Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Obudź się

Rekomendowane odpowiedzi

Alino.. Miło mi, że (zda się) chociaż ciebie jedną..

Mam nadzieję, że nie sprawię ci przykrości tym, co serce dyktuje mi napisać.. jako do już przebudzonej :)

Z autopsji wiemy jak to z budzeniem bywa. Gwałtowna pobudka jest nieprzyjemna.. irytuje szczególnie, gdy nieuzasadniona, pozbawia wybornego snu. Gdy jednak jest konieczna, wręcz zbawcza (co np. ma miejsce w przypadku pożaru), to korzystnie, gdy budzący nie jest porywczy, wręcz gwałtowny i spanikowany. Wówczas dramatyzm sytuacji zostaje wręcz szkodliwie spotęgowany i często wywołuje szok lub panikę - w obu tych stanach psychicznych nie działa się wówczas racjonalnie. Nie piszę tego, dlatego, że o tym nie wiesz, lecz zagajam wyjaśnienie dlaczego również ten wiersz zdaje się być w alarmistycznym tonie..

Z autopsji wiemy jak jest, gdy nawet na ułamek sekundy znużony kierowca zmruży oczy. Gdy przyśnie na dobre, też wiemy.. co rusz z doniesień. Sen jest konieczny dla zachowania zdrowia, kiedy czas po temu i miejsce. W przeciwnym wypadku może się skończyć tragicznie, śmiercią, utratą pracy lub kalectwem (np. w przypadku pracownika obsługującego obrabiarkę lub maszynę). Analogicznie jest w przypadku duchowego snu, a nawet groźniej.. Upewniają co do tego słowa: "Szczęśliwy, kto czuwa" - Objawienie 16, 14-16. Znak (Ew. wg Mateusza 24, 3-44) opisany przez Jezusa i przystająca do niego (począwszy od 1914 r.) rzeczywistość tzw. dni ostatnich (2 Tymoteusza 3, 1-5) wskazują, że przybliża (w żadnym przypadku nie oddala) się "dzień Jehowy":

Izajasza 13, 6-9 - spisane ok. 730 r.p.n.e.: "Wyjcie, bo bliski jest dzień Jehowy! Nadejdzie jako złupienie od Wszechmocnego. Dlatego wszystkie ręce opadną i całe serce śmiertelnika stopnieje. I ludzie się zatrwożyli. Chwyciły ich konwulsje i bóle porodowe; mają bóle porodowe jak rodząca. Spoglądają zdziwieni jeden na drugiego. Twarze ich to twarze rozpalone. Oto nadchodzi dzień Jehowy, okrutny - zarówno ze strasznym rozgniewaniem, jak i z płonącym gniewem"

Joela 1, 15; 2, 1; 2; 11; 12; 30-32; 3, 12-14 - spisane ok. 820 r.p.n.e.: "Ach, cóż za dzień; ponieważ dzień Jehowy jest bliski, a nadejdzie niczym złupienie od Wszechmocnego! (...) Niech zadrżą wszyscy mieszkańcy tej ziemi; bo nadchodzi dzień Jehowy, bo jest blisko! Jest to dzień ciemności i pomroki, dzień chmur i gęstego mroku — jak światło brzasku rozproszone na górach. (...) Jehowa zaś wyda głos przed swym wojskiem, gdyż Jego obóz jest bardzo liczny. Ten bowiem, który wprowadza w czyn swoje słowo, jest potężny; bo wielki jest dzień Jehowy i napawa wielkim lękiem, a któż go przetrzyma? Teraz zatem - brzmi wypowiedź Jehowy - wróćcie do mnie całym swym sercem, poszcząc i płacząc oraz zawodząc. I rozdzierajcie swe serca, a nie szaty, i wróćcie do Jehowy, swego Boga, gdyż łaskawy on i miłosierny, nieskory do gniewu i obfitujący w lojalną życzliwość (...) I dam prorocze znaki na niebiosach oraz na ziemi - krew i ogień, i słupy dymu. Słońce zamieni się w ciemność, a księżyc w krew, [u]zanim[/u] nadejdzie wielki i napawający lękiem dzień Jehowy. I stanie się, że [u]każdy, kto wzywa imienia Jehowy, ujdzie cało[/u] (...) Niech się zbudzą narody i przyjdą na nizinę Jehoszafata; tam bowiem zasiądę, by sądzić wszystkie okoliczne narody. Zapuśćcie sierp, bo żniwo dojrzało. Przyjdźcie, zstąpcie, bo winna tłocznia jest już pełna. Kadzie tłoczni się przelewają; bo zło ich ogromne. Tłumy, tłumy na nizinie rozstrzygnięcia, gdyż bliski jest dzień Jehowy na nizinie rozstrzygnięcia."

Sofoniasza 1, 14 - 2, 4 - spisane ok. 600 r.p.n.e.: "Bliski jest wielki dzień Jehowy. Bliski jest i ogromnie się śpieszy. Odgłos dnia Jehowy jest gorzki. Tam mocarz będzie krzyczał. Dzień ów to dzień strasznego gniewu, dzień udręki i uciśnienia, dzień burzy i spustoszenia, dzień ciemności i pomroki, dzień chmur i gęstego mroku, dzień rogu i sygnału alarmowego - przeciwko miastom warownym oraz przeciw wysokim basztom narożnym. I sprawię udrękę ludziom, i będą chodzili jak ślepi; bo zgrzeszyli przeciw Jehowie. I krew ich rozlana będzie jak proch, a trzewia - jak gnój. Ani ich srebro, ani złoto nie zdoła ich uratować w dniu strasznego gniewu Jehowy; a ogień Jego gorliwości strawi całą ziemię, gdyż zagładę, doprawdy straszliwą, sprowadzi on na wszystkich mieszkańców ziemi. Zbierzcie się, tak, zbierz się, narodzie nie blednący ze wstydu. Zanim ustawa cokolwiek zrodzi, nim dzień uleci jak plewa, zanim na was przyjdzie płonący gniew Jehowy, zanim na was przyjdzie dzień gniewu Jehowy - [u]szukajcie Jehowy, wszyscy potulni ziemi, którzyście wprowadzili w czyn jego sądownicze rozstrzygnięcie. Szukajcie prawości, szukajcie potulności. Zapewne będziecie mogli zostać ukryci w dniu gniewu Jehowy[/u]."

Dzieje Apostolskie 2, 14-21 - spisane ok. 60 r.n.e.: Wstał jednak Piotr wraz z jedenastoma, podniósł głos i tak do nich przemówił: "Mężowie judejscy i wszyscy mieszkańcy Jerozolimy, niech wam to będzie wiadome i nadstawcie ucha na moje wypowiedzi. Ci ludzie wcale nie są pijani, jak przypuszczacie, jest bowiem trzecia godzina dnia. Wprost przeciwnie, właśnie to zostało powiedziane przez proroka Joela: "A w dniach ostatnich - mówi Bóg - wyleję mego ducha na wszelkie ciało i wasi synowie oraz wasze córki będą prorokować i wasi młodzieńcy będą mieć wizje, a waszym starcom śnić się będą sny; i nawet na moich niewolników oraz na moje niewolnice wyleję w owych dniach mego ducha i będą prorokować. I dam prorocze cuda na niebie w górze oraz znaki na ziemi nisko - krew i ogień, i dymny opar; słońce zamieni się w ciemność, a księżyc w krew, [u]zanim nadejdzie wielki i wspaniały dzień Jehowy. A każdy, kto wzywa imienia Jehowy, będzie wybawiony"[/u].

1 Tesaloniczan 5, 1-3 - spisany ok. 50 r.n.e. : "A jeśli chodzi o czasy i pory, bracia, nie potrzebujecie, żeby wam cokolwiek pisać. Sami przecież bardzo dobrze wiecie, iż dzień Jehowy nadchodzi dokładnie tak, jak złodziej w nocy. Kiedy tylko będą mówić: "Pokój i bezpieczeństwo!", wtedy natychmiast przyjdzie na nich nagła zagłada, tak jak dręczące boleści na niewiastę brzemienną, i na pewno nie ujdą."

2 Piotra 3, 8-15 - spisany ok. 64 r.n.e.: "Ale niech ten jeden fakt nie uchodzi waszej uwagi, umiłowani, że u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat - jak jeden dzień. Jehowa nie jest powolny w sprawie swej obietnicy, jak to niektórzy uważają za powolność, lecz jest cierpliwy względem was, ponieważ nie pragnie, żeby ktokolwiek został zgładzony, ale pragnie, żeby wszyscy doszli do skruchy. Jednakże [u]dzień Jehowy nadejdzie[/u] jak złodziej i wtedy niebiosa przeminą z sykiem, elementy zaś rozpuszczą się od wielkiego gorąca, a ziemia i dzieła na niej zostaną odkryte. Skoro to wszystko ma się w ten sposób rozpuścić, jakimiż ludźmi powinniście być wy w świętych postępkach i czynach zbożnego oddania, oczekując i mając wyraźnie w pamięci obecność dnia Jehowy, za sprawą którego niebiosa, płonąc, rozpuszczą się, a elementy stopnieją od wielkiego gorąca! Są jednak [u]nowe niebiosa i nowa ziemia, których oczekujemy zgodnie z jego obietnicą, i w nich ma mieszkać prawość[/u]. Toteż, umiłowani, skoro oczekujecie tych rzeczy, [u]róbcie wszystko, co możecie[/u], aby na koniec zastał was niesplamionych i nieskalanych, i w pokoju. A cierpliwość naszego Pana uważajcie za wybawienie"

Jak więc czytać ze zrozumieniem, to.. nie ubzdurałem sobie, iż obecna sytuacja wymaga stosownego, acz zdecydowanego budzenia śpiących w sensie duchowym. Senności owej również sobie nie ubzdurałem, gdyż prócz mnie dostrzega ją wielu przywódców religijnych, którzy niejednokrotnie określali tych, wobec których czuli się przywódcami mianem "śpiącego olbrzyma". Na czym konkretnie polega tego rodzaju sen? Analogicznie do fizycznego, duchowy sen sprawia nieaktywność wobec spraw określanych przymiotnikiem "duchowe". Senności tego typu sprzyjają codzienne troski, zabieganie o przyjemności, prestiż i dobra materialne. Z uwagi na związaną z tym wszystkim aktywność, zaniedbują własne potrzeby duchowe, a nawet nie zauważają ich.. W przeciwieństwie do uśpionych duchowo, czuwający dostrzegają spełnianie się proroctw utrwalonych na kartach Pisma Świętego - Biblii. Poza tym w codziennym życiu uwzględniają oznajmienia Jezusa Chrystusa:

Ew. wg Łukasza 21, 33-36 - spisana ok. 57 r.n.e.: "Niebo i ziemia przeminą, lecz moje słowa na pewno nie przeminą. Ale zwracajcie uwagę na samych siebie, żeby wasze serca nigdy nie stały się ociężałe wskutek przejadania się i nadmiernego picia, i trosk życiowych i żeby ów dzień nagle was nie zaskoczył jak sidło. Przyjdzie bowiem na wszystkich, którzy mieszkają na obliczu całej ziemi. [u]Czuwajcie więc, cały czas błagając[/u], żebyście zdołali ujść tego wszystkiego, co ma nastąpić, i stanąć przed Synem Człowieczym".

