Koziorowska Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Schowałam na strychu mój najlepszy wyjściowy uśmiech. Chodzę od sumienia do sumienia, nikogo nie zastałam. Panie, zaczynam sen od środka, na czole perlą się niewinnie kryształki strachu. Wyjmuję znikąd napoczętą nadzieję, wypłowiała miłość czai się pod oknami; nagle zrobiło się czarno i parno. „Skąd tyle snów w naszych wspomnieniach?” – pyta przypadkowy przechodzień. „Pora przedzierzgnąć się na stronę światła”. Dusza suszy się na sznurze, ze wschodu sypią komety. Przeobrażona w milczenie, wygrzewam pustkę ciała w cieniu ognia. Kiedy już umrzesz, przyjdź i o wszystkim opowiedz. Znów brodzę w odmętach wiary, nie wiem, czy właściwie wybrałam. Dręczą mnie przerysowane słowa, kiedy szukam znamion Twojego nieistnienia. Odliczam niepokorny puls, Bóg czai się w kuchni, za kredensem; dotąd prowadzi czarna róża wschodu? Odmierzam paciorki łez, przepadła z kretesem jeszcze jedna wieczność. Za Twoją duszą czai się przysięga – zeschnięte resztki złudnego listu. Rozczaruję się, jeśli pokażesz mi, w którą stronę rozrasta się Twój cień. 3
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Końcówka tego wiersza mogłaby z powodzeniem tworzyć odrębną miniaturę Bardzo mi się podoba :-)
Koziorowska Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 @GosławaMiło, dziękuję. :)
Nata_Kruk Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Czytam Cię czasem.... Tutaj jest tyle dobrych porównań, opisów, że trudno by było wyrbać 'coś' do zacytowania. Masz talent do pisania, pisz książki. Treść powyżej bardzo na 'tak. Pozdrawiam.
Paweł Artomiuk Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Podoba się bez wersu z czarną różą wschodu, zobacz nawet nabrałby dynamiki: "Odliczam niepokorny puls,Bóg czai się w kuchni, za kredensem;Odmierzam paciorki łez, przepadła z kretesem" Mz to dużo lepszy tekst niż ten przedostatni. Możliwe, że spędzilaś z nim więcej czasu jeśli tak to było warto Dostałem serce Po czym odebrano mi serce Życie... ;-)
Tom Tom Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Bardzo dobry tekst. Jest jak opowieść. Podoba mi się to, że wprowadzasz wiele różnych motywów ale nie przypadkowo. Łączą się ze sobą i przeplatają zgrabnie jeden w drugi. To sprawia że czyta się lekko, pomimo że utwór jest poważny. I jeszcze jeden plus za język - bardzo poetycki. pozdrawiam. 1
Koziorowska Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2019 @Tom Tom @light_2019 @Nata_Kruk To naprawdę bardzo miłe, że podoba się Wam mój tekst. Serdecznie dziękuję za komentarze. Pozdrawiam słonecznie i życzę pomyślnego dnia. :) 1
Paweł Artomiuk Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2019 To miłe że tekst jest dobry.
Rekomendowane odpowiedzi