Janusz_Ork Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 koła jak szpony wbite w szyny zazdrosne o przyszłe podróże wagony stoją cicho tylko lokomotywa oddycha wdech i wydech tlen trucizna jak liszaje kwitną plamy rdzy i żrą powoli ale bezustannie pociąg na bocznym torze (z "Półwysep Śląski")
Sylwester_Lasota Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 dość wyraziście narysowany obrazek. osobiście chyba dałbym mu tytuł 'na bocznicy', albo jakoś tak :). oczywiście w tekście dostrzegam więcej niż wycofane z użytku pociągi. pozdrawiam i do poczytania :)
Nata_Kruk Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 A mnie ten tytuł pasuje, bardzo... treść ciężka, aż chce się ja odepchnąć, ale to akurat zaleta tej krótkiej formy. Pociąg na bocznym torze.. a tor, jak pobojowisko. Pozdrawiam.
NOWA Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Patrząc od strony tego pociągu na bocznym torze, to jego los nie jest zbyt ciekawy, ale wydaje mi się, że podobnie może czuć się osoba stara, odrzucona, chora. Smutny, ale podoba się. Pozdrawiam:)
Bajadera Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 niełatwo znieść odstawienie na boczny tor... a podróże (choćby symboliczne), przeszłe i przyszłe to popularny powód zazdrości. dobre. podr.
Anna_Para Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Januszu, świetne jest pierwsze porównanie, później - także doskonale. Gratuluję wiersza i kondycji Autora. Cieplutko, Para:)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Bardzo podoba mi sie druga i zarazem ostatnia zwrotka. Jest kwintesencją stanu odstawienia, nie tylko wagonów... Pozdrawiam Lilka
marek_miros Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Samo życie. Twarde, bezwzględne, a przemijające. Można z Twojego wiersza odczytać jeszcze więcej ale komentarz będzie dłuższy niż wiersz. Dobry wiersz. Pozdrawiam MM
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Sylwestrze, proponowany przez Ciebie tytuł gryzie się z ostatnim wersem, to raz. A po drugie, ten wiersz jest o podróżach. Dziękuję, że do mnie zaglądasz i dzielisz się Twoimi refleksjami. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Tak, Nato, nasze podróże często kończą się na pobojowisku, choć nie wszyscy lądują na bocznym torze. To tylko los niektórych. Dziękuję za czytanie i słowa pod wierszem. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nowa, losy pociągów na bocznym torze nie są ciekawe, chyba że jest się samemu pociągiem. Cieszy, że się spodobał, choć temat stary. Ale ten wiersz należy czytać też w kontekście mojej miniserii. Nie na darmo nazywa się "Półwysep Śląski". Dziękuję za czytanie i pozostawione refleksje. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Bajadero, jesteś rzadkim gościem na mojej stronie, tym bardziej mile widzianym. My ludzie lubimy podróżować i zawsze zazdrościmy tym, którzy potrafią sobie pozwolić na więcej podróży. Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Anno, dziękuję za towarzyszenie mi w moim "poezjowaniu" i za podtrzymywanie na duchu. Kłaniam się wdzięczny i ślę serdeczne pozdrowienia. J.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Lilu, cieszy mnie, że znalazłaś fragment dla siebie. Dziękuję za czytanie i podzielenie się refleksją. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Marku, dziękuję za odwiedziny i słowa pod wierszem. Oczywiście bardzo by mnie interesował Twój odbiór wiersza. Choćby krótko sformułowany. Pozdrawiam. J.
aluna Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jakoś , nie przypadkiem Lenki wpis bardzo pasuje do przekazu! Świetnie ! Serdecznie ! Hania
Jacek_Suchowicz Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 metafora - ciekawie na bocznym torze stoimy czasem aby za chwilę pognać ku marzeniom te rdzawe plamy to cierpienia nasze zanim ogarnie ostateczna niemoc pozdrawiam Jacek
Baba_Izba Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Bardzo ciekawie ujęty temat, ładnie zapisany wierszem. Dla tych, którzy kochają podróże, żadna nie wydaje się ostatnią. pozdrawiam - baba
Janusz_Ork Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Aluno, masz rację z wpisem Leny. Bardzo koresponduje z moim, jakby dawał jedno z możliwych rozwiązań. Dziękuję za czytanie i pochwałę. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jacku, bardzo podoba mi się Twój czterowers pod wierszem. Dziękuję za tak miły komentarz. Pozdrawiam. J.
Rekomendowane odpowiedzi