Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Złamanie regulaminu

Rekomendowane odpowiedzi

Autor o nicku Rithi Stępelek łamie art 212§2 kpk za co grozi kara 2 lat pozbawienia wolności i grzywna. W swoich utworach Idiota?!? i ,,co wolno wojewodzie to nie tobie" obraża i narusza prawo. Dziwi mnie iż ten osobnik nie został wyrzucony z forum jak to zrobiono z podobnymi przypadkami. Widać trzeba interwencji prokuratora. Z poważaniem Anastazja prawniczka.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dopiero co zarejestrowana w serwisie www.poezja.org, Użytkownik tegoż o nicku anastazja85, mieniący się być prawnikiem, nie dość, że ewidentnie sposobem odnoszenia się do mnie i treścią swoich komentarzy , nie wyłaczając niniejszego, narusza moje dobra osobiste po myśli art. 23 Kodeksu Cywilnego i czyni bezprawne groźby wobec mojej osoby, to do tego szkodzi opinii jaką cieszy się ów serwis, naruszając ustanowione w nim zasady postępowania. Jak dowodzi tego treść WSZYSTKICH moich wypowiedzi, nie wyłączając utworów mojego autorstwa (dostępnej publicznie na www.poezja.org ), z mojej strony nie doszło do naruszenia art. 212 Kodeksu Karnego (zupełnie błędnie Użytkownik anastazja85 wskazał(a) Kodeks Postępowania Karnego - są to przepisy określające jak ma przebiegać postępowanie w sprawach związanych z naruszeniem Kodeksu Karnego). Ciężar przeprowadzenia dowodu spoczywa na stronie, która na jego podstawie w odniesieniu do określonego przepisu prawa, zmierza do osiągnięcia skutków prawnych, gdyż ani myślę dowodzić mojej niewinności...

Przy okazji zauważę, że Pani Anastazja oskarżająca mnie bezpodstawnie i czyniąca mi bezprawne groźby nie reaguje na ewidentne złamanie nie tylko zasad tego serwisu: http://www.poezja.org/wiersz,70,135440.html - okoliczność ową odbieram jako mściwość z jej strony, wobec mnie, ważącego składać świadectwo prawdzie objawionej, utrwalonej na kartach Pisma Świętego, z poszanowaniem prawa i w ramach wolności słowa praz uzewnętrzniania przekonań religijnych.

Poniżej zamieszczam teksty m.in. określające podstawę prawną, zezwalająca mi dokonać niniejszego wpisu, jednocześnie żądając na tej podstawie zaniechania naruszania wskazanych przepisów prawa cywilnego, karnego i zasad korzystania z serwisu www.poezja.org, ustanowionych przez Administratora tegoż, ubolewając, że nie wszystkie osoby korzystające z niego ich przestrzegają chociaż w DOSTATECZNEJ mierze.

Groźba bezprawna – groźba popełnienia przestępstwa na szkodę zagrożonego lub osoby jemu najbliższej, wzbudzająca uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, a także groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub osoby jemu najbliższej.

Nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

Definicję groźby bezprawnej można skonstruować na podstawie art. 115 § 12 (Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem) oraz art. 190. § 1. (Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.) Kodeksu karnego.

[u]Groźba bezprawna polega na zagrożeniu wolności człowieka od poczucia zagrożenia. Istotne jest (w odróżnieniu od groźby karalnej), że zagrożenie nie musi być związane z obawą popełnienia na pokrzywdzonym czynu przestępczego, wystarczające jest, że zachowanie sprawcy (tj osoby grożącej) powoduje poważną i uzasadnioną obawę, strach.[/u]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gro%C5%BAba_bezprawna

Stan prawny: luty 2012r.
Wyciąg z Tekstu jednolity kodeksu cywilnego

Art. 23.
Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Art. 24.
§ 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

§ 2. Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych.

