Ja_Adela Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Nie głaszcz mojego kota Jest zbyt wystraszony Kiedy to zrobisz Bez ciepłej czułości Gotów podrapać I ugryźć złośliwie Nie głaszcz mojego kota Jest wypieszczony A sierść jego Giętka I zbyt młoda jeszcze Na szorstkie dłonie Nie głaszcz mojego kota Obudził się nocą I zmęczyło go gaśnięcie księżyca Gdy podejdziesz za blisko Uwije się kłębkiem I mruczeć nie będzie Nie głaszcz mojego kota Bo zwabiony raz Przez czyjąś tęsknotę Uciekł I skrył się Tutaj Pod moim sercem.
polu Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 fajniutkie, sam miałem kotka ale wyfrunął przez balkon za gołębiami
pijaczyna_ok Opublikowano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2014 Hm... nie wiem, co wiesz o kotach, ale ja mam dwa: czarego w białe łaty Felka i pręgowanego Ryśka. I oba domagają się pieszczot. Hm... chyba, że mówimy o kocie... No, ok, znałem pewną kotkę... Ale to dłuższa historia :)
Ja_Adela Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 @pijaczyna_ok kot to metafora. o nim wiem sporo. koty poza porównaniem są mi jednak równie bliskie. mam jednego wojownika.
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 To naprawdę smutne (żeby nie użyć dosadniejszego słowa), że trzeba tłumaczyć adwersarzom, iż kot jest metaforą. Ale nie załamujmy się:) Droga Adelu. Mam takie małe, dwie sugestie: -skoro jest :nie głaszcz , może dobrze by było (konsekwentnie): robisz( wydaje się, że amant owe próby ponawia, skoro mają tyle odsłon:)); -gaśnięcie - może by "to" jakoś ładniej oprawić? Ale przekaz jasny, klarowny.Na plus. pisi Tam w końcówce : Tutaj - zbyteczne. pozdr
pijaczyna_ok Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Che, che... to smutne... Adwersarzom? To ma być metafora? Nawet niektóre komentarze są, jak widać, zbyt trudne. A kot, jaki jest, każdy widzi.
Ja_Adela Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 @Mariusz_Sukmanowski dziękuję bardzo za sugestie, przemyślę, na pewno się przydadzą. pozdrawiam serdecznie.
Ja_Adela Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 @pijaczyna_ok wiersz nie jest trudny. metafora może też nie, nie wiem, nie mnie to oceniać. każdy czyta wiersz swoim zrozumieniem. pozdrawiam
pijaczyna_ok Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz jest fajny ;)
Jolanta_S. Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 @Ja_Adela kot ma własne ścieżki, pod sercem się nie skrył, a ty (peelka - jak wolisz) go sobie tam... skrywany kot czy miłość - ani to ani to drugie... skrywane, zniewolone? brak powietrza, przestrzeni dla kota... dla miłości... zakazy, zazdrość... dużo w tych słowach, ale czy to jest właściwe??? biedny w tym przypadku jest kot (metafora jak mówisz sama) - ON!
Ja_Adela Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 @Jolanta_S. niesamowite, że wiersz żyje własnym życiem i własną ścieżką biegnie. pisałam kot- myślałam ja. metafora mnie. mojej duszy. kot- on. rzeczywiście funkcjonuję i gra, dziękuję Jolanto :)
Rekomendowane odpowiedzi