cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 zastygły cienie przy ubitej drodze i nie drgną nawet na psów ujadanie siwe wrony wykrakały zimę pełnię bieli krajobrazu nad stadnym polem zwiesza się słońce ciepłe promienie czyhają na trawy przykute do ziemi śnieżnymi zaspami w tej krótkiej chwili tak łatwo dostrzec potęgę ciszy i blask stworzenia oddaję hołd Jehowie Bogu za ten wspaniały cud istnienia Wolin 01 XII 1998
Grażyna_Kudła Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 To bardzo sympatyczny psalm dziękczynny. Dobrze jest umieć dziękować, za cokolwiek, komukolwiek, to dobrze świadczy też o nas samych. Pomijając, komu oddaje hołd peel, wiersz mozna odebrać uniwersalnie, bo każdy albo przynjmniej większość z nas, czuje nad sobą jakąś Siłę Wyższą, której chciałby składać podziękowania, a nawet oddawać hołd. Zamysł jest, ale wykonanie!!! Czy zależy od tego jak czcimy:)))) Wytknę tylko: siwe wrony wykrakały zimę pełnię bieli krajobrazu W drugiej są też zgrzyty. No i... Na pewno będziesz widział, co z tym zrobić. Pozdrawiam, Grażyna :)
PaULA-nowa Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 To fakt, że czasami czujemy takie momenty, kiedy mamy ochotę podziękować Bogu za to, że możemy żyć i to wszystko widzieć, cieszyć się tym. A Ty to bardzo dobrze ukazałeś. Pozdrawiam:)
Marek_Dziekan Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 ,,siwe wrony wykrakały zimę pełnię bieli krajobrazu" - genialne, ja to normalnie widzę! Dacyszyn łechce moje serce i zabija wiarę w to,że ja jeszcze potrafię coś napisać. Bo tak napisać jak Czarek , ja nie potrafię. oddaję hołd Jehowie Bogu za ten wspaniały cud istnienia Pięknie, a mógł być z Ciebie kawał fajnego katolika. Oddałeś to w taki sposób, że nawet Pan Bóg się uśmiechnął. Gratulacje!
aluna Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Czarku jest tu jak na mój subiektywny odbiór -nielogicznie , to trawy czyhają na ciepłe promienie! I podzielam zadanie Grażynki! Pozdrawiam ! Hania
cezary_dacyszyn Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za poczytanie , tajemnicza ta Twoja końcówka ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ciężko wytłumaczyć - najprościej połazić po polach i natknąć się na powyższy obrazek : wrona siwa , gatunek charakterny , w Wolinie zdecydowanie partyzancki , pojawia się na obrzeżach miasta jedynie zimą , normalnie trzeba po bagnach biegać ... I w szczerym polu pojawiło się stado tuż po pierwszych śniegach - stąd jakby na ich kra kra - ta zima :-) A zgrzyty w drugiej ... Też trza by zobaczyć ;-) Niemniej cieszy odpowiedź , na moje ple ple pod Twoimi proszę zaczekać - słabo z netem .... Pozdrawiam , C ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za opinię , staram się cały czas , a wiersz jak widać - stary ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo łaziłeś po tych polach szukając drogi powrotnej po ... ;-) Cieszę , że wpadłeś nawet z wierszem - dawaj częściej !!! A fajnym katolikiem byłem , nioe pamiętasz ??? Mało to wódki wychlaliśmy ? Trawy jaraliśmy ( no może bardziej ja ? ) ? Poezji na pewnej blondynce doświadczaliśmy ??? ( Było po równo :-) ... ) Ale do kina to i tak Ciebie nie chcieli wpuszczać :-)) Marek !!! Bywaj tu częściej , please ... Call Me :-) Ja wydoroślałem , po prostu ;-) Serdechy :-))) Dla całych Międzyzdrojów , chociaż może będę ... Danka ;-) mnie zaprasza :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. trawy może i tak , ale w tamtym momencie zdecydowanie było odwrotnie ;-) A szerzej ??? Pozdrawiam , C ;-)