Ew. wg Mateusza 24, 36-44 - spisana ok. 41 r.n.e.: "O dniu owym i godzinie nie wie nikt - ani aniołowie niebios, ani Syn, tylko sam Ojciec. [u]Jakie bowiem były dni Noego, taka też będzie obecność Syna Człowieczego. Bo jacy byli w owych dniach przed potopem - jedli i pili, mężczyźni się żenili, a kobiety wydawano za mąż, aż do dnia, gdy Noe wszedł do arki, i nie zwrócili na nic uwagi, aż przyszedł potop i zmiótł ich wszystkich - tak będzie z obecnością Syna Człowieczego[/u]. Wtedy dwaj będą w polu: jeden będzie wzięty, a drugi pozostawiony; dwie będą mleć w żarnach: jedna będzie wzięta, a druga pozostawiona. Dlatego [u]czuwajcie[/u], gdyż nie wiecie, którego dnia wasz Pan przyjdzie. Ale wiedzcie to jedno, że gdyby gospodarz wiedział, o której straży przyjdzie złodziej, czuwałby i nie pozwoliłby włamać się do swego domu. Dlatego i wy [u]okażcie się gotowi[/u], gdyż Syn Człowieczy przyjdzie o godzinie, której się nie domyślacie."

Apostoł Paweł, który nie tylko znał wyżej cytowane słowa, napisał ok. 50 r.n.e.: (...) "nie jesteście w ciemności, aby ów dzień miał was zaskoczyć jak złodziei, gdyż wy wszyscy jesteście synami światła i synami dnia. Nie należymy do nocy ani do ciemności. A zatem już [u]nie śpijmy jak pozostali, ale czuwajmy i zachowujmy trzeźwość umysłu[/u]. Bo ci, którzy śpią, przywykli spać w nocy, a ci, którzy się upijają, zazwyczaj są pijani w nocy. My jednak, którzy należymy do dnia, [u]zachowujmy trzeźwość umysłu oraz miejmy nałożony napierśnik wiary i miłości, a jako hełm - nadzieję wybawienia[/u]" - 1 Tesaloniczan 5, 4-8. Czytając ze zrozumieniem tą wypowiedź, każdy kto się już duchowo obudził dostrzega, że pozostawanie w przebudzeniu polega m.in. na przestrzeganiu Bożych zasad moralnych (etycznych) i nieignorowaniu faktu, iż "dzień Jehowy" się z dnia na dzień PRZYBLIŻA i ma nastać w ZASKAKUJĄCYM wszystkich momencie. W przeciwieństwie do tak czuwających, ogrom ludzi "śni", że nie ma Boga, który by ich pociągnął do odpowiedzialności, tymczasem w wierszu (poezja hebrajska) jakim jest Psalm 53, 1-5, stoi:

Nierozumny rzekł w swoim sercu:
"Nie ma Jehowy".
Postąpili zgubnie i postąpili obrzydliwie w nieprawości;
nie ma nikogo, kto by czynił dobrze.
Bóg zaś spojrzał z nieba na synów ludzkich,
by zobaczyć, czy jest ktoś wnikliwy, ktoś szukający Jehowy.
Wszyscy oni się odwrócili, wszyscy są jednakowo zepsuci;
nie ma nikogo, kto by czynił dobrze,
nawet jednego.
Czyż nie nabył wiedzy żaden z krzywdzicieli,
którzy pożerają mój lud, tak jak zjedli chleb?
Nie wezwali Jehowy.
Tam ogarnął ich wielki strach,
gdzie właściwie nie było strachu;
Bóg porozrzuca bowiem kości każdego, kto zakłada obóz przeciwko tobie.
Okryjesz ich hańbą, gdyż Jehowa ich odrzucił.

Inna kategoria duchowych śpiochów majaczy, że Bóg się nimi nie interesuje. Nie brak też takich, którzy wyimaginowali sobie, że są przyjaciółmi Boga, poprzez przynależność (tzw. sakramenty święte) do takiego, czy siakiego kościoła lub religijnego rytu. Jakkolwiek bywa jeszcze z duchowym śnieniem, w ten czy w inny sposób śpiących cechuje popełnianie tzw. "uczynków ciała", o których mowa w liście ap. Pawła do Rzymian 13, 11-14: (...) "znacie porę, że już nastała godzina, abyście się przebudzili ze snu, bo teraz nasze wybawienie jest bliżej niż wtedy, gdyśmy uwierzyli. Noc bardzo się posunęła; dzień się przybliżył. Odłóżmy więc uczynki typowe dla ciemności, a nałóżmy oręż światła. Chodźmy przyzwoicie jak za dnia, nie w hulankach i pijatykach, nie w niedozwolonym współżyciu i rozpasaniu, nie w waśni i zazdrości. Ale przyobleczcie się w Pana Jezusa Chrystusa i [u]nie planujcie z góry na rzecz pragnień ciała[/u]." To prawda, że nam, niedoskonałym ludziom nie przychodzi łatwo stosowanie się do tego zalecenia, służącego zachowaniu czujności duchowej, ale prawdą jest też, że ewidentnie UMYŚLNE lekceważenie go okaże się.. zabójcze! Bynajmniej nie wymyśliłem sobie tego, a wyczytałem z 2 Tesaloniczan 1, 6-10: "Bo przecież jest u Boga rzeczą prawą, by tym, którzy was uciskają, odpłacić uciskiem, wam zaś, uciskanym - ulgą wespół z nami podczas objawienia się z nieba Pana Jezusa wraz z jego potężnymi aniołami w ogniu płomienistym, gdy [u]będzie wywierał pomstę na tych, którzy nie znają Boga, oraz na tych, którzy nie są posłuszni dobrej nowinie[/u] o naszym Panu, Jezusie. To właśnie oni [u]poniosą karę sądową wiecznej zagłady[/u] sprzed oblicza Pana i chwały jego siły, gdy przyjdzie, by się okryć chwałą w związku ze swymi świętymi i by w owym dniu odnoszono się do niego z podziwem w związku ze wszystkimi, którzy uwierzyli" Świadom tego, jak czytasz, pilnuję samego siebie i dzielenia się tą wiedzą (budzenia), której nabywam czytając i rozważając m.in. zacytowane, natchnione duchem świętym teksty.. a wszystko z miłości do Boga Jehowy, Jego Syna Jednorodzonego - Jezusa Chrystusa, siebie samego i wszystkich moich bliźnich, nie wyłączając ciebie Alino :) (1 Tymoteusza 4, 16). Mam nadzieję, że lepiej będziesz pojmować moja twórczość i wypowiedzi zamieszczane w serwisie poetyckim.. - ogromna część Pisma Świętego jest piękną liryką, podyktowana uczuciami.. przede wszystkim pozytywnymi. Staram się na tym wzorować :) Bywaj trzeźwa i zdrowa pod każdym względem oraz radosna w i z twórczości :)

Rihtiku

chyba nie wiesz jak bardzo chcę zrozumieć
Ciebie i Wszystkich którzy tu są
(wyłączając absolutnie wszystko co jest naszą osobistą sprawą - wiarę
przekonania takie czy inne itd.)

jest to bardzo trudne
ale dla mnie najważniejszym jest to
by być w zgodzie z samym sobą i innym:)

staram się twardo stać na nogach
i nie zbaczać z drogi
którą już dawno temu obrałam:)

jedną z największych moich radości
jest pisanie wierszy
i za to jak umiem
dziękuję mojemu Bogu:)

pozdrowionka - alka:)

