Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Mówisz zacznijmy od początku pozacierajmy stare ślady można snuć tysiąc nowych wątków parzyć herbatę, mnożyć rady i powyrywać białe strony z niezapisanych pamiętników dmuchać w dogasający płomyk zawrzeć pytanie w wykrzykniku pozwiedzać niepoznane kraje ściany malować na zielono zmienić zasłony (stół zostaje) przygarnąć kota (tak radzono) kreować złudne sytuacje odwracać oczy w niewidzenie zawiesić barwne dekoracje w wygodne popaść odrętwienie i może nawet o to szło by nadać krokom wspólny rytm niezmienne wciąż zostanie to że ja to ja, a ty to ty
Sylwester_Lasota Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 technicznie, bardzo dobrze napisany wiersz. trochę szkoda, że w ostatniej zmienił się rytm i liczba głosek, ale to jest, w moim odczuciu, do przeżycia :). co do przesłania, to, moim zdaniem, dobry związek, to właśnie taki, w którym 'ja' pozostaję 'ja', a 'ty', to 'ty'. to 'ja' i 'ty' tworzy 'my', ale jest w nas obopólna akceptacja i poszanowanie 'naszej' odrębności. to jest moje zdanie, chociaż wyczuwam, że w wierszu 'ja' i 'ty' biegną jakby w trochę inną stronę :) pozdrawiam i do poczytania :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Dzięki Sylwku za komentarz. Przesłanie było troszkę inne. Nie chodzi o to czy zachowanie odrębności jest w związku dobre czy nie.... wiersz mówi o tym, że można chcąc naprawić związek zmienić wszystko, oprócz siebie. I peelka opowiada o tym nieco sarkastycznie. Ale nie w tym rzecz, żeby tłumaczyć wiersz prozą... Kazdy interpretuje tak jak czuje. Pozdrawiam Lilkż
Emanuel_Wójcik Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Cześc Lilko! Wiersz jako całośc podoba się, ale.. przedostatnia zwrotka na tle pozostałych jakby troche niedopracowana.. pozdrawiam.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Cześć Emanuelu, Dziękuję bardzo za komentarz. Na czym polega Twoim zdaniem niedopracowanie akurat przedostatniej zwrotki? Bo w że w ostatniej gubię rytm (jak słusznie zauważył Sylwek,) to wiem i był to celowy zabieg, chociaz może niefortunny nieco... Pozdrawiam Lila
zbyszko Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 jestem za parzeniem herbaty i za kotem. Podobasie :) pozdrawiam
Emanuel_Wójcik Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 W kwesii przekazania treści jest jak najbardziej dopracowana, ale te rymy( sytuacji-dekoracji, niewidzenie-odrętwienie..zbyt banalne jak na Ciebie:) A co do ostatniej strofy, to moim zdaniem zabieg udany, bo czytając niezorientowałem się, że głosek jest 8 :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Do serca przytul psa, weź na kolana kota... Dzięki Zbyszko! Fajnie ,że zajrzaleś Pozdrawiam również Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak, rymy gramatyczne uchodzą powszechnie za tandetne. Ja je od czasu do czasu stosuję, może dlatego, że są dla mnie najłatwiejsze. Jeszcze raz dziękuję Lilka
Sylwester_Lasota Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no to w porządku :), tzn. w przybliżeniu zgodnie z tym, co napisałem, bo chyba nie ma nic gorszego gdy jedno próbuje tak uformować drugie żeby pasowało do wyobrażenia o nim :). Twoja peelka ma rację :)
Stary_Kredens Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Fajnie skrojony jak kadr z filmu psychologoczno - obyczajowego , a może bardziej komedii romantycznej którą ogląda się lekko i z przyjemnością Pozdrawiam kredens
Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Inne były intencje...ale skoro czytelniczka odnalazła w moim wierszu lekkie nutki komedii romantycznej, to świadczy o różnorodności odbiorów. Dziękuję bardzo Stary Kredensie za wizytę Pozdrawiam Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no to w porządku :), tzn. w przybliżeniu zgodnie z tym, co napisałem, bo chyba nie ma nic gorszego gdy jedno próbuje tak uformować drugie żeby pasowało do wyobrażenia o nim :). Twoja peelka ma rację :) No to powszechnie stosowany wybieg. Formowanie drugiego człowieka na swoja modłę. Przeważnie kończy się fiaskiem a w najlepszym przypadku rozczarowaniem. Ale to temat na kolejny wiersz... ))))))))))
aluna Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ładnie autorko ujęłaś te role ,obojga ja-on , nie ma jak to samodecydowanie! I to :"zawiesić barwne dekoracje w wygodne popaść odrętwienie..." Serdecznie! Hania
lena2_ Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Bardzo mi się podoba, można próbować wszystko zmienić, aby naprawić związek, ale najważniejsza zmiana musi zajść w nas samych, innymi słowy, trzeba dojrzeć do tego.Pozdrawiam Lilu:):)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie ma to jak wymienic dekoracje. Ze starych na nowe i kolorowe.... Dziekuje bardzo Aluno za komentarz i wizyte pod moim wierszem Pozdrawiam serdecznie Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bingo! Lenko, Właśnie o to chodziło. Bardzo mnie cieszy, że intencje i przeslanie autorki zostały zrozumiane. Cieszy mnie również Twoje podobanie. Pozdrawiam ciepło Lilka
Lilka_Laszczyk Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...no i zaistniałeś
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :)
Oxyvia Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Świetne! Bomba! Dla mnie bomba i już! Zabieram! Dla mnie jakoś szczególnie mądre i prawdziwe jest to: "zawrzeć pytanie w wykrzykniku". Bardzo niepokojące są dla mnie te "rady". Och!... Doskonała także pointa - nie można myśleć i czuć za kogoś, bo tylko on sam może to robić za siebie. Bardzo dobry wiersz. :)
Rekomendowane odpowiedzi