Rafał Pigoń Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 W ciemnej izbie, samemuSobie płomień samotnyDogasa. ... A kiedy mrok odludniłI te drożyny, te pola. I gwiazdy, strażnice, wystawił. Tam widać chatę, ktoś woła. Tam ktoś i świeczkę zostawił. A w oknie tańcuje ogień. To słychać- Hejże, to śpiewy. A tu był krzyż, martwy powiew. Tam były chata i chlewy. I cienie dzieci tu plączą. Tam starców kruche sylwetki. Godziny, gałęzie mącą. Godziny, pień próchniuteńki. To chata była sosnowa, A bory w dal przycmentarne. To były chlewy, a pełne. W dal pola tu nieme, czarne. Już świta, to ludzie wstają. A rzecby, bo noc nie nasza. W ciemnej izbie, samemuSobie płomień samotnyDogasa. 3
Deonix_ Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Klimatyczny obraz. Nasunął mi skojarzenia - pierwsze - "Dziady" A. Mickiewicza, drugie - Wołyń. Wprawnie napisane, tylko nie wiem, czemu mają służyć podkreślenia. Pozdrawiam.
Rafał Pigoń Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Dziękuję za komentarz. Podkreślenia niczemu nie służą. Same się zrobiły, ale już zostawiłem.
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Spolszcz pl ;) fajny klimat
Gość Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo klimatyczny wiersz Słowa płyną tworząc magiczną, niepokojącą atmosferę
karolinazałęska Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 wczytując się w wiersz,miałam wrażenie ,ze dotyczy on wojny dobrze się go czytało :)
Rekomendowane odpowiedzi