nicniewarte Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2019 W kwiach kryje się więcej niż liście Więcej niż zapach i kolor Więcej pod względem poboru wody I przeprowadzania fotosyntezy Trzeba się idealnie w nie wsłuchać By przestać być głuchym I pragnąć więcej Niż oczekują ludzie Kwiaty mają więcej niż zapach Więcej niż łodygę Wspinają się wyżej Niż puste w środku drapacze chmur Wystarczy tylko na nie patrzeć Wystarczy stawiać je na stole W wazonie wypełnionym wodą I nie trzeba dogłębnie pytać Mają więcej niż korzenie i cebulki I na pewno więcej cierpliwości niż my Często szukają siebie nawzajem I nie chcą zbyt wiele Trzeba je tylko wysłuchać Nie pragnąć od nich dużo Nie chcieć od nich mało Wąchać je i pielęgnować Mają więcej niż działkę kielicha Czy też pręciki Bywają rozradowane Ale też z cierpieniem na duszy Kwiaty mają różne potrzeby, wymagania, odmiany Lecz dzielą się na dwie części: Są te ładne i też brzydkie Najważniejsze jest to Czy są sztuczne Czy prawdziwe 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2019 proszę zapisać nie szatkując na wersy a będzie miły wykład o kwiatach, który z poezją nie ma nic wspólnego Pozdrawiam 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Można powiesić w kwiaciarni.
Bączek_Bączyński Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 chyba jeszcze warsztat ? :) 1
Gaźnik Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 A ja dam pozytyw. W kwiatach jest wiele "magii". Chociaż dopiero po trzecim odczytaniu. Moim babciom wszystko rosło jak na drożdżach, u mamy bardziej podręcznikowo. U mnie poza kaktusem ciężko o cokolwiek... Najlepiej to mi chyba w zyciu poszlo z konopia indyjska, ale tej od wielu lat (uznajemy od 11 dla przedawnienia :D) nie uprawiam. Próbowałem wszystkiego, nawet muzyka klasyczna i czytanie wierszy nie pomogły :( Pozdrawiam i życzę wytrwałości w pisaniu na poziomie dbałości o kwiaty (z tekstu wnioskuję, że lepiej sobie ode mnie na tej płaszczyźnie radzisz).
Dawid Rzeszutek Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj, No, jeśli mnie się coś wydaje banalne, to musi takim być, bo w mojej wizji celem pisania poezji jest poruszanie nieodkrytego w sposób niebanalny - a głównie chodzi o zaskoczenie. Co prawda nie jest to łatwe, biorąc pod uwagę, że już podobno wszystko zostało napisane, ale warto próbować. Myślę, że Marlett ma dużo racji, pisanie o tym, co opisałeś i w sposób jaki zawarłeś własne myśli - bez obrazy - jest banalny, bo oczywisty i mało liryczny. Widzę, że musisz dużo jeszcze przeczytać i trenować pisanie. Moja największa rada dla Ciebie, to próbuj opisać coś oczywistego (mniej lub bardziej) w taki sposób, jaki jeszcze nikt nie widział i nie słyszał, w taki sposób aby nie było w tym nic trudnego, a jednocześnie by było zdumiewające. Staraj się ukryć coś pięknego w labiryncie nieoczywistości, do tego służą metafory...do chowania prawdy. Nawet wschód słońca (jeden z banałów, bo oklepany) można opisać w sposób bardziej wymowny i niebanalny. Np. W zapachu tonącego,w tafli zimnej i zlanejz horyzontem wieczora,ów Bezgranicznego Narcyza,niebieskie ciemnieją muryi zbliżają się albatrosydo portów świętych zachodów,gdzie w sok pomarańczowywłożono cud promieni żółtegoherosa z powietrznych fal,fal, co pchają kudłate kłębyw niepewność samych siebie,w deszcz całkiem ponury,co na chmurnym niebie chowa się w błysków kaptury. Takie coś skleciłem, a ty próbuj swoich sił !! Mam nadzieję, że nie odbierzesz mnie jak malkontenta, który chce cię pozbawić ochoty do pisania, bo tak wcale nie jest, a wręcz przeciwnie, staram się pomóc. :) Pozdrawiam! Dawid. Vel Marionel Moriel
złote serduszko Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. piękny wiersz dodaję go do ulubionych wierszy znam go na pamięć by recytować go na okrogło . fascynuujący a zarazem piękny . przy okazji zapraszam na mój profil
nicniewarte Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 @Dawid Rzeszutek dziękuję za opinie, będę się starać :)
Dawid Rzeszutek Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wierzę w Ciebie :) pomału i do przodu, tylko uważnie trzeba czytać klasyków, nawet i dziesięć razy jeden wiersz, dużo zależy od tego, czy naprawdę chcesz zajmować się poezją, bo jeśli tak, to trzeba dużo główkować. Sam jestem na tej drodze i w dużej mierze tez jestem amatorem, ale dzielę się tym, co zaobserwowałem :) POWODZENIA!! Pozdrawiam! Dawid.
Rekomendowane odpowiedzi