Mumia Abu-Jamal Opublikowano 17 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 choć nie wychwalany przez tłum nie niesiony nie bożyszczem jestem niekwestionowanym z masy innych wyłonionym jestem mistrzem jakież to uczucie wzniosłe macham ręką, sztywno stoję wśród euforii innych mistrzów nie przerosłem, jestem tylko jeden w swojej kategorii żaden medal nie jest mi ozdobą, nie przepadam za podium, laurami ja wyznaczam tempo jestem mistrzem w byciu samym sobą nikt mną bardziej niż ja nie jest, w żadnym z cali nawet, gdyby pękło bo ludzkie ciało jest jak akwarium tyle w nim wody, powietrza, kamieni krzyczą uczeni ile człowieka wśród tych dóbr mineralnych w mięsiste, śmiertelne twory wczepieni, ucieleśnieni i, choć człowieka w człowieku niedużo, patrząc na ten stosunek wagowo, fakt, że niezdrowo, to wiedzą o tym, jak mówią, na górze siedzą nad akwariami i łowią raz po jednym, raz masowo bądź co bądź warto w sobie być mistrzem, mistrz umie latami przeżywać chwilkę jestem mistrzem, choć młodym Bóg jeden wie, czy wędkarz czyściec ma dla pewności przy sobie linijkę by móc z powrotem wrzucać do wody.
natalia Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 ciężko jest się przebić przez ten tekst, masa podobnych słów zamydla właściwy obraz i przesłanie, mogę podać, co by mi się tu widziało najbardziej, główne treść jakie wyłapuję, a co wg mnie jest zbędne: choć nie wychwalany przez tłum nie niesiony jestem niekwestionowanym mistrzem jakież to uczucie wzniosłe macham ręką sztywno stoję wśród euforii żaden medal nie jest mi ozdobą nie przepadam za laurami ja wyznaczam tempo ludzkie ciało jest jak akwarium tyle w nim wody powietrza kamieni ile człowieka wśród tych dóbr mineralnych na górze siedzą nad akwariami i łowią raz po jednym raz masowo bóg jeden wie czy wędkarz czyściec ma dla pewności przy sobie linijkę by móc z powrotem wrzucać do wody ........................ ale to tylko moje zdanie :) ogólnie przemyślenia ciekawe, ale, jak mówię, za dużo słów użytych chyba...
Roman Bezet Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 W tym nadmiarze jest szaleństwo! ;) tzn. chciałem napisać: metoda. Tutaj ważna jest myśl i zabawa z czytelnikiem. Forma, te a nie inne słowa, taki a nie inny kształt strof, układ rymów - to tylko pretekst. Można by to zapisać jak bajkę filozoficzną - a i na dobranoc też. czy wędkarz czyściec ma dla pewności przy sobie linijkę by móc z powrotem wrzucać do wody - pewność oczywiście jest! Proszę nie wpuszczać publiki w maliny ;) Tzn. każdy ma swoja odpowiedź na to pytanie. Oczekiwałem, kiedy Panu wiersz pęknie, i oto pięknie się stało:nawet, gdyby pękło bo - w tej konstrukcji jest dziura ;) pzdr. b
Mumia Abu-Jamal Opublikowano 17 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 - improwizacja - wiersz 'rosnący' - anakoluty - żadnych zmian
Rekomendowane odpowiedzi