Jacek_P. Opublikowano 6 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Gdy byłem mały, nie znosiłem wielokropków. Nie podobało mi się ani ich znaczenie, Ani też wygląd - niby szereg kozich bobków, Lub jasnej myśli, muszym śladem zbezczeszczenie. Nie rozumiałem tego, że niedokończona Daleko więcej nieraz opowiedzieć może, Gdy mgłą domysłów jak welonem otoczona, Wykropkowaną drogą wznosi się w przestworze. Potem przez długie lata byłem na dorobku, I jednoznacznie pojmowałem sens istnienia. Nie było miejsca na stawianie wielokropków I na brodzenie pośród grząskich łąk sumienia. Dziś wielokropek, jak na wodzie ślad kamienia: Płasko rzucony, pozostawia trop odbicia, Potem zapada w ciemną głębię zapomnienia I wielokropkiem kryje resztę swego życia.
Tdk crew Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zastosowałbym wersyfikacje milej by się czytało, początek nie ciekawy dopiero końcówka nadrabia!!Ogólnie oryginalny pomysł, ale gorsze wykonanie!Po co ten wielokropek po "kamienia"? bo nie rozumiem!Powtórzenia typu na, i ! Pozdrowienia
Freney Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 A przepraszam, co ten wiersz przedstawia jak nie wersyfikację...? wiersz bez wersu to chyba, biorąc rzecz formalnie, nie istnieje. Jacek, podziwiam wierność jasno określonym klasycznym ideałom wiersza. Jest myśl, elegancko poprowadzona, podsumowana analogią etc. Czapki z głów - bardziej za całokształt :)
Ona_Kot Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 nie umiem się wypowiadać prozą wychodzą mi jakieś skróty... więc tu napiszę tylko: tak, tak się płynie przez ten wiersz jakby się szukało własnego źródła podoba się pozdrawiam
Tdk crew Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Chodziło mi o inną wersyfikację, nie że jej nie ma w ogóle!!Ale to moje skromne zdanie Pozdrawiam
Jacek_P. Opublikowano 6 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz jest napisany trzynastozgłoskowcem z dość nietypową średniówką 5+8. Tyle co do wersyfikacji. Po "kamienia" jest bardziej dwu- niż wielo-. Może i niepotrzebny, miał wiązać "rzucony" z kamieniem. Jedno powtórzenie "I" mam nadzieję da się przeżyć? Pozdrawiam. Ja.
Jacek_P. Opublikowano 6 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Izis - Alter Netko! W dziesiątkę. "Gdy byłem mały" - dzieciństwo i młodość - właśnie na ogół pełne są kolokwializmów i dopowiedzeń. A potem... kamień w wodę. Bardzo pozdrawiam. Ja.
Jacek_P. Opublikowano 6 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Freney Dzięki za całokształt. Cieszę, że podoba. To też było zadanie do "Probierczyka" za 400 zł. Pozdrawiam wielce. Ja. I Tobie Kocico serdecznie dziękuję, że byłaś tu i czytałaś i tak ładnie odebrałaś. Uśmiech przesyłam :D Ja.
Lady_Supay Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 A reszta...................... - jest milczeniem....................... ;) Pozdr.Su
Agnes Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 i mamy wiersz o wielokropkach, bez zastosowania ani jednego:) trzeba się natrudzić nad takim wierszydłem, chylę czoło:) pozdr. Agnes
Witold Marek Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Tok w dużej mierze peoniczny, zdaje się?... W każdym razie wstukał mi się bardzo dobrze, rzadko co tak odświeża w moich uszach/oczach brzmienie poezji jak użycie dłuższych niż trzysylabowe wyrazów. Bez owijania w bawełnę: podoba mi się. Działa trochę jak taki egzystencjalny "budzik", dziurkujący skutecznie nasze niedobudzone automniemania. W dziesiątym wersie chyba o jedną pauzę za dużo (między "pojmowałem" a "sens"). Pozdrawiam.
Jacek_P. Opublikowano 7 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Dziękuję Lady Su, Dziękuję Agnes, Dziękuję Witoldzie Marku. Faktycznie wlazła dodatkowa spacja; poprawiłem. Pozdrawiam Was Wszystkich. Ja.
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Forma i pomysł w wierszu ciekawy.Przebrnęłam przez Twoje słowa płynnie , napotykając podobne fale własnego "ja".Silnie pobudza do refleksji w kwestiach skojarzeń , metafor... i wielokropków, w nich rozpuszczają się barwy i gorycz nie tylko myśli....Jestem na TAK .Pozdrowionka
Rekomendowane odpowiedzi