Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Maria_M Opublikowano 7 Marca 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) Moja melancholia ma kręcone włosy posplatane wiatrem w fikuśne warkocze w ręku trzyma dzięgiel krwawnik oraz wrzosyrazem z deszczem mokną trawy srebrnopłoche z głową pełną marzeń wędruje po niebie rozgwieżdżonym wzrokiem spogląda na księżyc co tam widzi szuka sama chyba nie wie moja melancholia nie lubi mitrężyć. W pustym (niby) oknie wypatrzyła ciebie okno miało ramy i było otwarte w glinianej doniczce rosły chryzantemy postawiła wszystko więc na jedną kartę zawołała: smutku to ja- twoja siostra przyszłam cię nakarmić nocnym półksiężycem gwiezdnym pyłem zrosić omamić Neptunem byś radosne miał odtąd nie - smutne oblicze. Edytowane 7 Marca 2019 przez Maria_M (wyświetl historię edycji) 11
beta_b Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Maryś, urocze, równe, pędzlem pisane. W Twoim stylu. Ale moja melancholia jest inna. Nie umiem do końca się wczuć. Mogę jedynie bogactwa zazdrościć. :) Ściskam, bb 1
Maria_M Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Beciu:) Pewnie, każdy ma inną. Pozdrawiam serdecznie :))) Buziaki.
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Czarujący klimat, tęskny, pachnący, prawie oniryczny. Mnie pasuje, bardzo :) Mam tylko maleńki wtrącik, chodzi mi o słowo kroczy. nie pasuje, jakoś drażni. Może to tylko moje widzimisię, Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie będę nalegała, bo to Twoje dziecko, ale tę jedną wstążeczkę zawiązałabym tak: razem z deszczem mokną trawy srebnopłoche Tymczasem ściskam :) 1
Maria_M Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję Siostro. Buziaki:) Skorzystam z podpowiedzi, ponieważ jest śliczna:)
Maria_M Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. srebnopłoche czy srebrnopłoche?
Alicja_Wysocka Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Srebrnopłoche, wszystko przez pośpiech
Maria_M Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ok. ale srebnopłoche - też ładnie i dopuszczalnie. Sprawdziłam.
evicca Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Należy się za bardzo ładny wiersz.
Nata_Kruk Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Mario, wiedziałam, że potrafisz.... ślicznie o melancholii. (...)"nie lubi mitrężyć." Próbowałam... nie lubi się dąsać.... próbowałam tylko..:) Pozdrawiam. 1
Deonix_ Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2019 Śliczna ta Twoja melancholia, urocza, pachnąca, świeża, można by rzec, że wręcz sangwiniczna ;) U mnie to tak nie wygląda, ale nie mówmy o mnie - wracam do wiersza i się niestety trochę przyczepię: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak dla mnie, to ten wers lepiej brzmiałby bez "chyba", poza tym - "co tam widzi" - jest ok, ale "co tam (...) szuka" - już nie, trąci błędem gramatycznym. Tutaj wprawdzie mogę się mylić, ale zaryzykuję stwierdzenie, że czasownik "mitrężyć" wymagałby tu zaimka zwrotnego. A tutaj już całkiem prywatnie pomarudzę - mianowicie, nie jestem przekonana, co do tego myślnika. Jeżeli miałabym użyć w tym wersie jakiegokolwiek znaku interpunkcyjnego, to byłby to przecinek za "odtąd". Ale podtrzymuję, że klimat, obrazowanie i metaforyka spełniają moje oczekiwania :) Pozdrowienia i uśmiechy :))))
Wędrowiec.1984 Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 @Maria_M no to cóż... dam Ci chyba hasło do swojego konta byś mogła serduszkować swoje wiersze, bo widzę, że nie nadążam. :))) To jest naprawdę śliczne.
jan_komułzykant Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Pięknie i "po Twojemu" i całkiem letnio, mimo wiosny :) Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Ósmego, z pozdrowieniami :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Maria_M Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tyle napisałaś, źe się pogubiłam. Ale tak: mitrężyć raczej nie występiję z „się”, bo: ja - mitrężę, ty- mitręźysz, on, ona, ono mitręży. Z przecinków zrezygnowałam, dlatego myślnik. Bardzo dziękuję za szczegółowe przyjrzenie się wersom, to w Twoim, miłe widzianym stylu. Pozdrawiam serdecznie:))
Maria_M Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Och! Jakie piękne kwiaty. Dziękuję:)
Maria_M Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam ps. A może jednak numer telefonu? :)))
Maria_M Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mitręźyć- to taki język trochę wiejsko archaiczny. Myślę, że pasuje do mojej melancholii. Dziękuję Nato i pozdrawiam serdecznie:)
Maria_M Opublikowano 8 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 @Natuskaa @Kobra @Andrzej_Wojnowski Bardzo dziękuję:)
pomaranczowy.kot Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2019 Tak mi się zskojarzyło z balladą o dwóch siostrach: Były dwie siostry: noc i śmierćŚmierć większa a noc mniejszaNoc była piękna jak sen a śmierćŚmierć była jeszcze piękniejszaNoc była piękna jak sen a śmierćŚmierć była jeszcze piękniejsza :)
Rekomendowane odpowiedzi