Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) Pokolenie Y Pokolenie Gwiezdnych Wojen starych, kiedy młody był Skywalker mamy siwe jak on włosy w brodzie każdy i swojego w grobie Yodę trwamy. Choć Indiana Jones sflaczały drepcze, wciąż szukamy, gdzieś są skarby jeszcze, ląd nieznany, niezbadany szepcze i majaczy hen przed nami przestrzeń. Rocky stracił swoją krzepę dawną, nam czas w oczach chowa cienie na dno, dzień przybliża każdy ten dzień, gasnąc, gdy stróż włoży buty w niebie anioł. Już Janosik i Hans Kloss są kaput, lecz my jeszcze pełen galop w zachód, lecz my jeszcze w światłość rdzawą w blasku gnamy, zanim wezmą nas do piachu. Edytowane 7 Października 2018 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 5
Luule Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Heh ciekawa propozycja;) można by wymieniać i wymieniać. najbardziej podoba mi się pierwsza strofa:)
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mówisz, że można wymieniać, a wymieniać? A wymień jeszcze paru charakterystycznych dla lat 80-90 bohaterów filmowych :) Nie byłbym taki pewien, czy da się, aż tak wymieniać i wymieniać ;) Ja skupiłem się na kilku takich naj dla mnie, którzy przyszli mi na myśl od razu. Kloss może stanowić pewien wyjątek, bo serial jest z lat 60tych, ale ja oglądałem go będąc kilkuletnim chłopakiem, a więc w 80tych.
Luule Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Pomyślałam o mniejszych być może produkcjach, no i ja raczej te z początku '90 mogę pamiętać. Od razu za StarWarsem nasunął mi się Startrek, który faktycznie lubiłam, StarWarsy prawdę mówiąc obejrzałam dopiero ze 3 lata temu. No ale to inna para kaloszy. Drużyna A była jakaś.. O, moim bohaterem był KickBoxer z Vandamem! Czterej pancerni. Robin Hood! Wiesz, jednak parę lat nas dzieli;) a to dużo jeśli chodzi o to, co było do oglądania 1
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Parę lat nas dzieli to prawda, ale czy do konstrukcji, zamysłu wiersza pasują Drużyna A, Star Trek? Nie bardzo, bo to zjawisko niejako grupowe. Nie ma tu jakby dominującego bohatera jakim wg. mnie był w Gwiezdnych Wojnach Luke. Pasowałby Van Damme, ale osobiście nie przepadałem więc tu nie sięgałem. Poza tym postać, którą odgrywał nie doczekała się chyba jakiś powrotów na ekrany współcześnie. Robin Hood był również bohaterem mojego dzieciństwa - ten z Michaelem Preadem, ale i jego postać też nijak pasuje do tego jak zbudowałem wiersz, bo w przeciwieństwie do tych wymienionych, żyjących, aktorów, których postaci posunęły się w wieku razem z nimi diabli wiedzą co porabia i jak wygląda Michael Pread, który właściwie zniknął zupełnie z ekranu po serialowym Robin Hoodzie. Edytowane 6 Października 2018 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 1
Luule Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze, już dobrze, niech Ci będzie. Dziś chyba jakiś zadziorny księżyc jest;) dlatego napisałam, że inna para kaloszy, z myślą, że nie było tam jednostkowego bohatera. Ja o Costnerze akurat , widzisz, o istnieniu serialu nawet nie wiedziałam. A o wymienianiu, wymienianiu, wymienianiu, to pomyślałam w kontekście popkultury tych lat, 80-90, że jest sporo ogólnie, nie, że mam lepiej nadające się przykłady akurat w tym kontekście. A widzę, że jak płachta na byka to podziałało, albo raka:D 1
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Heheh, spokojne, spokojnie :) Absolutnie żadna płachta. Pomysł na wiersz pojawił się z myślą, że bohaterowie, na których się wychowałem są starzy, a ja posunąłem się w wieku z nimi. Wyjątkiem są dwaj polscy bohaterowie, którzy już odeszli, ale byli dla mnie równie mocno charakterystyczni jak ci zza oceanu. Zadziornie poprosiłem o wymienienie innych opcji, bo myśląc o tym przez dłuższy moment wcześniej po prostu nie znajdowałem ich tak wielu pasujących do wzoru: bohater kina lat 80-90, któregoś postać po latach wróciła na ekran w wersji powiedzmy mocno dojrzałej. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Witaj - mi się podoba to pokolenie - Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Ja jestem jakaś niedzisiejsza bo z tych wyżej wymienionych pozycji od początku do końca obejrzałam tylko wszystkie odcinki Stawki Większej Niż Życie :-) no i kilka Janosika :-) Z przyjemnością przeczytałam :-) pozdrawiam :-)
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) Bardziej niż na treść zwróciłam uwagę na rytm i melodię. Ciekawy rytm. Wszystko oglądałam oprócz Gwiezdnych wojen:) Edytowane 6 Października 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji) 1
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rad jestem :) Pozdrawiam również
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Eee tam. W sumie to takie chłopaczarskie filmy. Swoją drogą pomyślałem sobie, że analogicznie kobiecych bohaterek tego typu liczba jest chyba bliska zeru. Szowinizm psia jucha. Właściwie to poza Ripley z Obcego żadna postać nie przychodzi mi do głowy....
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiesz, że lubię bawić się z rytmem :) Nie każdy musi lubić Gwiezdne Wojny ;)
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 @Marcin Krzysica I jak zwykle Tobie Marcin dziękuję serdecznie. Jesteś trochę jak dobry duszek hehe Pozdrowienia
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem, wiem. Podzielam to zamiłowanie :)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Faktycznie Perepeczko i Mikulski w Krainie Wiecznych Łowów - zostały tylko ballady o bohaterach i ich dzieci. Pozdrawiam
Judyt Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Nie mogę czytać tego typu wersyfikacji..czy ten wiersz widział warsztat?
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nic na siłę :) Nie daje mi jednak spokoju jakież to zmiany byś zaproponował?
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki! Dawnom tego składu nie załączał :) Z pozdrowieniem!
Annie Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Bardzo fajne. Bohaterowie są zmęczeni - można by to tak podsumować :) Zastanawia mnie tylko het, czy nie powinno być hen?
Rekomendowane odpowiedzi