Alguien Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Milczący Noe Kochany Noe, Jesteś mi żelaznym sterem na nocnym oceanie, Mosiężnym kompasem wiodącym ku bramom Boga Ojca, Wybawieniem i opoką ̶ atlasem Nowego Świata, Ziarnem nienarodzonego słońca… Włókna Twego wczoraj to nasza jutra przędza. […] Śpisz?... Nie wiem, dlaczego łza mi spadła z serca Na Twoje dłonie, W których przed chwilą odmawiałeś Spotkanie z Matką Boską. Marzę, byś tę łzę ucałował ze szczególną troską I zaopiekował się ̶ moimi modlitwami: Moim „Jestem”, moim „Kocham” i moim „Na zawsze”. Teraz, gdy od serca na Ciebie patrzę, Jesteś mi latarnią morską, chwilę później ̶ kapitanem W nowej księdze, w której płynie ̶ Arka mego życia. Wchodzę na Twój pokład ̶ śpiący Noe. ̶ Czuję powiew Twojej mlecznej skóry i dotyk mokrej nocy ̶ Dlaczego milczysz, kochany Noe? Rozmawiają tylko nasze ciepłe ręce. *** Milczę, bo tylko w ciszy usłyszysz moje serce: Nie wiedziałbym, jak Ci wyznać słowem, Że opiekuję się Tobą… Twoim „Jestem” Twoim „Kocham” I naszym „Na zawsze”. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiersza "Milczący Noe". Recytuje: Alexander Haus Więcej wierszy: Edytowane 29 Maja 2023 przez Alexander Haus (wyświetl historię edycji) 2
karenka Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Poruszający i pięknie słowem malowany utwór,bardzo poetycko,można pogratulować tak twórczego podejścia:)
Alguien Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dziękuję serdecznie i zapraszam do wysłuchania utworu na mojej stronie. Załączyłem link. Dużo miłości życzę i dobrego, słonecznego dnia :)
Maria_M Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) W wolnej chwili zajrzę na Twoją stronę pozdrawiam :) acha, ... wiersz piękny i nietuzinkowy pomysł. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Alguien Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Bardzo Ci dziękuję i zapraszam z szeroko otwartymi ramionami na stronę. Pozdrowienia :)
Alguien Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dziękuję serdecznie za komentarz i za odkrywcze spostrzeżenie. Cieszę się, że mogłem sprawić Pani/Panu radość z możliwości poczynienia tak cennego odkrycia. Życzę wielu kolejnych mądrych i wartościowych spostrzeżeń. Łączę serdeczności.
Alguien Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2018 Cieszy mnie, że ma Pan poczucie humoru, ale może poprzestańmy już na tym "automacie". Spokojnego dnia Panu życzę i wszystkiego dobrego. Alexander Haus.
Oxyvia Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Coś w tym złego?
Oxyvia Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2018 Bardzo ciekawy wiersz. Odczytuję go jako wyraz próby pozostania sobą - człowiekiem - w potopie wszechogarniającego odczłowieczania i odmóżdżania. Mnóstwo tu treści między wersami. Duży plus. A na Twoją stronę na pewno zajrzę.
Alguien Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2018 Dziękuję Ci bardzo, Oxyvio :) Wiersz rzeczywiście zawiera mnóstwo ukrytych treści i alegorii. A na stronę zapraszam Cię do posłuchania utworów. Niebawem też wkleję tutaj inne "kawałki". Mam nadzieję również, że uda mi się dziś rozczytać także w Twojej poezji. Twój sposób pisania jest mi bardzo bliski. Jeśli nie masz nic przeciwko, chętnie podzielę się później w prywatnej wiadomości własnymi spostrzeżeniami.
Maria_M Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miałam wcześniej napisać na temat autopromocji, ale skoro zaczęłaś, to tylko dodam, że i tak każdy czytelnik ma prawo wyboru: albo zajrzy i przeczyta, albo po prostu nie, nikt nikogo nie zmusza, a ta forma poniekąd reklamy, od zawsze istniała, tylko w różnym wydaniu. 1
Oxyvia Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście. I nie rozumiem, dlaczego miałoby być coś złego w promowaniu strony z własnymi wierszami na portalu poetyckim. 1
Zebulon Zebulonowicz Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 @Alexander Haus. Noe jest wzorem człowieka dla człowieka w sprawiedliwym postępowaniu, który nie czynił myślami, słowami i uczynkami falowych destrukcyjnych zakłóceń w systemie, wśród swojego pokolenia, czyli Noe stanowił duchową jedność z Bogiem Wszechmogącym. Analogicznie do każdego z nas, mamy być jak Noe, aby nie ponieś wiecznej śmierci w tunelu swoich uczynków, naukowo i empirycznie udowodniony (Rdz 6,9) Bóg Wszechmogący nie ma matki. Maria jest matką Jezusa Zbawiciela stworzonego przez Boga Wszechmogącego. 1
Rekomendowane odpowiedzi