Marek.zak1 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Singielki z Mordoru wracają do domu, Zmęczone pracą. Niepotrzebne nikomu. Im później tym lepiej. Mniej stresów wieczorem. W firmie z sukcesami. Dla wszystkich są wzorem. Mają smutne oczy. Samotne wieczory, W nocy przed oczami migają potwory. Zegary wskazują, jak czas szybko leci, Za chwilę będzie za późno na dzieci. Prozac i alkohol to ich przyjaciele, Pomóż nam wreszcie stróżu nasz aniele. Inaczej wejdziemy w krainę rozpaczy, W której nowy dzień niczego nie znaczy. Singielki z Mordoru smutne oczy mają, Nienawidzą siebie, ale z sobą trwają. Ładne, zajebiste, dobrze wykształcone, W swojej samotności całkiem zagubione. 2
Patryk Robacha Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Przeanalizowałem ten wiersz. Sylabiczny 12 zgłoskowiec - średniówka raz jest, raz jej nie ma, ale i tak jest bardzo nieregularna. Czy robiłeś to umyślnie? Bo jeśli umyślnie, to sporo roboty przed Tobą, bo warsztat jest, jakby, polowy. Natomiast jeśli nieumyślnie, to dość zgrabnie to wyszło, bo to znaczy tyle, że już na etapie kreacji w głowie powstaje swoista rytmika, a to się nazywa talent Jeżeli chodzi o rymy - to albo przyjechały z Częstochowy, albo kupione na bazarze. AABB? domu - nikomu, leci - dzieci, mają - trwają; te rymy chyba można kupić w każdym sklepie z rymami za 1 zł /sztuka? Rytmika? Mnie tu trochę rzęzi to i owo. Nie, nie, nie, nie. Jak się porywasz na klasykę, to musi to być wycackane jak Pamela Anderson w 1998 r. Edytowane 8 Lutego 2019 przez Patryk Robacha (wyświetl historię edycji) 1
Marek.zak1 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Dzięki. Technicznie, w tym rymy, masz 100% rację, Sama forma, (w tym rymy) jest bardzo prosta, ale dla mnie priorytetem jest pomysł, przeslanie i emocje, a to wymaga, dla mnie przynajmniej, właśnie bardzo prostej formy, która tegoi przeslania by nie osłabiała. Robiłem to, czyli rytmy zupełnie nieumyślnie a wszystko powstało w SKM-ce, jadącej z Mordoru do Międzylesia, gdzie mieszkam. Sam jestem korpomisiem.
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Co do formy, 100% za Patrykiem. Dostałeś ode mnie serducho za pomysł i przesłanie. Acha, nie lubię słowa 'zajebiste', ale tutaj, zważywszy na kontekst, wydaje się nawet na miejscu. Pozdrawiam serdecznie :)
Marek.zak1 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Mordor to warszawska dzielnica, gdzie mieści sie siedziba wielu korporacji. Dawniejszy Służewiec Przemysłowy.
evicca Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Czyli w dobrą stronę kombinowałam. :)
Marek.zak1 Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Bardzo dobrze :). Powinienem był wcześniej wyjaśnić. .
Rekomendowane odpowiedzi