anna_rebajn Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 gdy otwieram książkę lub podnoszę patyk pióro biorę do ręki znajduję ich koniec ostatni brzeg krawędź za którą początek ma już inny przedmiot kiedy patrzę w niebo chcę wierzyć że nie jest tylko tyle ile widzę że jest gdzieś taka gwiazda jest takie sklepienie za którym się zaczyna coś całkiem innego
Anna_Para Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Anno, zrezygnowałabym z inwersji. Przepiszę sobie Twój wiersz "na czysto". Nie gniewaj się. Jeśli wolisz stylizować, to Twój wiersz:gdy otwieram książkę lub podnoszę spod drzewa patyk biorę pióro do ręki znajduję ich koniec ostatni brzeg krawędź za którą zaczyna się inny przedmiot kiedy patrzę w niebo chcę wierzyć że nie jest tylko tyle ile widzę że jest gdzieś taka gwiazda jest takie sklepienie za którym się zaczyna coś zupełnie innego O, powarsztatowałam sobie. Nie gniewasz się? Pozdrawiam, Para:)
krzywy olek Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 bywa, że trudno odróżnić koniec od początku; czasem koniec jest poczatkiem końca... ciekawie; pozdr
Oxyvia Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Musi być coś jeszcze poza materialnym światem. Ale nie dla nas - ludźmi jestśmy tylko tutaj. Dobry wiersz.
Duks Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Witam. Ciekawy wiersz, ale... jest małe ale. :) Choć lubię inwersję (czasami) to zgodzę się z Anną, że w tym przypadku lepiej jest bez inwersji. Szczerze mówiąc, trochę się pośmiałem, bo czytając ten wiersz zacząłem pisać, jak ja bym to widział. Tak "na własny użytek", bez publikacji w komentarzu. Gdy miałem umieścić komentarz do wiersza, to zobaczyłem wersję Ani i zacząłem się śmiać. Otóż napisałem niemal to samo. Jedyna różnica była w 4 strofie. Ania napisała - "jest takie sklepienie" oraz "za którym się zaczyna coś zupełnie innego", a ja napisałem - "takie sklepienie", oraz "za którym zaczyna się coś zupełnie innego" Nie wiem, albo jakiś dziwny przypadek, albo to forum zmienia ludzi ;) - lepiej uciekam. :))))) Pozdrawiam.
Bajadera Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 wiersz jest akuratny i TWÓJ! inwersje są tu absolutnie uzasadnione. proponowana wersja bez inwersji czyni wiersz pospolitym. (wielkie halo zmiany w dwóch wersach!) warto marzyć, warto zobaczyć co za zakrętem, warto wierzyć, że gdzieś...dla mnie to radosny, optymistyczny wiersz.. pozdr:)
Kaliope_X. Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 podobno nie istnieją przypadki ;) może rzeczywiście forum zmienia ludzi! ciekawe, bo podczas czytania, ja zrobiłam dokładnie to samo, co Duks, od pierwszego wersu "przestawiając" inwersje. może to nawet niebezpieczne? może wypatrza odbiór? zapisałam sobie z nieznacznymi różnicami, ale wskazywać na nie, nie ma już potrzeby. uciekać?? ;)) a odnośnie treści, zawiera dobrą myśl. podobnie jak Bajadera, dla mnie wiersz wybrzmiewa optymistycznie, jest zapisem chwili, wywołanej być może refleksją nad własnym losem, zastanowieniem nad tym, co czeka za następnym zakrętem, co się zacznie po kolejnym "odkryciu" kawałka nieba, czy dalej rosną także "moje" drzewa... ale może przede wszystkim to wyraz fascynacji - że w ogóle może być jakieś "jeszcze", jakieś "dalej" - niepoznane, coś całkiem innego. pozdrawiam Autorkę, in-h.
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Anno Paro - z inwersjami mam kłopot. Uczepiły się mnie jak przysłowiowy rzep. Problem w tym, że gdy czytam - sama ich nie widzę. Dziękuję za warsztatowanie. Poprawiłam po swojemu, ale obie wersje są spójne. Dzięki. a
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki olku! Za czytanie :*. a
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Musi być coś jeszcze poza światem z materii jakieś inne powietrze inny niż tu bielik stokrotka całkiem inna niepodobna do naszej niezwykła roślina musi być - na co patrzeć :) *** Specjalnie dla ciebie Oxy
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie uciekaj Duksie. Zrób porządek. Zróbże :))) Dzięki za warsztatowanie. Skoro kilka osób zauważyło to samo - należało to przyjąć za dobrą monetę. Pozdr. a
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bajaderko. Problem w tym , że inwesje nie cieszą się w poezji zaszczytami. Wiersz powinien być naturalny. Mieć swój rytm i sprawiać takie wrażenie, jakby autor od niechcenia zapisał tylko bieg myśli. Wystrzegam się ich - ale jak widać z różnym skutkiem. Pozdr. ciepło. A
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Kaliope. Zatem muszę dołaczyć do Waszego grona )*. A
innocenty_prędki Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 gdy otwieram książkę lub podnoszę patyk pióro biorę do ręki znajduję ich koniec i tu się nie zgadzam:) bo weźmy taką książkę, żeby powstała potrzebny jest papier, więc drzewo i drwal pośród lasu, który zamyślomy nad prezentem dla syna, rękę sobie ucina... ale dobry chirurg mu ją przyszywa i wraca do pracy nasz drwal :) a zecer, który książkę składał mniej miał szczęścia... czy mam mówić dalej? uprzedzam, to tragiczna historia, ma związek z naszym drwalem i z prezentem dla syna. to książka. bliźniaczo podobna do tej, którą trzymasz... to straszne... i końca nie widać :|
anna_rebajn Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 widzisz innocenty koniec bywa zgięty niecałkiem wyraźny kwestia wyobraźni )*
aluna Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 No właśnie Anno , inwrsja to przekładnia, mozna odebrać przekaz na swój ,,,subiektywny sposob! Dla mnie na TAK ! POZDRAWIAM:) +
Magda_Tara Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 z taką nadzieją lepiej i bezpieczniej. piękny wiersz Anno :*
Nata_Kruk Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Mnie takie przekaz nie przeszkadza, właśnie, inwersje czasami warto dać, dla "ubarwienia" odbioru. Ale ilu czytaczy, tyle może być upodobań. Pozdrawiam... :)
sława_zaczek Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Musi być coś jeszcze poza światem z materii jakieś inne powietrze inny niż tu bielik stokrotka całkiem inna niepodobna do naszej niezwykła roślina musi być - na co patrzeć :) *** Specjalnie dla ciebie Oxy i takja rymną Cie lubię Anno!!!! PS. wierzę, że są inne światy i twoje pytanie nie jest tylko retoryczne, tak uważam, podoba mi się wiersz!!!! scmok :))
Waldemar Talar Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2012 Witaj - mnie rownież spodobał się twój wiersz . Taki z innej galaktyki . Ma w sobie moc która zmusza do refleksji i pytania - czy jest taka gwiazda czy nie . Swietne pytanie na końcu - co to może być ... pozd.
Rekomendowane odpowiedzi