Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

„Śpiewam i milczę” – tomik Jolanty Zarębskiej (Anny Pary)

Magda_Tara

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przed sobą tomik wierszy Jolanty Zarębskiej (Anny Pary) Śpiewam i milczę.
Długo oczekiwany, ale nareszcie wydany w Wydawnictwie Miniatura w Krakowie.
Materiał literacki zdobią prace plastyczne Beaty Polkowskiej. To piękne, niezwykle urokliwe wiersze, do których nie muszę przekonywać zwolenników stylu Anny Pary.

Nagromadzenie i natężenie emocji, tym razem na papierze, powoduje, że nie sposób oderwać się od bliskich, przecież, tekstów. Znajduję tu również niespodzianki - perełki, choć bez wątpienia zaistniały wcześniej w przestrzeni wirtualnej. Czytane w wydaniu książkowym zyskują, dzięki ciągłości i podziałowi na dwie części: wiersze rymowane (Śpiewam) i: wiersze białe (Milczę).

Podobno śpiewać każdy może... Nie każdy, oj nie. Ja na przykład wolę milczeć. Tobie Anno Jolu znakomicie wychodzą obie te czynności, oba rodzaje wypowiedzi poetyckiej. Wiersze z pierwszej części, czytane na głos, mimo woli układają się w piosenki. Z drugiej części w melodeklamacje. Mam nadzieję, że znajdą kiedyś godniejszych i zdolniejszych interpretatorów niż Magda Tara, czego Ci najserdeczniej życzę.
Serdecznie polecam tomik wierszy na nadchodzące jesienne wieczory, zimowe zamiecie...i na każdą inną porę roku.

Taro,

bardzo dziękuję za pozytywną opinię o książce.
Miałam wielką tremę, jak zostanie odebrana. Zaufałam Wydawcy i warto było.
Jeden egzemplarz wysłałam Adinowi Orga, mam nadzieję, że wkrótce Angello pokaże okładkę tomu.

Oxy, Alino, dziękuję za gratulacje.

Cieplutko,

Para:)

Taro,

bardzo dziękuję za pozytywną opinię o książce.
Miałam wielką tremę, jak zostanie odebrana. Zaufałam Wydawcy i warto było.
Jeden egzemplarz wysłałam Adminowi Orga, mam nadzieję, że wkrótce Angello pokaże okładkę tomu.

Oxy, Alino, dziękuję za gratulacje.

Cieplutko,

Para:)

Ps. W Warszawie książkę sprzedaje księgarnia im. B. Prusa przy Krakowskim Przedmieściu 7.

W całym kraju - każda księgarnia, gdzie zamówicie książkę. U wydawcy kosztuje 26 zł. + koszty wysyłki:

[email protected]

Jolu Anno Paro,
serdecznie gratuluję. To wielka przyjemność, jak mniemam, spotkać się z Twoimi wierszami w tomiku. Zachęcony prezentacją Magdy, pędzę do księgarni. Myślę, że dedykację zdobędę na jednym ze spotkań autorskich, na które czekam niecierpliwie.

z ogromną radością - pozdrawiam, kłaniam się i jeszcze raz:

najszczersze gratulacje.

• 2 tygodnie później...