Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przesłania utworu wynikają z rozważenia następujących wypowiedzi biblijnych:

Ewangelia wg Łukasza 17, 31; 32: W owym dniu kto będzie na dachu domu, lecz będzie miał w domu swe ruchome mienie, niech nie schodzi, aby je wziąć, a kto będzie w polu, niech także nie wraca do tego, co za nim. Pamiętajcie o żonie Lota

1 Mojżeszowa 19, 17; 26: A gdy tylko wyprowadzili ich na krańce, odezwał się: "Uchodź ze względu na swą duszę! Nie oglądaj się za siebie i nie zatrzymuj się w całym Okręgu! Uchodź w górzystą okolicę, żebyś czasem nie został zmieciony!" (...) A jego żona, będąc za nim, zaczęła się rozglądać i zamieniła się w słup soli.

Ewangelia wg Łukasza 9, 62: Żaden człowiek, który przyłożył rękę do pługa, a ogląda sie wstecz, nie nadaje się do królestwa Bożego

Przysłów 4, 25: Oczy twoje mają patrzeć wprost; tak twe promienne oczy mają patrzeć prosto przed siebie

2 Tymoteusza 3, 1: (...) w dniach ostatnich nastaną krytyczne czasy trudne do zniesienia

2 Koryntian 2, 11: aby nas nie przechytrzył Szatan, nie jesteśmy bowiem nieświadomi jego zamysłów

Kaznodziei 7, 10: Nie mów: Jak to jest, że dawne czasy były lepsze, niż obecne? Bo to nie jest mądre pytanie

2 Piotra 2, 20-22: Doprawdy, jeśli dzięki dokładnemu poznaniu Pana i Wybawcy, Jezusa Chrystusa, uszli kalającym rzeczom tego świata, ale wdają się znowu w to samo i zostają pokonani, to ich stan końcowy okazuje się gorszy niż początkowy. Bo lepiej byłoby dla nich nie poznać dokładnie ścieżki prawości, niż dokładnie ją poznawszy, odwrócić się od danego im świętego przykazania. Sprawdza się na nich treść prawdziwego przysłowia: "Pies wrócił do swych wymiocin, a obmyta maciora do tarzania się w błocie".

Filipian 3, 7; 8: (...) to, co było dla mnie zyskiem, ze względu na Chrystusa uznałem za stratę. Jeśli już o to chodzi, doprawdy też wszystko za stratę uznaję z uwagi na niezrównaną wartość poznania Chrystusa Jezusa, mojego Pana. Ze względu na niego zniosłem stratę wszystkiego i uznaję to wszystko za stertę śmieci, bylebym pozyskał Chrystusa

Ewangelia wg Marka 10, 28-30: Piotr począł do niego mówić: "Oto my opuściliśmy wszystko i idziemy w twoje ślady". Jezus powiedział: "Zaprawdę wam mówię: Nie ma takiego, który by opuścił dom lub braci, lub siostry, lub matkę, lub ojca, lub dzieci, lub pola ze względu na mnie i ze względu na dobrą nowinę, a który by teraz, w tym czasie, nie otrzymał stokrotnie domów i braci, i sióstr, i matek, i dzieci, i pól, wśród prześladowań, w nadchodzącym zaś systemie rzeczy - życia wiecznego".

Hebrajczyków 12, 12-15: (...) wyprostujcie opadłe ręce i osłabłe kolana i prostymi czyńcie ścieżki dla waszych stóp, żeby to, co kulawe, nie zostało wywichnięte, ale raczej żeby zostało uzdrowione. Dążcie do pokoju ze wszystkimi oraz do uświęcenia, bez którego żaden człowiek nie ujrzy Pana, 15 i bacznie czuwajcie (...)

1 list apostoła Jana 5, 18; 19: Wiemy, że nikt, kto się narodził z Boga, nie trwa w grzechu, ale Ten narodzony z Boga strzeże go, a niegodziwiec go nie pochwytuje. Wiemy, że pochodzimy od Boga, lecz cały świat podlega mocy niegodziwca.

Habakuka 3, 18: Ja jednak będę sie wielce radował w Jehowie, weselić się będę w Bogu mego wybawienia

Dodatek: http://www.youtube.com/watch?v=nKVlRAY339s ; http://www.youtube.com/watch?v=JHETD_e3tmg

[color=green]W zamyśle autora jego utwór ani cytaty zaczerpnięte ze Słowa Bożego nie mają indoktrynować czy nawracać kogokolwiek.
W przypadku, gdy treść komentarzy będzie naruszać jego dobra osobiste (art. 23. i 24. Kodeksu Cywilnego) i/lub insynuować (imputować) cokolwiek, co nie znajduje potwierdzenia w jego wypowiedziach, poczyta to za naruszenie nie tylko zasad dobrego wychowania.