Mirabelka Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 otwarte okna zapach tamtych dni sączy się przez firanki ociera się rechotem żab o jakieś zaprzeszłe mgły prawnuki dawnych świerszczy grają wciąż tę samą nutę a jakby inaczej
Rihtik Stempelek Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Mirabelko ze smakiem pisząca... - w ostatnim stychu w miejsce jakby mnie ciśnie się słowo stale lub "niezmiennie wciąż" czy też jakoś tak... Wiersz w moim odbiorze delikatnie porusza nieustannie zachodzącą zmienność w odbiorze doznań... - może to być powodem do niezadowolenia, którym wiersz emanuje, lecz przy adekwatnej "optyce" wręcz przeciwnie... Mnie osobiście stagnacja, niezmienność, permanentna powtarzalność nie odpowiada. Jak więc czytasz, wiersz skłania do refleksji i... to stanowi o jego wartości. Życzę miłego życia i twórczości niemniej... miłej :)
Baba_Izba Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Bardzo ładne wspominki ujęte w wiersz. Radzę, abyś wycięła drugie 'tamtych', proponuję szósty wers: wiecznotrwałe świerszcze; albo: wnuki pamiętnych świerszczy - ('wnuk'i, bo wtedy unikniesz dwóch słów na 'p'), ewenhtualnie jedno słowo: 'świerszcze'albo jeszcze inaczej. Serdeczności - baba
Roklin Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Wyrzuciłbym drugie "tamtych"i zmienił "jakby" na "jakże" albo "jakoś"... To tylko moje pomysły... Ładny wiersz wspomnieniowy, podoba się... Kiedyś mieliśmy mirabelkę pod oknem, miała dobre owoce, to były czasy... Potem ktoś wyciął. :/ Serdecznie pozdrawiam :)
NOWA Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Urokliwie - prawnuki tamtych świerszczy. Takie jest to nasze życie, to rzeczywiście ciągłe powtórki z rozrywki ( że tak ujmę) Pozdrawiam:)
Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Mirabelko, dwa razy "się", w dwóch kolejnych wersach, może.. ociera je rechot żab zaprzeszłe mgły..? Dla mnie, "o jakieś", niechby było w domyśle czytelnika, tylko sugeruję. Prawnuki.. raczej "podpowiadają", że mowa o.. tamtych.. czyli dawnych świerszczach, dlatego wolałabym bez tego słowa, to tylko sugestie, Autorką Ty jesteś. Ogólnie, fajne. Serdecznie pozdrawiam... :)
Mirabelka Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Rihtik Stempelek dziekuję za miłe słowa:)właśnie przy tym ostatnim wersie zastanawiałam się najdłużej i ta ostateczna wersja jakoś mi najlepiej pasowała, ale "a stale inaczej " też nieźle brzmi:)
Mirabelka Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 do Baba Izba a gyby tak drugie "tamtych"zamienić na "dawnych"...hmm, chyba tak zrobię:)ale tych "prawnuków" to będę broniła;) dziękuję za inspiracje i podrawiam
Mirabelka Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Rokiln To miło, ze Ci się podoba:)dzięki za rady - przydadzą się:) pozdrawiam
Mirabelka Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 NOWA niby wszystko odnowa a jednak inaczej, bo my jesteśmy już inni dziękuję za miłe słowa i podrawiam:)
Mirabelka Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2012 Nata Kruk Dziękuję za komentarz, wszystkie sugestie są dla mnie bardzo ważne, pozdrawiam mirabelkowo:)
Bajadera Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 krótko i dobrze.prawnuki dawnych świerszczy grają wciąż tę samą nutę to upodobałam.. pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi