Piotr_Po_prostu_Piotr Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów. Nie muszę chyba dodawać, że skoro już się ładnie przywitałem, to oczekuję ciepłego przyjęcia, prawda? :> Zdaję sobie sprawę z tego, że początki bywają trudne i uprzedzam osoby, które odeślą mnie na google.pl oraz te, które najchętniej by to zrobiły ale im się nie chce, że po prostu lubię czasami udać się z problemem do specjalisty ;) Do rzeczy. Dręczy mnie kwestia formy dzieła i to, czy to właśnie ona sprawia, że owo dzieło jest wierszem, bądź nim nie jest. Pozwólcie, że posłużę się przykładem. Powiedzcie mi, czy tekst poniżej jest wierszem, czy nie, a jeśli nie, to czym? Czy słowa to "tylko" słowa? Czy mowa to "ledwie" mowa? Czy myśli są zbędne I czy miewasz ich nadmiar? Czy może być życia sensem to, Że po prostu myślisz, więc po prostu jesteś? Ty, który wiesz co i gdzie Czy jeśli zapytam o niebo, wskażesz mi górę I kiedy zapytam o chmurę Zapytam o chmurę, czy o "po prostu chmurę"? No tak, to oczywiste przecież Góra jest na górze I to na całym świecie ! Ty, który wiesz co i jak Tak, rozumiem Cię, tak, wiem.... Szukam dziury w całym, tak... Psycholog mówisz... być może Ale który, może wszyscy? Tak, może i warto, może i pomoże... Wiem, że robię z igły widły... Być może masz rację... Tak, zauważam problemy... Tak, być może nie jestem zbyt bystry... Ty, po prostu dumny To prawda, ktoś się myli... Możliwe, że Ja... Bo przecież niemożliwe, że wszyscy... Więc, może faktycznie Świat jest prosty i oczywisty? Ty, który wskazałeś mi niebo Mam pytanie, odpowiesz? Proszę... Najlepiej jasno i przejrzyście Używając "tylko" mowy W sposób oczywisty Tak jak umiesz, tak jak możesz Ty, którego pewna była ręka Proszę, odpowiedz, lecz najpierw Stań obok, stań ze mną... na rękach! Lub wystrzelmy się w kosmos ! Teraz wskaż mi górę. Chcę posiąść twą mądrość Tą prostą, tą wzniosłą Ty, który w szponach trzymasz pogląd Spraw, żeby oczywiste było i proste Dlaczego jak Ci tak kur***** zazdroszczę !
Sabre_Wolfik Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2014 @Piotr_Po_prostu_Piotr błądząc po omacku każde słowo o wers się potyka każda litera o znak pytajnika i ten deszcz kropek palcem wskazującym wiercisz tezy z kamienia i o formie myśl sobie co chcesz bo to wszystko, to błądzenie po zwyczajny wiersz świadomości akt istnienie
Marlett Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2014 Każdy tekst można pociąć ENTEREM , co nie czyni go poezją.
Sabre_Wolfik Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2014 @Marlett lecz nawet przypadkowe cięcie tworzy coś nowego coś odrębnego, włączając pewien rytm, odgłos gongu dźwięczną procedurę nabrania powietrza ba nawet wstawianie przecinków taka orka interpunkcyjna może obudzić w czytającym wrażliwość niezbędną...
Marlett Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2014 @Sabre_Wolfik Czyli coś w stylu dadaizmu - to mnie nie przekonuje :)
Sabre_Wolfik Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 @Marlett a cóż to jest poezja? czyż nie taniec na krawędzi przekonania? bratni kolor i ten sam strach przypadek czy przeznaczenie? kiedy wzrok w błękicie płowieje po stronie nierealnych zamysłów zachłannie patrząc na profil czoła gdy dzięki sobie oczy mamy pełne blasku każdy ma w sobie inną poezję jedna brzmi w inną trzeba się wsłuchiwać
Marlett Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 @Sabre_Wolfik Ładnie to ująłeś, znajomymi zwrotami . PozdrawiaM.
Ewa_K. Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2014 @Piotr_Po_prostu_Piotr zdecydowanie wiersz, coś pomiędzy Poświatowską, a Świetlickim ... a może nawet Piotrem_Po_prostu_Piotrem
Rekomendowane odpowiedzi