Judyt Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 rozlewa się warstwa mokrej plamy na plamę jak w akwareli tworząc niezgrabny całokształt czekamy na efekt tęczy na przebudzenie z szarości dni drugie życie przez przeciwności dusze budują drabinę pnącze o kruchej konsystencji by złapać upaść pochwycić szerokim gestem w oddaleniu cichości szeptem wydobyć to co jeszcze zostało w tajemnicy spotkania nie jesteśmy wszechwiedzący naga twarz meritum
andrzej_barycz Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 rozlewa się warstwa mokrej plamy na plamę jak w akwareli tworząc niezgrabny całokształt Niezgrabna jest cała strofa. Warstwa może jedynie pozostać po rozlaniu czegoś (to proces dynamiczny, o nieokreślonych skutkach), jest tego efektem. Nie przyszłoby mi również do głowy, nazwać skutek nałożenia farb na siebie "całokształtem", który jest zbiorem, całością pewnych elementów, zachowujących swoją autonomiczność. Optowałbym raczej za zwykłym kształtem, nowym jednorodnym tworem, o barwnym "kodzie genetycznym". Wiersz bardzo przeciętny, treściowo ograniczający się do dwuwersu : czekamy na efekt tęczy na przebudzenie z szarości dni Reszta to poezjowanie, jako okazja do standardowych językowych min i westchnień.
Bernadetta1 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2013 warstwa nie może się rozlewać-jest to coś stałego ,zastygłego.Zatem od początku jest tu już nieprawidłowość.Pozdrawiam
Ewa_Krzywka Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Tak jak w akwareli, kolejne mokre warstwy (plamy) rozlewają się na poprzedniej, przenikają, łączą. Podobnie olejne warstwy malarskie. Stare olejne warstwy pod wpływem rozpuszczalników miękną, uplastyczniają się, rozlewają, przechodząc jedna w drugą. Warstwy lakierów na paznokciach (niewątpliwie płynne) też rozlewają się jedna na drugiej. Zatem warstwa nie zawsze jest stała (przykłady można mnożyć). Pozdrawiam
Judyt Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 witam wszystkich- i dziękuję na wstępie za czytanie i mnóstwo negatywnego odbioru;) spodziewałam się tego, w tym dziale.Mithotyn: rozumiem, może się nie podobaćandrzej barycz: dziękuję za osobliwą opinię. Wydaje mi się, że każdy jakoś próbuje "poezjować"- jak to nazwałeś, a całokształt (z tym się nie zgodzę- bo jednak cały rysunek plam może być ujęty w tzw. całokształt).Poezja jest westchnieniem i miną- tu trafnie:)Bernadetta1: jedna warstwa plamy rozlewa się na drugą jest to jak najbardziej prawidłowy efekt w akwareli,stanisław prawecki: dzięki za wglądEwa Krzywka: dziękuję za poparcie w farbach;) J. ciepłoniaście
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Jak najbardziej masz prawo do "poezjowania":) "niezgrabny całokształt" kompletnie mi się nie podoba: ponieważ całokształt odbieram z zupełnie innymi "dopełnieniami", ale nie przekreślałbym tej "kartki" pozdr
Judyt Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. (: to miło, że nie przekreślasz P. Mariuszu, KRATKI a może wręcz KRATY, którą wstawiłam dla eksperymentu J.
Tomasz_Biela Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 najlepiej przemawia do mnie ostatni fragment pozmieniałbym co nieco ale po co ;) już kiedyś chyba wspominałem że czytelniejsze są Twoje wiersze teraz, ale jednak styl jaki wypracowujesz sobie niezmienny :) cieszę się że wciąż piszesz / pozdrawiam t /
Nata_Kruk Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Judyt, z tego, co jest, wykombinowałam coś takiego, Twoja puenta nie podoba mi się. Pozdrawiam. rozlewają się warstwy w akwareli tworząc niezgrabny całokształt czekamy na przebudzenie tęczy drugie życie buduje drabinę by pochwycić oddalone wydobyć co jeszcze zostało w tajemnicy
Judyt Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a co byś pozmieniał?( w "w" jak zwykle posucha) ja nie jestem poetą jak już wielokrotnie mówiłam dziękuję(że zechciałeś pobyć poczytać)/ coś próbuję czasem bezczasem chociaż nie wiem po co? może po jedno " cieszę"(: J.
Judyt Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok. Nie jest to majstersztyk(:ale Twoja wersja zmienia sens wiersza. Dziękuję za poczytanie J.
Stary_Kredens Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Nadbudowa wersyfikacyjno przerzutniowa nad treścią co raczej wierszowi nie pomaga , moim zdanie oczywiaście Pozdrawiam Kredens
Rekomendowane odpowiedzi