Нестор Німцов Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Na świat zaś pada coś dyskretne, białe, Coś niewidzialne wiąże mrozem krok. Przez pole idzie licho ubrane dziecko male I szuka, gdzie ojcowskiej chaty próg... Gdzie są te okna, w których oczy matki? Już nie ma okien, szyb i nawet ścian... I tylko łez jej zamrożone płatki Ukryją przekreślony życia plan. Dzieciństwo kruche, również twarde się zaczyna, Z głębi wszechświata wzywa nowy próg... W twoim sieroctwie - tylko ludzka wina, W twojej twardości ciebie wspiera tylko Bóg! Edytowane 4 Lutego 2019 przez Нестор Німцов (wyświetl historię edycji) 3
Patryk Robacha Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 nie będę czytał tego, jak to wygląda?!
Нестор Німцов Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Sorry, polski język jest dlia mnie obcym, to jest pierszą moją sprobą, poezji we waszem języku, dla tego prosze o konstruktywnej krytyce i pomoc mi w redagowaniu teksta i usuęciu blędow. Dzięki, pozdrawiam.
Alicja_Wysocka Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piękna fraza i nie tylko. Życzę powodzenia. Hektorze :) Edytowane 4 Lutego 2019 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Нестор Німцов Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Dzięki za dobre slowo, Alicja)
Alicja_Wysocka Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hektorze, poprawiłam ошибки Możesz wejść w EDYTUJ i заменить текст
Patryk Robacha Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest Ukrainiec, a używasz języka rosyjskiego ;)
Нестор Німцов Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie ma sprawy, ja dobrze znam rosijski język, jednak najliepiej do mnie pisać po polsku, tak szybczej się nauczę ;-)
Patryk Robacha Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ну вот видишь, я тоже. Я сам украинец по происхождению, по отцовской линии. А по материнской вообще-то еврей. Ты с восточной Украины, что про войну пишешь? Edytowane 4 Lutego 2019 przez Patryk Robacha (wyświetl historię edycji)
Нестор Німцов Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Западной. А война не имеет географии и срока давности. Текст о судьбе моего отца, его родители погибли на Волини...но сегодня в Украине существует та же беда, к сожалению... Wojna nie ma geografiji lub terminu ważnosci. Utwor jest o liosie mojego ojca, ktorego rodicy zgineli w czasie wojny na Wolynu. Niestety, dziś na Ukrainie wcąż ta sama bieda...
Нестор Німцов Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może to będzie moim kreatywnym stylem, pisac po obcemy?))) Żartuję i dzięki za uwagię i pomoc!
Maria_M Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, Patryku, nie czepiaj się bzdetów. Ukrainiec, Rosjanin, język ukraiński czy rosyjski- skup się na treści. Wyluzuj:))
Maria_M Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Uważam, że wiersz jest dobry, niesie mądry przekaz.
Maria_M Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)))
jan_komułzykant Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2019 Witaj Нестор Німцов starałem się poczynić niewielkie zmiany, żeby jak najmniej ingerować w sens tego, co chciałeś przedstawić i żeby zabrzmiało bardziej po polsku. Rozumiem, że na tym Ci zależy tak samo, jak na treści. Jeśli się podoba - na zdrowie. :) Pozdrawiam Dyskretnym widmem świat poprószył biało, i niewidzialnie związał mrozem krok. Polem w ubranku licho idzie małe ojcowskiej chaty wypatrując próg. Gdzie są te okna, w których oczy matki? Nie ma już okien, szyb i nawet ścian i tylko łez jej zamrożone płatki skrywają życia przekreślony plan. Kruchość dzieciństwa twardy los zaczyna, w głębi wszechświata szuka nowych dróg W twoim sieroctwie tylko ludzka wina, w ciężkim żywocie wesprze tylko Bóg! 2
Нестор Німцов Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Bardzo mi się podoba) Ale trzecij od konca rządek: wolem aby chodzilo nie o drogach, a o wlasnie nowym progie. Dziękuję!
jan_komułzykant Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oczywiście wiersz jest Twój i rób z nim co uważasz. Ja zmieniłem "próg" na "dróg", żeby nie powtarzać dwa razy tego samego. Z drugiej strony masz rację, bo tworzy się pewnego rodzaju klamra i też jest ok. :)
Gość Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Całkiem fajny, a jak na początkowy to nawet wzorowy i wzruszający. Wdziałem pogrzeby żołnierzy jak jeździłem po ukraińskich wsiach. Robiło to wrażenie, Na Łyczakowie, morze świeżych wieńców widziane w dole z Cmentarza Orląt. To co tam się wyczynia woła o pomstę do Nieba. Dla Putina nie ma żadnej świetości. To taki nowy neo Hitler w ruskim wydaniu.
Rekomendowane odpowiedzi