Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

prawdziwa oświata

Rekomendowane odpowiedzi

Psalm 43, 3: "Poślij swe światło i swoją prawdę. Niech one mnie wiodą. Niech mnie wprowadzą" (...)
Izajasza 5, 20: "Biada tym, którzy mówią, że dobre jest złe, a złe jest dobre, którzy ciemność przedstawiają jako światło, a światło jako ciemność"
Objawienie 12, 9: "Zrzucony więc został wielki smok, pradawny wąż, zwany Diabłem i Szatanem, który [u]wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię[/u]; zrzucony został na ziemię, a z nim zostali zrzuceni jego aniołowie."
Izajasza 60, 1-2: "Powstań, niewiasto, świeć, gdyż przyszło twe światło i zajaśniała nad tobą chwała Jehowy. Bo oto ciemność zakryje ziemię, a gęsty mrok grupy narodowościowe, lecz nad tobą zajaśnieje Jehowa i będzie nad tobą widać jego chwałę. I pójdą narody do twego światła, a królowie - do blasku twej jasności."
Efezjan 5, 8; 9: "niegdyś bowiem byliście ciemnością, ale teraz jesteście światłem w związku z Panem. Dalej chodźcie jako dzieci światła, gdyż na owoc światła składa się wszelka dobroć i prawość, i prawda."
Izajasza 9, 2: "Lud, który chodził w ciemności, ujrzał wielkie światło. Nad mieszkającymi w krainie głębokiego cienia zajaśniało światło."