Adrian_Poraj Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2013 Pytam się łąki przy lesie, pola kłosami strojnego dokąd prowadzą mnie ścieżki dawno wytarte na amen. Znikły już domy drewniane, płoty pachnące porostem, w sadzie wycięto jabłonie, grządki porosły chwastami. Jakże pragnąłbym zobaczyć znowu te progi drewniane, kuchnię i piec kaflowy, poczuć aromat lawendy, usiąść na łóżku przy oknie patrząc na pnące się bluszcze wokół przytulnej altany sznurem z bujnego listowia. Kiedy powrócą obrazy dawno wyparte z pamięci, kątów znajomych i bliskich, miętą i lipą pachnące. Czekam w napięciu tej chwili kiedy się znowu pojawią pełne dawnego uroku ciesząc me serce widokiem.
Łukasz Ratajczak Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Ja w to wierzę,że wróci do nas,to co najlepsze i będzie królowało,w pamięci,i w odczuciu :) Pozdrawiam serdecznie.
Stary_Kredens Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Trochę literówek , piękne tęsknoty, ale trochę niespójne , bo wspominasz coś zapisanego w pamięci a potem piszesz " dawno wyparte z pamięci" Pozdrawiam Kredens
Bernadetta1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 tęsknota jest owszem,ale z wierszem niestety krucho;)pozdrawiam
WiJa Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 No właśnie, chochlik tylko dodaje powabu temu pięknemu wierszowi. Pozdrawiam
Malarz_ Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Żeby bez tego archaicznego stylu może wtedy na tak będzie. Takie opisy to Mickiewcz tworzył 250 lat temu. Współcześniej napisać trzeba.
PaULA-nowa Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 A mnie się podoba, pięknie przedstawiona tęsknota za czymś co przeminęło, ale w pamięci zapadło na zawsze. Pozdrawiam:)
Roklin Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Szczerze mówiąc, obraz zawarty w tekście przywodzi mi na myśl dziewiętnastowieczne wiejskie chaty z małymi ogródkami ziołowo-warzywnymi dokoła nich. W związku z czym wydaje mi się, że peel mówi w wierszu o chęci powrotu do przeszłości (bo chyba nie o wizycie w skansenie). Barwny, plastyczny obrazek, który może być zaczątkiem nowych utworów, gdyż silnie pobudza fantazję. Ładnie. Pozdrawiam serdecznie :)
Sokratex Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Świetny jest ten fragment. Pozdrawiam.
Oxyvia Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Piękny wiersz. Nie ma juz takich wsi, jakie Peel pamięta i wspomina z rozrzewnieniem (ja zresztą też, chciaż nie miaszkałam na wsi, ale wyjeżdżałam "do gospodarzy" każdego lata przez całe dzieciństwo). Tylko nie rymuje się nic w środkowej strofie, a to błąd, bo w dwóch pozostałych są rymy. :)
Bernadetta1 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .............................a tytuł nadal babokowy, jak zresztą cały tekst trzeba chyba wyraźniej;)-reminiscencje ma być(jeśli już)-popraw...
Rekomendowane odpowiedzi