Grażyna_Kudła Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 zdania wypowiadane ze zrozumieniem są bardziej lubiane. czekamy na nie z szacunkiem. słuchamy ładnie ułożonych. uśmiechnięte odpowiadają nawet niepytane. jak szybko zapominamy:listonosz nie roznosi listów w butelkach słowa najważniejsze są te które przetrwają wystarczająco długo mają dużo do powiedzenia panoszą się ważniejsze od ciszy biegnąc od ust do ręki pamiętane kiedy padały z prędkością trudną do oddania tak często brakuje nam słów bo nie wszystko jeszcze zostało nazwane
makarios_ Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 wypowiedzi naturalnie niewydumane sycą miło oczekujemy na nie wsłuchujemy się w nie z szacunkiem przyjmujemy z zadowoleniem odpowiadają nam nie pytane pustosłowne zapominamy wstydzimy się gołosłownych cegiełki prozy i liryki w szyku zdaniowym lub lirycznym przeżywają autorów póki co myśli zrodzone w zaciszu umysłu do głosu dochodzą wraz z biciem serca i kliknięciami zestawiającymi litery w słowa nieuchwytne umykają czasem niknąc bezpowrotnie najczęściej brakuje myśli bo w słowniku i w głowie słów dosyć
makarios_ Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 trop Twoich myśli był pomocny poskładać litery w słowa stąd szybka komunikacja myślowa
Roklin Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Lubimy słuchać ładnych, miłych zdań, nawet jeśli są one czysto kurtuazyjne bądź "dla zbycia". Łatwo dać się nabrać. Najważniejsze chyba jest pierwsze zdanie, ważniejsze nawet od "słowa najważniejsze są te które przetrwają wystarczająco długo" - wymieniłbym zresztą "są" na "te". Zawsze coś zostaje w pamięci, ważne, by nas wzbogacało. Ciepło pozdrawiam :)
Oxyvia Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Wiersz budzi we mnie wiele przemyśleń i skojarzeń, dotyczących mowy i komunikacji. To dobrze, bo chyba o to chodziło? To, co najważniejsze, nie zostało nazwane, czujemy to tylko intuicyjnie i możemy wyrażać tylko symbolami, metaforami i baśniami.
Baba_Izba Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Często słowa pierwsze, najważniejsze, zostają z nami na długo, bywają i ostatnimi (np."mama", "tata"). Fakt; " tak często brakuje nam słów bo nie wszystko jeszcze zostało nazwane" (piękna puenta)! I to porozumienie bez słów, jest najcenniejsze. A w życiu - wiadomo- bywa różnie i zbędne słowa, wypowiadane w złości, teź zapadają na długo w pamięć, ale bolą. Domyślam się, że jak jest "komunikacja I", to będzie i ciąg dalszy w tej tematyce? Ten mi sie podoba, czekam na nastęne, serdeczności - baba
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 podobają mi się dwa trójwersy :) co do ostatniego dwuwersu, to, niestety, bardzo często z bardzo wielu innych powodów :) pozdrawiam serdecznie i do poczytania :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szybaka komunikacja, ach ta prędkość! Kiedyś nas zgubi :)))
Grażyna_Kudła Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za sugestię, jest słuszna, tu dygam :) Miło, że zajrzałeś. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O komunikacji chyba właśnie tak można, bez końca. Dziękuję za zostawienie refleksji, ważnej dla mnie. Pozdrawiam, Oxy. Grażyna :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak zamierzam, Izo, pociągnąć to trochę, bo jak wspomniałam wyżej, o tym można bez końca. Z góry wiem, że nie uda mi się wszystkiego w tej materii nazwać... :)) Twój wpis bardzo mnie poruszył. Pozdrawiam, Grażyna :)
aluna Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 A mnie Grażynko wpadły na stałe pierwsze trzy wersy! Chociaż cały wierz ma doskonały przekaz , taki jaki lubię! Serdecznie! Hania
Grażyna_Kudła Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Haniu, ja sama bym najchętniej na nich poprzestała ;) Dziękuję za czas i czytanie, uściski. :)
PaULA-nowa Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Słowa, słowa, słowa wile słów, lecz nie wszystkie są nam miłe, niektóre bolą, ranią, więc zdecydowanie wolimy, kiedy obdarzani jesteśmy tymi dobrymi, miłymi, dobrze też, kiedy komunikacja jest zrozumiała itd rzeczywiście można bez końca. Ciekawie. Pozdrawiam:)
Grażyna_Kudła Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Komunikacja to do siebie ma, że nie tylko ze słów się składa, ale o tem potem :))) Podziękowania za czytanie i czas. Również pozdrawiam :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 byłem ... ale nie moje fluidy ;-)
Grażyna_Kudła Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Komunikat odebrany. Pozdrowieństwa :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem, jak doszło do przeoczenia, ale to nie moja wina... Chyba słabe wytłumaczenie? :))) Z ostatnimi, święta racja, ale zawsze to jakieś wytłumaczenie, prawda? Taka nasza natura (: Serdeczności z przeprosinami :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 taka nasza natura - prawda. nie gniewam się, przecież to nie Twoja wina, na pewno :) pozdrawiam i do poczytania :)
Rekomendowane odpowiedzi