Bolesław_Pączyński Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 do mnie przychodzisz nocą gdy zasypiam za tobą stęskniony tak jak zawsze spracowaną dłonią dotykasz mej skroni szepczesz słowa -śpij to ja matka nie mogę słów z krtani wydusić by cię zatrzymać ty odchodzisz odchodzisz rankiem ginąc w mgle sennych oparów przebudzony kleję senny obraz byłaś mamo i w dzień choć jesteś daleko jesteś ze mną sercem wygrzebany z szuflady a pisany dawno podczas dwuletniej służby wojskowej w Orzyszu a bardzo się tęskniło:)
Anna N. Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Ładnie opisana tęsknota. Senna mara ale jakże pożądana, bliska i kochana... Ona zawsze jest znami nawet gdy Jej nie ma...) Pozdrawiam)
aluna Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze ,ze z dopiskiem, bo myślałam ..... ze odeszła! A tu tęsknota za matką i to "odchodzisz rankiem ginąc w mgle sennych oparów " Świetne! Pozdrawiam! Kiedyś ktoś mądry mi powiedział , -kto ma rodziców ten jest bogaty!
Kaliope_X. Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 zgadzam się z przytoczonymi przez Alunę słowami: kto ma rodziców, ten jest bogaty wiesz Bolesławie, zawsze wzruszają mnie słowa pisane z potrzeby serca. a tutaj czuję tą potrzebę, tęsknotę i szczerość. wzruszyłeś mnie słowami przebudzony kleję senny obraz... a tak mi serce podpowiadało, pod wpływem Twojego wiersza: mamo jesteś zostań chwilę, chciej przytulić, poczuć daj proszę, tylko bądź kiedy świt przegania sen nie ronię łez, w sercu spokój przez mgłę trzymasz moją dłoń tak zwyczajnie gładzisz czoło szeptem, słońca igiełkami niecodziennie, zawsze czule obejmujesz troski wybaczasz ze łzami kiedy potrzebuję jesteś przy mnie dziś pogodą ducha uśmiechnięta, moja mama nawet we śnie słuchasz ten dzień jest dla mnie trudny z wielu względów. dziękuję, wiele sobie teraz uswiadomiłam... pozdrawiam serdecznie, in-h.
maria_bard Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Jeden z ładniejszych Twoich wierszy. Wzruszający. Pozdrawiam, Bolku. E.
Baba_Izba Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Bardzo cierpły, ładny wiersz! Dobrze, że wyjrzał z szuflady. Serdeczności - baba
NOWA Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Bardzo mnie wzruszył, odebrałam go bardzo osobiście, kiedy śni mi się moja mama, chciałabym posklejać senny obraz i nadal ją widzieć i czuć. Pozdrawiam:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aniu, tęsknota zawsze skłania do rozmyślań, ulga gdy się ją przeleje chociażby na papier:) Z serdecznym pozdrowieniem:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze ,ze z dopiskiem, bo myślałam ..... ze odeszła! A tu tęsknota za matką i to "odchodzisz rankiem ginąc w mgle sennych oparów " Świetne! Pozdrawiam! Kiedyś ktoś mądry mi powiedział , -kto ma rodziców ten jest bogaty! Dziękuję za wizytę i tak miły komentarz-:) Z serdecznym pozdrowieniem-:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję ślicznie za miłą wizytę i tak ciepły wzruszający wiersz:-) Pozdrawiam serdecznie majowo-:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję ślicznie miło mi że tak go odbierasz-:) Pozdrawiam serdecznie-:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No tak wygrzebałem go z szuflady akurat była ku temu sposobność, dziękuję za miły komentarz-:) Z majowym pozdrowieniem-:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak są i te wzruszające, czytasz wracają wspomnienia, ale dobrze że się i takie wiersze pisze, dziękuję za tak ciepły komentarz-:) Z majowym pozdrowieniem-:)
Anna_Para Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Wzruszająco piękna tęsknota, Bolesławie. Cieplutko, Para:)
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 I co tu gadać co tu komentować;) Naładowane sentymentem i miłością kilka słów. Uśmiecha się w trakcie czytania. A swoją drogą musiałeś być niezły numer;)))] Orzysz! ty kurdę!;)))
Oxyvia Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 Ładny, sentymentalny, miły. Mimo, że nei przepadam za wierszami białymi, plusuję. :-) Nie każdemu matka tak miło się śni, niestety.
teresa943 Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 Bolku, wzruszyłeś i zainspirowałeś :) musiałam też o Niej napisać... a Tobie + cieplutko pozdrawiam :)) Krysia
Nata_Kruk Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 Sen o mamie powinien być bezcenny, tym bardziej, że wspomnienie ciepłe i tęskne. Widzę, że wiersz wygrzebany, napisany w czasie służby ( rok temu ;)).. to miłe, jeśli mama go czytała. Podoba mi się szczerość wyrażenia myśli... "kleję senny obraz".. :) Bolku, mam jednak kilka uwag... wydają mi się zbędne: za tobą, ty odchodzisz (niżej jest odchodzisz rankiem) Czy nie powinno być.. we mgle.? Sennych i senny - bardzo blisko siebie, jakby coś pominąć.. Ja, pomijam także.. w dzień.. Nie gniewaj się za uwagi, ja nie Twoja mama, najzwyklejszy czytacz, dlatego je podałam, a wiersz jest Twój i wcale nie musisz się ze mną zgodzić... :) Ślę serdeczne pozdrowienie, prosto z Giżycka.!
Roklin Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piękny wiersz... nie do szuflady, tam jest miejsce na inne rzeczy... Poruszył mnie. Pozdrawiam, Bolesławie :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aniu, bardzo miłe są Twoje słowa:) Serdecznie wiosennie:)
Rekomendowane odpowiedzi