Marek_Dziekan Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo łaziłeś po tych polach szukając drogi powrotnej po ... ;-) Cieszę , że wpadłeś nawet z wierszem - dawaj częściej !!! A fajnym katolikiem byłem , nioe pamiętasz ??? Mało to wódki wychlaliśmy ? Trawy jaraliśmy ( no może bardziej ja ? ) ? Poezji na pewnej blondynce doświadczaliśmy ??? ( Było po równo :-) ... ) Ale do kina to i tak Ciebie nie chcieli wpuszczać :-)) Marek !!! Bywaj tu częściej , please ... Call Me :-) Ja wydoroślałem , po prostu ;-) Serdechy :-))) Dla całych Międzyzdrojów , chociaż może będę ... Danka ;-) mnie zaprasza :-) Pijaństwo nie było katolickie, było poetyckie, wszak alkohol nie szkodzi poecie. Widzisz co narobiłeś? Zdardziłeś nasz związek partnerski, teraz pomyślą,że kadzę Ci interesownie... http://www.youtube.com/watch?v=hIAc47inayQ A tutaj masz chwyty na gitarę. http://chomikuj.pl/x43/muzyka/Jacek+Kaczmarski/Teksty/Piosenki/bankiet/10-Pijany+poeta,1935752062.doc
aluna Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. trawy może i tak , ale w tamtym momencie zdecydowanie było odwrotnie ;-) A szerzej ??? Pozdrawiam , C ;-) Siwe wrony zatapiają się w bieli śniegu, siwość to biel -"siwy człowiek"! Pozdrawiam ! Hania
Grażyna_Kudła Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ciężko wytłumaczyć - najprościej połazić po polach i natknąć się na powyższy obrazek : wrona siwa , gatunek charakterny , w Wolinie zdecydowanie partyzancki , pojawia się na obrzeżach miasta jedynie zimą , normalnie trzeba po bagnach biegać ... I w szczerym polu pojawiło się stado tuż po pierwszych śniegach - stąd jakby na ich kra kra - ta zima :-) A zgrzyty w drugiej ... Też trza by zobaczyć ;-) Niemniej cieszy odpowiedź , na moje ple ple pod Twoimi proszę zaczekać - słabo z netem .... Pozdrawiam , C ;-) U mnie podobnie, jest net i naraz... niet! Dlatego buszuję po nim nocami, jest szybciej :)))
cezary_dacyszyn Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. trawy może i tak , ale w tamtym momencie zdecydowanie było odwrotnie ;-) A szerzej ??? Pozdrawiam , C ;-) Siwe wrony zatapiają się w bieli śniegu, siwość to biel -"siwy człowiek"! Pozdrawiam ! Hania cóż ... robiłem kiedyś w " branży ornitologicznej " ... siwy człowiek może jest i biały , natomiast ptak o nazwie gatunkowej wrona siwa absolutnie nie . Możesz przy pomocy łączy internetowych bez problemu to sprawdzić . Może wtedy ujrzysz jak wspaniały kontrast dla świeżej połaci śniegu mogły stworzyć te urocze ptaszyska . I nawet pliszka siwa w swojej urodzie by się nie zatopiła ... zapewniam :-)
Nata_Kruk Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2013 Nie każdy potrafi podziękować, choćby tylko w głębi duszy... za to, co wokół nas. Twój psalm zrobił to, przyjemną zadumą... W I- szej, za "na", możnaby dać.. gdy.. To nawet nie sugestia, po prostu, mój 1 grosik. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2013 ładny :) pozdrawiam i do poczytania :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nawet nie zwróciłem uwagi :-( ... obiecuję pomyśleć i poprawić , gdy ... mi nie leży ale coś wynajdę ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a dziękuję :-) i do ... ;-)
Roklin Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Bardzo ładny obrazek... nic się nie dzieje, wokół cisza przeplatana krakaniem wron i ujadaniem psów.... w takiej chwili można tylko podziwiać. Rzadko się zaś zdarza, by ktoś dziękował, był tak skromny, tak uczuciowy zewnętrznie (w sensie pozytywnym)... Zabieram. Pozdrawiam ciepło :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Wiersz może i stary, ale aktualny i dziś i za rok i pewnie nawet wtedy gdy nas juz nie bedzie, a pozostana trawy i słońce i śnieżne zaspy. Ładnie to oddałeś. PS. Nie rozumiem dlaczego większość ludzi kojarzy wrony z czarnym kolorem. Stereotypy myślenia! Pozdrawiam Cezary Lilka
Rekomendowane odpowiedzi