersz! Niezwykle mocne jest zderzenie profanum miejskiej surowości  z sacrum narodzin i mitologii (Styks). Fizjologiczny, niemal bolesny obraz matki świetnie kontrastuje z metafizyczną obecnością niewidomego ojca. W ostatniej strofie jest katharsis - przejście od dziecięcego płaczu do dojrzałej "nauki latania" w ciemności. 
    • @Mel666 rozwaliłaś mi uczucia w pozytywnym znaczeniu ;)    Wiersz o momencie narodzin. Dwie ulice stąd, gdzie dojrzewają na drzewach emocje " to zawieszenie między światem a nie-światem.  Matka "krwawiąc, wydaje mnie na świat" - akt bólu i  przejścia.  Ojciec po drugiej stronie Styksu, ślepy, prowadzony miłością - to miłość jako  jedyna latarnia, uczucie. Nie ma  już śladu mnie, tej która kiedyś płakała" - narodziny  są  jednoznaczne ze śmiercią dawnego ja. Ostani wers poza fizyką.  Sztos ! Uściski!      
    • @Simon Tracy   Opis brutalności w domu i tego, jak ukształtował się "gen przetrwania" u dziecka pozbawionego poczucia bezpieczeństwa, uderza prosto w serce. Brak tu taniego sentymentalizmu - jest tylko chłodna kalkulacja i walka o dotrwanie do świtu. Bardzo przejmujący i wiarygodny obraz - ciężki, duszny, ale mistrzowsko napisany. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...