§ 3. Przepisy powyższe nie uchybiają uprawnieniom przewidzianym w innych przepisach, w szczególności w prawie autorskim oraz w prawie wynalazczym.

ZANIM DODASZ komentarz i/lub wiersz

Zamierzasz dodać swój wiersz do działu dla poetów dobrze władających piórem. Będzie on poddany publicznej ocenie i krytyce. Krytyce tym ostrzejszej, że Czytelnicy mają prawo zakładać iż:

- Pisanie wierszy jest dla Ciebie czymś więcej niż niedzielną rozrywką. Masz ambicje i chcesz być w pisaniu coraz lepszy.

- Orientujesz się zarówno w historii poezji jak i w poezji współczesnej. Czerpiąc w większym lub mniejszym stopniu z tej tradycji chcesz pisać oryginalnie i tworzyć coś własnego.

- Rozumiesz, że upubliczniasz swój wiersz. Tym samym powinien on mieć znaczenie nie tylko dla Ciebie lub dla bezpośredniego adresata, ale także dla szerszej publiczności.

- Zdajesz sobie sprawę, że poezja to dziedzina twórczości, w której czytelnika mniej interesuje osoba autora, a bardziej jego dzieło. W momencie publikacji wiersza to, kim jesteś, jak się czułeś pisząc wiersz i jak głęboko przeżyłeś jego treść jest ważne tylko w takim stopniu, w jakim udało Ci się to przekazać w wierszu.

- Poezja to sztuka. Liczy się nie tylko głęboka treść, ale także forma w jakiej została przekazana. Jeżeli chcesz po prostu coś opowiedzieć, wybierz pisanie prozą.

Marcin Jagodziński

Od piszącego trzeba wymagać, ale od Swojego odbioru [u]też[/u] wymagajmy. Czasem już nuży mnie tłumaczenie zastosowń kolejnych środków artystycznych (na przykład w moich tekstach) - które są naprawdę klarowne i nawet nie takie trudne do zrozumienia i nie naciągane (co nie znaczy, że jak rzeczywiście napiszę coś głupiego - nie umiem się do tego przyznać) - a które Osoba, która prawdopodobnie [u]czyta tekst zupełnie pobieżnie z góry krytykuje, nie próbując się w ogóle przyjrzeć treści i ew. celom tekstu[/u]. Rzadko komentuję - jeszcze rzadziej w tonie krytycznym - ale jak już się odważę, to po dokładnym przyjrzeniu się temu, o czym mówię - bo [u]krytyka czegoś, czego nawet nie staraliśmy się dobrze zbadać, jest po prostu nie fair i całkiem niepoważna[/u]. Wiem, że tutaj nie stosujemy komentarzy wielce naukawych - i dobrze, bo chyba każdy miałby dosyć po krótkim czasie, ale nie warto przesadzać w drugą stronę i uprawiać zmanierowaną, popisową pseudokrytykę "naskórkową". [u]Starajmy się zrozumieć istotę języka danego tekstu - dopiero potem krytykujmy, albo w ogóle dajmy sobie spokój i nie wygłupiajmy się.[/u]

Izabella_Sendor

1. Na www.poezja.org oceniamy utwór, nie autora.

2. Twój tekst czasami będzie czytany i komentowany przez nieznanych Ci czytelników.

3. Każdy zarejestrowany czytelnik ma prawo skrytykować Twój wiersz. Przyjmij godnie wszelką krytykę. Uszanuj zdanie innych, jeżeli sam(a) chcesz być szanowany(a).

4. Nie komentuj wierszy niedbale, pobieżnie. Jeżeli nie masz czasu, chęci, nie komentuj wiersza.

5. "Jeżeli oczekujesz tylko pochwał i uważasz, że już jesteś naj, 'że Twoja poezja jest prawdziwa', że 'przekazujesz tylko swoje uczucia i nic nikomu do tego', że 'nie obchodzi cię, co myślą inni' że pisanie nie wymaga pracy - nie publikuj. Po co? Daj żyć sobie i innym! Pójdź tam, gdzie Cię pochwalą." (przysłał oyey)

6. Bądź kulturalny. Pisz klarowne komentarze (zrozumiałe). Unikaj kolokwializmów, wulgaryzmów, sloganów. Nie awanturuj się. Nie mścij się na krytyku. Nie bądź złośliwy(a). Pisz bez błędów ortograficznych.