Alino.. Chcieć to.. móc, m.in. rozumieć. Oczywiście trudno jest rozumieć drugiego, a w szczególności Istotę Najwyższą - obiektywnie jedyną i prawdziwą.. Jednak "poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa" - jak oznajmił Jezus, a zapisał apostoł Jan w 17 rozdziale i 3 wierszu spisanej przez niego Ewangelii (Dobrej Nowiny) - oznacza życie wieczne i najwyraźniej będzie je wypełniać, dodając mu przez to nieprzemijającej wartości. W sytuacji, gdy KTOKOLWIEK nie wyjawia (cytując ciebie) "wszystko co jest jego osobistą sprawą wiarę przekonania takie czy inne itd.", trudność rozumienia go narasta, niekiedy do tego stopnia, że zrozumienie go staje się powierzchowne, a nawet pozorne. Oczywiście, nie chcę przez to powiedzieć, że należy zupełnie wszystko i każdemu wyjawiać w jednej chwili i zawsze wyjawiać. Coś takiego to absurd. Niemniej, w nieskończoność, stosownie do narastającej zażyłości między Nim, a jego stworzeniami, będzie On wyjawiał swoje (dotąd) osobiste sprawy, dając tym też wzór do naśladowania swoim dzieciom.. Perspektywa poznawania Boga i Jezusa Chrystusa, oraz osób im bliskich, mnie zachwyca.. i nie tylko zachwyca. Dla mnie (i nie tylko dla mnie) to jest najważniejsze.. A co do bycia w zgodzie z samym sobą, to w znaczeniu nie oszukiwania samego siebie, jest to podporządkowane temu, co dla mnie najważniejsze (j.w.) - wynika to, z następującego, jak dla mnie lirycznego przesłania:

Zaufaj Jehowie całym sercem
nie opieraj się na własnym zrozumieniu.
Zważaj na niego na wszystkich swych drogach,
a on wyprostuje twe ścieżki.
Nie stawaj się mądry we własnych oczach.
Bój się Jehowy i odwracaj się od złego.

W zgodzie z tym czytam i rozważam Jego Słowo oraz m.in. redaguję wypowiedzi, bardziej czy mniej artystycznie, lirycznie bądź epicznie. Przykro mi bywa, gdy mimo moich starań aby nie indoktrynować, odbierany bywam jako osoba zagrażająca tym, którzy czytają moje wypowiedzi. Tym bardziej mi przykro, że idąc w ślad Ojca w niebie, szanuję wolną wolę WSZYSTKICH, nie wyłączając moich dzieci. Dowodzi tego znamienna okoliczność, że każde moje dziecko (6), było przeze mnie wychowywane i pouczane, lecz za żadne z nich nie zadecydowałem, że ma mieć te przekonania co ja. O tym zdecydowały same i tylko część (póki co) żywi analogiczne do moich przekonania. Ujawniając ów fakt, chcę uspokoić m.in. twoje obawy, co do tego, abym manipulacją (podstępem) czy też w jakikolwiek inny, niegodziwy sposób powodował, że zboczysz z drogi, którą obrałaś. Popatrz proszę, do jakiego stopnia jestem świadomy niestosowności takich zapędów. Otóż rozważając wypowiedź Jezusa Chrystusa o drogach - szerokiej i wąskiej - widzę wyraźnie (tak jak każdy, kto z tą wypowiedzią się zapoznaje), że wąską drogę SIĘ ZNAJDUJE - NIKT JEJ ZA MNIE NIE ZNAJDZIE ANI JA NIE ZNAJDĘ TEJ DROGI DLA INNYCH. Przecież widać to jasno i wyraźnie, niezależnie po jaki przekład się sięgnie - EW. wg Mateusza 7, 14. Biorąc zaś pod uwagę prorocze słowa zapisane w księdze Kaznodziei (Koheleta) 12, 13; 14, jak on skonkluduję, że w moim przekonaniu mądrze jest się bać prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przykazań, gdyż w istocie na tym bowiem polega cała powinność człowieka; albowiem prawdziwy Bóg podda wszelki uczynek osądzeniu w związku z każdą ukrytą rzeczą, czy to dobrą, czy złą.

..i wreszcie, również dla mnie jedną z największych radości, jakie sobie sprawiam w życiu, jest tworzenie to jak umiem. Jak czytasz, ja również za to dziękuję mojemu Bogu :) Oby był nam nadal łaskawy i w tym błogosławił.