Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostrożny łyk herbaty
i zagram sobie z losem
z nim nie wygram debaty
zaklnę trochę pod nosem
a wszysrko będzie takie
jakie ma być
proporcje pragnień zmieni pokora
ucięta złota nić
wspomnienia do wora
zapadnę się w ruchomym piachu
z wielkim żalem za grzechy
za zgubione nadzieje bez strachu
i odchodzącą sztukę poza treść
cześć

Opublikowano

zgodzę się z Natą i Sylwestrem. naprawdę wiersz będzie ciekawy, jeśli nad nim popracować. jest treść, trzeba tylko trochę szlifu.
ja nie potrafię, spróbowałam jedynie nieco wygładzić, ale to tylko improwizacja (z interpunkcji można całkiem zrezygnować):

ostrożny łyk herbaty
i zagram sobie z losem
czy wygram dziś debatę?
czy zaklnę znów pod nosem?

niech wszystko będzie takie
jak wiem - powinno być
w pragnieniach lśni pokora
ucięta złota nić

wspomnienia złe do wora -
zginą w ruchomym piachu
z wielkim żalem za grzechy
nadziei czas bez strachu

i odchodzącą sztukę
herbaty łyk za treść

i cześć.

Beato, pozdrawiam i powodzenia!
in-h.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Omagamoga @Omagamoga Ja mam zresztą koronny argument w tego typu dyskusjach. Rzadko go używam, bo zaraz mi się oberwie, ale generalnie pocałunek z przymusu i inne rzeczy z przymusu, a nie z wzajemności, są bardzo, ale to bardzo nieprzyjemne. I nie o to chodzi, czy to sprawdziłem, czy nie, ale po prostu tak jest. Brak wzajemności jest mega, ale to mega nieprzyjemny. Miłość tymczasem powinna jednak, a zwłaszcza na początkowym etapie, być zwyczajnie radosna i przyjemna. I to dla obu stron. Dla obu. 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

no i tu poruszamy kwestię równouprawnienia . a one to co ? święte krowy ? też to znam że nie skożystały z równouprawnienia i nie przejeły inicjatywy, ale łatwiej powiedzieć że on się nie starał i nie przynosił codziennie kwiatów
    • @Omagamoga Tak, to wszystko prawda, ale same kobiety czasem same przyznają, że one czasem nie wiedzą, czy chcą czy nie. I znam takie z reala opowieści kobiet, naprawdę znam, że potem dużo później same one żałowały, że mężczyzna bardziej się o nie nie starał i że bardziej nie nalegał. Serio, znam kilka i takich opowieści. Sprawa jest tak dalece skomplikowana, że aż nieprzyzwoitym jest szukać odpowiedzi w tej kwestii w jakimś pojedynczym, lakonicznym paragrafie któregoś z kodeksów. Takie podejście strasznie jednak spłyca. Ale oczywiście na każdą z argumentacji można podać sztampowe i jednoznaczne przykłady, bo i takie są. 
    • @Lenore Grey – widziałam tłumaczenie Stanisława Barańczaka i Ryszarda Mierzejewskiego; pierwsze jest zgrabniejsze, a drugie dokładniejsze; ale tłumacząc "przepowiadam" sobie oryginał, żeby złapać melodię – to ciekawe doświadczenie, polecam (skoro lubisz Leśmiana, to lubisz muzyczność

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

).
    • @Tectosmith

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

już o tym napisałem , to tylko świadczy czy ktoś chce chwili czy partnerstwa
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...