jan_komułzykant Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2018 straciłek fawor do pana Marcina co tela piykne pisoł groteski kaj aparatcyk cojsi napina abo co nie peć jaki komisorz kiepski wse duje smęty a w show dla masy - no nima klasy coby choć tyci uchowoł dystans w pezetpeery cłek zbłąk - na despet to tu śpasuje kajś z pyrci krystał POPu sekretorz zaś w ty lewizji w zydel derekcji fto cłeka wciepeł no przeca kiej był WRON z klasom pisoł ka klasa - zwisa? Marty Jarchatu jescem walizki mioł kajsi w sieni dyć Świnki restke z tasiem gzyb zeżor syćkie łodcinki kielo tam gmła i casy ześłe panie Marcinie za "w Imie Łojca" budźze pon sobom jo piyknie prosem nie tom osobom 7
beta_b Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Majstersztyk. Żałuję, że nie umiem nawiązać gwarą. Ściskam, bb
Alicja_Wysocka Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Myślę, że wiersz ma dedykację, cóż, trzeba chyba przecierpieć ten beznadziejnie niereformowalny przypadek. Serdeczności, Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Maria_M Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Ale się namęczyłam zanim przeczytałam. Trudny wiersz, trudny dla mnie w wymowie. Toś miał pomysł :)))) Super Pozdrawiam
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witaj Jan - no fakt napisać coś w tym stylu musiało być trudne ale bardzo wymowne - mnie przekonał twój wiersz dedykacja - brawo... Pozd.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. niestety, kaszebski u mnie jeszcze nie bangla i załuję, może kiedyś, ale ściskam grabulę w podziękowaniu za pół i całe, bo fajne. I za komentarz oczywiście. :) Pozdrowienia.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo ja wiem, majster to ze mnie raczej lichy. Ale psztyk - o taaaak, całkiem niezły ;))) Pewnie prawdziwy Góral boki zrywa :D Pięknie dziękuję bb - miło to słyszeć od Ciebie. Uściskowywuję jeszcze mocniej.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, jak miło, Dzień Dobry Alicjo :) myślę, że na pewno wiesz, jaki to przypadek. I szczerze się martwię, bo to i słochołek i lubiłek (niegdyś) a tu socrealismus movens się kroi, nie na żarty. Piękna świnka i pięknie dziękuję.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a jak ja się namęczyłem, wyobraź sobie. Ale przeczytałaś i wielkie dzięki za to, bo myślałem, że przeleci bez echa :) Bardzo dziękuję.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Waldku, miło, że zajrzałeś, a jak się podobało, to jeszcze bardziej miło. "Dedykant" raczej szczęśliwy by nie był. No trudno :) Pozdrawiam.
jan_komułzykant Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hej heeeeej! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Nata_Kruk Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2018 No... prawie 'ześ cmychnął na drugie strone, a śkoda be beło'. Teraz po "naszemu".... :) Pomysł na wiersz napisany gwarą, przedni, przyznam, że niełatwo się czyta. Ktoś 'rdzenny, obcykany' z taką mową, pewnie przeczytałby go w chwilę, ja, zwolniłam do tempa ślimaka. Czaaasem oglądam kabarety i gdy pojawiają się na scenie ludzie mówiący po śląsku/góralsku, zawsze chętnie słucham, to przecież cząstka naszej kultury. Niestety 'kaszubskiego' nie rozumiem, to 'wyższa szkoła jazdy'. Pozdrawiam.
jan_komułzykant Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sentyment do Górali wziął się z dzieciństwa, Sabałowych opowieści i szczególnego dowcipu tych przemiłych ludzi, a kaszubski to dla mnie też zagwozdka nie do przebycia i chociaż od lat obiecuję sobie wycieczkę w tamte strony, jakoś nie wychodzi. Gwary polubiłem od czasów "Daleko od szosy" i znamiennego "nie mówi się ino, ino tylko" ;)))) Dziękuję Nato za miły komentarz :)
Rekomendowane odpowiedzi