Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane

Nie ma edycji historii do wyświetlenia lub ten wpis był edytowany przez moderatora.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @FaLcorN   Deser …tylko po obiedzie Kornel.!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• "Chuściana matka" Idzie i nie patrzy, gdzie i dokąd zmierza, wzrok wbity w buty, w myślach czarna pustka. Chodem swym powolnym drogę swą przemierza, „wojna idzie” – szepcze, poprawiając chustkę. Nie boi się śmierci, o wnuczki się boi, w głowie ma mętlik od ludzkiej głupoty. Ta wojna przeklęta u bram naszych stoi, zagląda już do nas przez sąsiadów płoty. Starsza pani błaga, nie klnie, lecz prosi: „jestem ja prostą, biedną ze wsi kobietą, która swój niepokój w sercu wiernie nosi. Komu ta wojna ma być zaletą?”. Nie rozumie, dłońmi za głowę się łapie, w niebo spogląda: „Gdzieś Ty jest, o Panie? Czemu pozwalasz na wojny tak głupie? Po co to gwałtu i mordu przesłanie?”. Bóg spogląda na nią i pyta w swym gniewie: „pamiętasz, kobieto, modły wszystkie swoje, w których prosiłaś w głębokiej potrzebie, żeby dobre życie miały dzieci twoje? Żeby kimś zostali, wysoko rządzili, bym im stał pomocą, dał siłę i zdrowie, by szkoły pokończyli, sukces osiągnęli, żeby z nich się stali prawdziwi panowie! Z wszystkiego się dobrze, Ja, Bóg, wywiązałem, to ty, kobieto, w wojny ich wpędziłaś. Kiedy o dyplomy twoich synów dbałem, ty ich nienawiści – zamiast miłości – uczyłaś”. Leszek Piotr Laskowski.
    • Diabełki... bym rzekła, nie próżnują..:) Wiersz bardzo optymistyczny, pomimo.. diabła. Hej Andrzej.
    • @Berenika97 Relacje międzyludzkie nie były, nie są i raczej nigdy nie będą krystaliczne.   "Każdy człowiek to odrębny świat, a jedynym mostem, po którym można się do niego dostać, jest miłość" – to cytat podkreślający unikalność ludzkiego doświadczenia, emocji i historii. Oznacza, że każdy niesie własne powody i doświadczenia, przez co pełne zrozumienie drugiej osoby wymaga empatii i otwarcia. - zaczerpnięte z Internetu.   Ten most zwany powyżej Miłość jest często bardzo kruchy. Miłość sama w sobie jest cudowna, lecz zupełne jej zrozumienie i zastosowanie w praktyce często omija się z celem. Wada zwana egoizm, bo to raczej jest wada, jest największym przeciwnikiem M.   
    • @Nata_Kruk dziękuję bardzo
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...