Grażyna_Kudła Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 podwinięty wąs szuka zaczepki napina się dumny z dojrzałych gron czas na wino i nalewki niecierpliwi się tron ze zmierzchem obmacuje szybę pożółkły z goryczy chmiel zazdrośnie wyciąga szyję: chwałę ze mną dziel w drewnianych domkach winiarze zapraszają do uczty zielony gród zanim opuszczą plantację beczki pójdą w lud chichoty spięte ustami cumują miękko w słodkim odbiciu do dna wychylone puchary drażnią kubki języków wypełniona po brzegi winna szachownica pora zaśpiewać nim świerszcze ucichną szkoda że noc z objęć Bachusa odpływa arterią piwną
Nata_Kruk Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Grażyno, trafne porównanie, zespolenie dwóch "skarbów" natury, które dają tyle radości podniebieniu. Fajna zadrość chmielu... i pomyśleć, że gdy już wszystko gotowe, jedni i drudzy samkosze mogą sobie zaśpiewać, nawet wspólnie.. ;) Ostatnie dwa wersy, bardzo pasują do całości. Pozdrawiam... :)
Oxyvia Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Fajny wiersz na Bachanalia. :-) Ja też lubię wino, ale i piwem nie pogardzę, choć podobno mniej szlachetne. Pozdrawiam.
innocenty_prędki Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 skóra mi cierpnie w żołądku ;poz
Grażyna_Kudła Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajnie odebrałaś, Nato. Ale ja tak trochę w inną stronę chciałam. To taki śpiew marzeniowo - życzeniowy, oby jedno drugiemu się nie "wtrącało" Tegoroczne winobranie, miast polskim winem, zalane było piwem rozcieńczonym w nalewaku i straganami z chińską tandetą. a królowało wino słowackie, a gdzie nasza tradycja? Bachusowe święto pachniało mi zawsze polskim winkiem i erotyką... Pozdrawiam :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja jestem raczej piwoszką, ale ono trochę "zamula", a leje się go tyle na wszelkich imprezach, że tonie w nim akcent świętowania. Pozdrawiam, Oxy. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mi ścierpła cała :)) Pozdrawiam :)
Oxyvia Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja jestem raczej piwoszką, ale ono trochę "zamula", a leje się go tyle na wszelkich imprezach, że tonie w nim akcent świętowania. Pozdrawiam, Oxy. :) To prawda. Na uroczyste święta powinno sie lać jednak wino. :-) Pozdrówka!
maria_bard Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Ten wiersz jakoś do mnie nie przemawia. Metafora byłaby dobra, jednak usterki nie ułatwiają czytania. Bardzo dużo zbitek "twardych" spółgłosek. Celowo? Rymowanie nie wyszło na dobre tekstowi. Takie mam wrażenie. Pozdrawiam. E.
Stary_Kredens Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Dobry wiersz , oddaje nastrój i jest pochwałą biesiady radości po skończonej pracy i nostalgią za tym co mija, tylko te chichoty spięte ustami , moim zdaniem powinny być rozpięte lub coś w tym rodzaju pozdrawiam Kredens
Grażyna_Kudła Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja jestem raczej piwoszką, ale ono trochę "zamula", a leje się go tyle na wszelkich imprezach, że tonie w nim akcent świętowania. Pozdrawiam, Oxy. :) To prawda. Na uroczyste święta powinno sie lać jednak wino. :-) Pozdrówka! Szczególnie na tej, jak wyżej. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu wszystko jest nie tak, Elu. Wypisz, wymaluj "polskie" świętowanie. Zostaje tylko smród moczu. Chociaż starałam się jeszcze przemycić tu drugie dno, bo takie "brania" są nagminne w naszym życiu, zamiast lirycznie, robi się sztywno. I chyba to wychwyciłaś, stąd taka Twoja opinia. Pozdrawiam słonecznie z jesienną nutką. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Brak alkoholu pewnie zapina te chichoty "niedopitym" :)) Pozdrawiam, Kredensie :)
tuz_ Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2012 plantacja ładna i winobranie radosne. dobry wiersz
teresa943 Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 wypełniona po brzegi winna szachownica pora zaśpiewać nim świerszcze ucichną szkoda że noc z objęć Bachusa odpływa arterią piwną Pozwolisz, że pominę to, co zewnętrzne tzn. realne ucztowanie winobrania. Wgłębiłam się w sedno (być może to nadinterpretyacja, ale ja często tak mam :) - krótkotrwała radość podczas "uczty winobrania" odpływa "arterią piwną" czyli gaśnie, gdy tylko "świerszcze ucichną". Słomiany zapał ducha zapala zmysły na chwilę i zaraz potem ...tylko popiół z wiatrem i tyle! Serdecznie pozdrawiam, Grażynko :) Krysia
Grażyna_Kudła Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszy, że 'radosne' przykuwa uwagę. :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To, co 'zapalala zmysły na chwilę' powinno trwać, zapłonąć, a gaśnie. I Tobie, Krysiu pięknie to się zinterpretowało, dziękuję. To właśnie chciałam przemycić w tym sielankowym obrazku; mamy okazję zdobyć szczyt, a zadowalamy się namiastką, nawet jeśli góra sama się nam przychyla. Serdeczności, Grażyna :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2012 nie za często bywasz w Zielonej Górze ??? ;-) Gratuluję tematu i udanego przedstawienia ;- )
Grażyna_Kudła Opublikowano 3 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Aj tam, często. Wpadam tylko na winko :) Cheers!
Rekomendowane odpowiedzi