7. Moderator może zabrać Ci dostęp do konta, administrator do serwisu (nawet, gdy masz dynamicznie przydzielany adres IP), jeżeli uzna Twoje [u]działanie za proantagonistyczne, złośliwe, racjonalnie niewytłumaczalne, sprzyjające tworzeniu kółek wzajemnej adoracji, szkodliwe dla serwisu.[/u]

8. Przestrzegaj regulaminu www.poezja.org i ww. zasad

Dnia: 2004-11-24 06:08:50 napisał(a): angello

Wszystkie wymowne wytłuszczenia i podkreślenia w cytowanych (przekopiowanych) tekstach mojego autorstwa.

Z należną każdemu estymą:

Oto kolejne dowody dawane, przez osobę, która określa siebie mianem prawnika i rości sobie pretensje do przestrzegania tych przepisów prawa, które jakobym naruszał:

Prorok

Pewien poeta dziwna osoba
To przepiękna jest ozdoba
Walczy jak lew w broszurki patrzy
Świadkiem objawień jest właśnie

Z ameryki przysyłają jemu słowa
Pisze wciąż wyzywając innych
Od głupców i marnych idiotów
Taka to mędrca praw przemowa

Dnia: 2012-06-04 12:09:43 napisał(a): anastazja85

Prócz tego, że jej wypowiedź godzi w cześć należną międzynarodowej społeczności Świadków Jehowy, to do tego (jak wykazuje poniżej) Użytkownik ów dąży do wyrządzenia szkody zarówno mnie, jak również mojej twórczości, naruszając tym samym postanowienie art. 24. Kodeksu Cywilnego. Dowodzić tego wpisy innych użytkowników, będące implikowaną reakcją, na tendencyjne i wyraźnie naruszające wyżej zacytowane przepisy i zasady korzystania z www.poezja.org, Zapewne kolejne komentarze będą dostępne pod linkiem:

Chyba wiem , co to za prorok....!
Widzę ,że czytałaś jego pisanie i Cię "ujęło"?

Dnia: 2012-06-04 12:52:46 napisał(a): aluna

Jego arogancja i nietolerancja i poziom inteligencji!

Dnia: 2012-06-04 13:03:57 napisał(a): anastazja85

Powyższy i poniższy wpis oraz ewentualnie kolejne, nie tylko w tym wątku:http://www.poezja.org/wiersz,60,135451.html stanowić mogą dowód w sprawach o naruszanie służących mi praw.

Niniejszy wpis należy traktować jako wezwanie do zaprzestania tego.

Pan złamał prawo i nic tego nie zmieni. Pańskie wywody dla prokuratury nic nie znaczą za to te obraźliwe teksty o judaszach, kretynach, idiotach, itp owszem i nic panu pomóc nie może. Trzeba było się zapoznać z przepisami nim pan to napisał. Publikuje pan publocznie a nie w zeszycie i pańskie przekonania religije nic prokuratury nie interesują. Popełnił pan przestępstwo określone tym art i paragrafem. Żałosne są pańskie wywody osłaniające się przekonaniami religijnymi. Sądu i prokuratury pańskie zapatrywania na świat nie interesują, złamał pan prawo i konstytucję. Jeszcze raz się pytam administracji to jednemu wolno szkalować i obrażać a innym nie. Pan Stępelek anonimowy nie jest i procedure poddany zostanie. Tylko szkoda portal cały zamykać przez jednego przestępcę niestety tak działa prokurator i wymiar sprawiedliwości. Żegnam pana panie Stępel.