zyzy52 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Gdy budzik zadzwoni wstać trzeba Jak co dzień znów czeka cię praca. Inaczej nie będziesz jadł chleba. I choćbyś miał mózg jak ameba Bo po wczorajszym masz kaca. Gdy budzik zadzwoni wstać trzeba. Więc wstajesz choć krew cię zalewa, Choć wszystko się w tobie wywraca. Inaczej nie będziesz jadł chleba. Daremnieś się w pościel zagrzebał. Lecz mimo że sen znów powraca, Gdy budzik zadzwoni wstać trzeba. Pracować tyś nigdy się nie bał, Świadomy że to się opłaca. Inaczej nie będziesz jadł chleba. Dla innych łaskawsze są nieba, Ty jednak nie mieszkasz w pałacach. Gdy budzik zadzwoni wstać trzeba, Inaczej nie będziesz jadł chleba.
Johny Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Podoba mi się dbałość o formę. Ech jak sobie pomyślę, że jutro znów trzeba wstać do pracy :)))).
Anna_Para Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Formalnie - bez zarzutu. Villanella wymaga rygoru, to strofy "z wędzidłem":) Świetnie się uporałeś także z rytmem i rymem. Współczesna villanella to nie lada wyzwanie. Chapeau bas! Cieplutko, Para:) Ps. Zyzy: Nie zauważyłam wczoraj!Bo po wczorajszym masz kaca - brakuje jednej zgłoski, więc może po zawczorajszym? - byłoby jeszcze weselej:)
NOWA Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Fajnie się czytało, troszkę mnie zakręcił, że ciągle wstać trzeba, bo praca, bo nie będę jeść chleba. Śmiesznie, ale nie optymistycznie, bo jutro znowu wstać trzeba, bo mnie czeka praca, a bez pracy nie będzie kołacza itd. Więc na to konto idę spać, bo jutro wstać trzeba itd.... Pozdrawiam:)
innocenty_prędki Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w wierszu trochę pracy widać się opłaca ;p
zyzy52 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Asz rację Anno. Mnie też umknęła ta jedna głoska, choć willanelkę pisalem już dawno temu. Postaram się ja poprawić. Dziękuję. :)
zyzy52 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dziękuję wszystkim za poczytanie i miłe komentarze. Życzę sukcesów w pracy. Zygmunt :)
Kaliope_X. Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 bardzo przyjemna w odbiorze, kolejna villanelka spod Twojego pióra! lekka, zabawna, w rytmie. podobnie jak Anna, zwróciłam uwagę na piąty wers... a może tak: (?)bo znowu od wczoraj masz kaca to oczywiście tylko propozycja, a decyzja Twoja. :) pozdrawiam serdecznie, in-humility.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2012 villanella - jedna z najtrudniejszych form rymowańców jeszcze utrudniony dwoma średniówkami 3/3/3 choc w piątym wersie rytm się łamie pozdrawiam Jacek
Oxyvia Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2012 Fajna, żartobliwa villanella - w końcu niełatwa forma, a tutaj użyta bardzo sprawnie. :-)
Roklin Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2012 Jakże to pasuje do mojej sytuacji... Bardzo dobry, żartobliwy wiersz, lekko napisany, widać od razu, że z uczuciem. Tak trzymaj! Ciepło pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi