Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lubię się topić po szyję
w ciemnościach zanurzać
do rozkoszy aksamitnych
tonąć do braku tchu
docierać aż do dna

znów leżę na brzegu
wypluty przez fale
i wmawiam sobie
że nie utonę

Opublikowano

witaj stehr :), dawno Cię nie czytałem :).
co do wiersza, to mówiąc szczerze, jest dla mnie niezupełnie zrozumiały. poczytałem trochę o tych seirenach, ale niespecjalnie mnie oświeciło. tylko tyle, że klimat wiersza wpisuje się w charakter tych mitologicznych postaci.
pozdrawiam i do poczytania :)

Opublikowano

Stehr, istotnie, fajniej byłoby gdyby to był wiersz o pływaniu, nie zaś o tonięciu. Nie trzeba czasem przekraczać linii brzegu, gdy nie ma kto rzucić koła ratunkowego. Lepiej poruszać się z asekuracją, dla bezpieczeństwa. Pozdrawiam, A.

Opublikowano

Tak naprawdę to nie wiem jak zakończyć ten utwór.
Seiren - gr. syreny mitologicznie - wykorzystałem ten motyw by podkreślić aspekt femme fatale. Utwór wyrósł z trochę bardziej bezpośredniego erotyka.
Może to zakończenie :

lubię się topić po szyję
w ciemnościach zanurzać
do rozkoszy aksamitnych
tonąć do braku tchu
docierać aż do dna

leżę na brzegu
wypluty przez fale
i wiem że wrócę tu
by walczyć z żywiołem

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Chciałbym znowu spojrzeć w szmaragdowe oczy widzieć w nich  piękno świata i ciebie pełną uroku i wdzięku promieniującą nadzieją  rozsiewającą ją wokół   piękne pełne słońca oczy pozostaną  w pamięci na zawsze widzę w nich niebo pełne gwiazd a wśród nich i tą najjaśniejszą na Kasjopei  świecącą tylko dla ciebie dodającą ci blasku   byliśmy szczęśliwi   uśmiech był  radością duszy spragnionej  życzliwego spojrzenia które podarowałaś   szkoda że trwało to zbyt krótko   czy wystarczy aby myśli były w słońcu  na zawsze   chcialbym znów  zobaczyć szmaragdowe oczy...   1.2022 andrew    sięgnąłem pamięcią wstecz,  a dziś ... dziś jest dziś  jeśli ktoś się smuci ...  niepotrzebnie    czeka nie jedno piękne dziś …  
    • @hollow man przed chwilą skończyłam drylowanie wiśni    zaraz udam się na spoczynek 
    • @Gosława  Reniu, "czas [...] na wrzaski" i nobla za pokój i gościnność. Przecież wiesz, że wiersz mi się podoba.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Świetny tytuł.
    • wszyscy na ciebie patrzą   powiedz mi kim jesteś   wydaje ci się że jesteś centrum wszechświata   ty   a może się mylisz   może rdza która cię otacza   jest jedyną rzeczą prawdziwą   myślisz że jest zła   że zabiera ci ciało imię czas   a może właśnie robi z ciebie coś więcej   może rdza to diament   tylko jeszcze nie potrafisz go zobaczyć   skąd wiesz że to nie jest twoje błogosławieństwo   ktoś cały czas cię obserwuje   bóg?   wszechświat?   ty sam za kilka lat?   może gdzieś istnieje lepsza wersja ciebie   i patrzy jak znowu marnujesz ten moment   ale co z tego   jesteś tutaj   teraz   przynajmniej tak ci się wydaje   jesteś pewien?
    • @Poet Ka Śnij, Siostro.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...