Grzegorz__Jakubowicz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Dobry wierszyk ci napiszę I uderzę mocno w ciszę Będziesz wielbić go głęboko Bom poeta a nie młokos Znam na rymach się mistrzowsko Idzie mi to niemal bosko Spróbuj ze mną się pościgać I nie próbuj się wymigać Zróbmy sobie konkurencję Dam ci rymów mych sekwencję Będziesz mógł mi odpowiedzieć Zamiast w kącie grzecznie siedzieć Nie bądź tchórzem zmierz się z królem Jeden z nas zakończy z bólem A wygrany przejdzie dalej Jedną ze zwycięskich alej Tłumy będą mu skandować Wierni dłonie mu całować Grzać się będą w blasku chwały Tego który ocalały Dawać mi tu przeciwnika Zawadiakę rozbójnika Niech do boju sam się stawi I swym wierszem mnie rozbawi
cezary_dacyszyn Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 golec uorkiestra... :-) dobre to na śpiewankę do skrzypiec i akordeonu ;-) Za dużo tutaj na siłę, bez chęci dopracowania, znalezienia ładniejszych sekwencji i słów... :-(
Grzegorz__Jakubowicz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 @kufelek Fajny wiersz, przyczepiłbym się tylko do "czytania Picassa" :)
Grzegorz__Jakubowicz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersze piszę z reguły na szybko, może stąd takie wrażenie. Staram się pisać prosto i zrozumiale, czasami może zbyt prosto.
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2015 No cóż, pewnie się narażę. Jak Ci się podobają takie rymy, to pisać sobie możesz ale wielu będzie miało Ci to za złe. Albo mnie znielubisz, może znienawidzisz, albo będą z Ciebie ludzie. Masz lekkie pióro, zdolność rymowania, czujesz rytm (a to bardzo ważne) Zatem do rzeczy: Rymujesz gramatycznie, tymi sami częściami mowy, w dodatku w identycznym czasie czy przypadku Np. mistrzowsko - bosko = przysłówek z przysłówkiem opowiedzieć - siedzieć = bezokoliczniki pościgać - wymigać = bezokoliczniki sekwencję - konkurencję = rzeczowniki królem - bólem = rzeczowniki stawi - rozbawi = czasowniki itd... Układ rymów aa, bb, moim skromnym zdaniem za blisko siebie. Rym za często pada, coś na podobieństwo mlaskania, (aż bolą uszy) Gdybyś tak postarał się łączyć rymem różne części mowy, byłoby ciekawiej. Oczywiście, to o wiele trudniejsze ale na pewno efekt będzie nieporównywalny. Rym nie musi być identyczny, nawet nie powinien. Ma być podobny na ucho, nie na oko. Chciałam pomóc, nie obrazić. Mam nadzieję, że to rozumiesz. Pozdrawiam serdecznie :)
Grzegorz__Jakubowicz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 @Alicja_Wysocka Dziękuję za cenne wskazówki i rady.
Gryf Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 @Grzegorz__Jakubowicz Mnie się podoba, tak na odprężenie. Czytając przypomniały mi się wierszowane dialogi klasyczne. Czasem tez tak można, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi