Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co z niej pozostało dziś po tylu latach
Przygaszony płomień, co się słabo tli
Dym minionych spotkań, który ciemną nocą
Mocno w oczy gryzie wywołując łzy

Kiedyś taka piękna, lekka i radosna
Ciepła i zmysłowa jak czerwcowy deszcz
Szron czasu ją przykrył i ochłodził serca
A piękne wspomnienie o niej zimne jest

Co z niej pozostało, żółty listek w książce
Długo nieczytanej, bo za trudna treść
Suchy kwiat magnolii, smutkiem przybarwiony
Wtedy pięknie zakwitł, lecz nie przyszedł deszcz

Może jeszcze kiedyś, przyjdzie lepsza wiosna
Dostaniemy szansę cofnąć rzeki czas
Odnajdziemy siebie w ciemnym lesie rozstań
A płomień jej nigdy, nie przygaśnie w nas

Opublikowano

@Andrzej_Wojnowski
.... Młodość ... byłoby wspaniale zachować ją na zawsze.
Wspomnienia wracają zawsze i może one są tym niegasnącym płomieniem.
Jeśli chodzi o interpunkcję -
zrezygnuj z niej całkowicie lub bądź do końca konsekwentny :)
Wiersz zyskałby na wartości gdybyś doprowadził do
tej samej liczby zgłosek w każdym wersie :)
PozdrawiaM.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• ( jeżeli się podoba to jestem chętna do kontaktu z kimś kto to zaśpiewa i nagra! )

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wyjedź, wyjedź, jeśli chcesz, Wyjedź, wyjedź, proszę cię. Nie zatrzymam, jeśli chcesz, Wyjedź, wyjedź. Gdy serce pęknie mi, Będę czekać, aż wrócisz znów. Wyjedź, wyjedź, lecz powrócisz tu, Dam ci czas, bo wiem, Minie parę lat, a powrócisz tu. Jeszcze kilka łez, Wahania w sercu masz, Jeszcze chwilę, uwierz mi, Gdy nienawiść w miłość Zamieni się. Wyjedź, wyjedź, jeśli chcesz, Wyjedź, jeśli musisz poczuć, gdzie twój dom, Wyjedź, jeśli lekcję przerobić chcesz swą. Wyjedź, wyjedź, jeśli chcesz, Wyjedź, wyjedź, proszę cię, Nie zatrzymam, jeśli chcesz. Gdy serce pęknie mi, Będę czekać znów, Bo wiem – minie parę lat I wrócisz tu.
    • @Glhxylh_Mxoldq_N 3E, tam, jakie dość? Jak zostałeś zarażony poezją, nie ma zmiłuj się, wraca i tak, kiedy zechce :)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nawet jak zamieciesz, pył i kurz zostają, długi czas unoszą się w powietrzu i nigdy nie giną, osiadają wspomnieniem, zapachem.   Robercie, czy ja Cię mogę prosić, czy Ty możesz się postarać o systematyczność w rymach? Jeśli są, to czy nie mogą być w tych samych miejscach? W pierwszej zwrotce masz rym w drugim i czwartym wersie. I tak powinno zostać do końca. W drugiej, rym w trzeciej i czwartej.   I proszę się na mnie gniewać za prawdę.  Uśmiechniętego dnia :)  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No ja nie wiem... to przecież nie żadne dzień dobry, czy dobranoc. To słowo ma swoją wagę, skutek, jest raczej odświętne. Nie przylatuje do Ciebie jak natrętna mucha, kilka razy dziennie. Nie, nie czepiam się, mówię tylko co myślę :) I wiem, że to tylko w wierszu - nie naprawdę.  Serdeczności :)
    • @Annna2   Panu Prezydentowi Elektowi Karolowi Nawrockimu jest dużo bliżej do Romana Dmowskiego aniżeli Józefa Piłsudskiego - będzie dużo bardziej racjonalna od romantycznej - ważne są pierwsze sygnały:   - zaostrzenie polityki wobec Ukrainy i Niemiec,   - odbudowa Grupy Wyszehradzkiej,   - jeszcze bardziej silniejszy sojusz wojskowy ze Stanami Zjednoczonymi Ameryki Północnej (w tym wypadku nie mamy żadnego wyboru),   - prosocjalna - pod opiekę zostaną wzięci ludzie w średnim wieku o poglądach patriotycznych, którzy mają ukształtowane życie, prezentują jakieś wartości i mają doświadczenia zawodowe w administracji publicznej,   - jak sama pani widzi: aktualna koalicja prowadzi Polskę na same dno - w tym rządzie na jednego - mądrego człowieka przypada dwadzieścia głupców - debili,   - Jarosław Kaczyński i Tadeusz Rydzyk już teraz krytykują przyszłego prezydenta Polski, a Radosław Sikorski dał sygnał, że nie należy pokornie słuchać Watykanu - wysłał Stolicy Apostolskiej demarche.    Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...