Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 pod światło ujrzę tylko ciemną sylwetkę bez twarzyteraz nie czas myśleć o tym czego nie masz myśl co potrafisz zrobić z tym co jest* nie jest łatwo unieść głowę resztką sił zmrużyć oczy bardziej wyczuć niż zobaczyć gdzieś tam był wśród migotań zarysu ust słów bez znaczenia uśmiech wietrzeje rozpływa się obcym oddechem zaczynam rozumieć Hemingwaya ------------------------------------------------------------ *Ernest Hemingway - Stary człowiek i morze
mefisto35 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Tytuł mi tak się głupio skojarzył ze słowami stary człowiek i jeszcze może;-) Ciekawy tekst.
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wcale nie głupio, bywa różnie, choć może i może. Dzięki za czytanie i słowo o wierszu. Serdeczności - baba
Alina_Służewska Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 przecież stary człowiek podobno najwięcej właśnie marzy... prawie nic nie je - nie kosztuje nic - marzy i marzy:) wiersz świetny:) a Hemingwaya uwielbiam nie pozdrawiam Babo Izbo:)
Anna N. Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Tak.. przemijanie to jedna z tajemnic naszego bytu, ale można pięknie i z godnością + ) Serdeczności ))
Kaliope_X. Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 światło poczeka na ciebie teraz nie czas iść pod górę masz przy sobie Manolina ile jeszcze razy, nie wiesz w oczy piach, a usta chmurą zaszłe, porwie w sen godzina dojrzałości do rozumień z morza płynie Tobie w strumień światła... które czeka. To piękny wiersz! bardzo ciepły, taki dostojny... i zatrzymuje przemyśleniem: co potrafisz zrobić z tym co jest. (już sam tytuł zaciekawia) Kłaniam się z uznaniem, pozdrawiam :) in-h.
Rihtik Stempelek Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Jak miło podzielać odczucia Kaliope o starym człowieku który marzy o.. (w moim przypadku o znów młodym wieku) :)
A.StronoMka Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 A mi skojarzyło się w ten sposób, że stary człowiek też może mieć marzenia. Jak każdy. I mimo wszystko wciąż cieszyć się życiem, choć to niełatwe. Pozdrawiam
Lilka_Laszczyk Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Nomen omen właśnie kołacze mi w głowie myśl o marzeniach i oczekiwaniach starych ludzi, tak innych niż te które my byśmy przewidywali. Refleksyjny wiersz Babo. Czytałam z lekkim smutkiem, ale tak chyba wlasnie trzeba. Pozdrawiam Lilka
teresa943 Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 piękny, refleksyjny wiersz a kursywa "zwraca" ku sobie - myśleć o tym, co jest! otóż to! a czas ucieka ...jakby coraz szybciej! cieplutko pozdrawiam, Izo i ściskam :)) Krysia
maria_bard Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 W tym wierszu nie szukałam sensu. Jest tak bardzo malowniczy, świetlny, że wystarcza na wejście w migotania uczuć (wybacz tradycyjną nazwę, ale tu pasuje). Czy aż tak wiele wymaga wizualizacja postaci? Wymaga przypomnień wszystkich słów, uśmiechów i obcości. To bywa trudne. Bardzo dobry wiersz. Gratuluję. Uścisk. Elka.
Magdalena_Blu Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 tu biuścik zachwyci tam nóżka bo nie ten, bo nie ten już wzrok tak mi się skojarzyło:) A co do wiersza, lubię plastyczne obrazy, ten taki właśnie jest.
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może po prostu nie można nie mieć marzeń. Każdy je ma, tylko nie każdy jest na tyle odważny by je wypowiedzieć i dążyć do ich spełnienia. Ale one i tak w nim zostają, najczęściej - na zawsze. Ja też uwielbiam Hemingwaya, a Ciebie serdecznie pozdrawiam, dziękuję - baba
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że Ernest Hemingway też tak uważał jak Ty! Może nie zawsze pięknie, ale z godnością. Dzięki za czytanie i przychylność w odbiorze wiersza, serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za ciepłe słowa, za wiersz, za podzielenie się swoimi przemyśleniami. Nie każdy ma szczęście spotkać swojego Manolina, a i on, nie zawsze będzie mógł przyjacielowi być pomocnym. Bywa, że w chwilach najcięższej próby, musimy sami sobie radzić. Jak Santiago. Jednak wytrwał, zwyciężył. Nie zawsze chyba chodzi o to -CO, ale JAK. Dziękuję serdecznie, z uściskami - baba
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To niebezpieczne (Mistrz i Małgorzata), żartuję! Miło mi, że czytałeś, mam przekonanie, że zachowasz na zawsze młodość w sobie. Serdecznie pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że każdy ma swoje przemyślenia i doświadczenia na ten temat, podzielam Twoje. Jednak nie jest łatwo, jak sama zauważasz. Zależnie od wieku, a może charakteru, nabywamy umiejętności cieszenia się całkiem małymi rzeczami i dobrze! Czasem jeden uśmiech - i świat staje się różowy! Przyjemnie mi bylo Cię gościć i gawędzić z Tobą (choć słowami pisanymi). Serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację, mogliby nas zadziwić. Albo i nie. Choć pewnie marzą również o pieniądzach na leki, o życzliwości ludzkiej, przychylności niebios. Tak jak młodzi, o różnych rzeczach, choć czasem nieco innych. Dziękuję za czytanie, za refleksje na temat. Serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję Krysiu, tak, czas ucieka tak szybko i bezpowrotnie! Miło mi, że czytałaś. Z przyjemnością odwzajemniam uściski - Iza
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za podzielenie się odczuciami po przeczytaniu wiersza. Ładnie to określiłaś; migotanie uczuć! Nie każdemu jest łatwo pogodzić się ze starością, chorobą, niedołęstwem fizycznym i umysłowym, z całkowitym uzależnieniem od innych. Myślę, że się rozumiemy, serdeczności - baba
Rekomendowane odpowiedzi