cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 ma oczy spłoszone jak sarna gejzery policzków samotne opuszkami palców dotykam myśli czystej pierwotnej zagłębiam się w baśń niedostępną bije serce starodawnych mitów rzuć dziewczyno uśmiechem bumerangiem niewinnych zachwytów lianą szczęścia opętaj moje oczy niebieskie jak morze usta zawiąż na supeł w krwistoczułym kolorze Wolin 25 VII 2012
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 jeśli miałbym jakieś zastrzeżenia, to może do samotnych gejzerów policzków, poza tym nawet, nawet :). pozdrawiam i do poczytania :)
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witam Wiersz podoba mi się pod względem "aury", spokojnej i sielskiej. Świetne wydają się szczególnie dwa ostatnie wersy, "usta zawiązane na supeł w krwistoczułym kolorze" to metafora prosta i lapidarna, a jednocześnie bardzo obrazowa. "Oczy niebieskie jak morze" z trzeciej strofy kontrastują niestety zbyt mocno z tymi z pierwszego wersu kolorystycznie. Można wyobrazić sobie spłoszone błękitne oczy, ale w wierszu nie wygląda to najlepiej pod względem estetycznym. Dodatkowo nazbyt przekombinowane w moim mniemaniu są oczy jako "gejzery policzków samotne" (co to znaczy?) oraz uśmiech jako "bumerang niewinnych zachwytów" - tutaj również mam problem, ewentualnie można by sobie wytłumaczyć tak, że uśmiech jest odwzajemniany i w tym sensie powraca, jednak czy nie jest to nazbyt rozwinięte? Tyle ode mnie. -- Pozdrawiam Michał Małysa http://www.mojwierszownik.pl
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Pan Michał, to chyba trochę niedokładnie czyta :), ale niech się Autor tłumaczy :) pozdrawiam :)
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Faktycznie, nie trafiłem z tymi oczyma - mam nadzieję, że zmęczenie jest odpowiednim usprawiedliwieniem :) -- Pozdrawiam Michał Małysa http://www.mojwierszownik.pl
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 bywa :) pozdrawiam :)
Klara G Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Fajna jest tu taka lekkość :) hmm nie podobają mi się tylko zwroty: oczy niebieskie jak morze,gejzery policzków samotne i krwistoczułym kolorze.
teresa943 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 hmm...czy to nie jest "dziewczyna ze snu", zrodzona z tęknoty? powrót do "baśni niedostępnej", do przeszłości? po prostu zwyczajne marzenie o prawdziwej czystej miłości... do formy nie mam zastrzeżeń, a "gejzery policzków samotne" mogą się odnosić zarówno do owej dziewczyny z "oczami spłoszonej sarny" jak i do samotnie "rozpalonego" wyobraźnią Peela (w takich sytuacjach też "pałają policzki" lub, jak kto woli, tryskają rumieńcem) "podobasie" Twój wiersz-marzenie :)) serdecznie pozdrawiam, Czarku - Krysia
Kaliope_X. Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 nie tylko ona dla peela baśnią, lecz wersy baśniowo o niej, uwodzą czytelnika. stworzyłeś niemal apoteozę... istoty, tajemniczości, głębi, tej iskry, która zapala gejzery policzków - samym ich opisem. uwznioślenie tego, co niedostępne, przez "zwyczajną" niedotykalność, platoniczne twarzą w twarz - nienaruszenie. prośba o uśmiech jedynie. to bardzo wdzięczne balansowanie na krawędzi pragnienia i powściągliwości, zachwytu i zadumy, wyciągnięcie ręki w stronę ulotności, ale o krok przed wyrwaniem jej z mitu, do rzeczywistego świata. krwistoczułość wieńcząca - to już zawiązanie na supeł w jednym punkcie zbieżnym: błękitu i realności, spłoszenia i... świadomości, myśli czystej - jej pierwotność łączy dwa światy w zwyczajnym dotyku opuszkiem... podoba się, a jakże! pozdrawiam, in-h.
andrzej_barycz Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Gejzery, bumerang, liana... Czy soniet ładziński ? Chyba bardziej kosmopolityczny ;)
Rekomendowane odpowiedzi