M_Patriota Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 To on leśny człowiek, Który przybył z piekielnych udręk, Co żalu z życia pchało mu się ogrom do powiek - Mając ciężar smętnej nie pociechy przelęk. Żyjąc teraz w leśnej toni, Życie nie ma usłane różami, A piękno natury, co go przed markotnością broni I budzi śpiewem ptaków - krążących nad leśnymi progami. Od tej pory nie widziałem abym Oczy mu zaprószyły się łzami. Tylko widzę go tam, gdzie kumkają żaby, Co uwalnia duszę, wczoraj przywaloną kamieniami. Co chwila, mając głowę na karku, Ją dla wzroku podnosi ku niebu, Nie mając już w duszy chaosu, jak na ludzkim jarmarku, Chodząc w cień myśleć do starego dębu. Pola wkoło w zimowym i jarym zbożu płyną Przez wiatr gonione przed siebie... Ziemia, która pokryta gliną - Rodzi jak w żadnej glebie. Dzieciństwo, które tutaj spędzone, Czas za nic nie cofnie wstecz. Jak kijem "Sidry" nie zawrócisz w tę stronę, Co nie płynie, bo płynie przed siebie, lecz Zobaczysz dziką ptaszynę, Która śpiewająca krząta się po krzakach!... Wtedy chce się wejść w tę olszynę I słuchać ją, jak w dziecięcych latach.
Jan_Wodnik Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2014 Przeczytałem, Mietko. Przede wszystkim szczerze napisane. To wartość bardzo cenna. Pozdrawiam.
M_Patriota Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 @Jan_Wodnik - dziękuję, Janku za przeczytanie i za dobre słowa. Taki już ja jestem i taka moja cecha charakteru. Serdecznie i miło pozdrawiam z Podlasia. Mietko Borys
Zjajami_Baba Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 @M_Patriota a ja widzę mojego Dziadka, Stryja, wielu, którzy walczyli a nie pamiętamy... dziękuję za pamiętanie Pamięci! pozdrawiam! Monika
M_Patriota Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 @Zjajami_Baba - Dziękuję Pani za miły wpis, nawet patriotyczny bym powiedział. Wszystkiego co dobre. Serdecznie pozdrawiam. Metko Borys
Rekomendowane odpowiedzi