Magdalena_Blu Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Gdyby Boga nie było, należałoby Go wymyślić Voltaire nikt mnie nie uprzedził (a przecież uczciwość wyryta jest na tablicach) że gdy oszustwo wszech czasów stanie się prawdą odkryję w neuronach mosty do wielkiej gry paradoksu wtedy będzie nas dużo pytania trzymane w pięści wypadną po kilku próbach kontaktu jak cukierki z niewprawnej ręki dziecka w narodzie gdzie mesjanizm znajduje się na każdym snopku a bohaterowie we wraku katastrofy nie mogą zdarzać się ot tak sobie zwykłe i przypadkowe historia nie znosi nudy
maria_bard Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Wyjęłabym "pętlę zwrotną". "Zwykłe i przypadkowe" też. Samo "zdarzanie" jest przypadkowością. Natomiast to: "w narodzie gdzie mesjanizm znajduje się na każdym snopku a bohaterowie we wraku" - uważam za najcelnieszy skrót naszej, często strasznej, "ziomkowatości". Pozdrawiam. Elka.
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Na 1 roku studiów miałem filozofię (taki dziwoląg może - bo studia techniczne). I wykładała w ramach wymiany naukowa taka jedna pani docent z Moskwy, rodowita Rosjanka, no i członkini KPZR itd. I ona że tak powiem mi wpoiła (tzn. wryła w pamięć) taką definicję o prawdzie - że jest to niewykrywalne kłamstwo. Twój temat odczytuję sobie przez pryzmat jutrzejszej 2 rocznicy. Przyznaję, śledzę tu i tam, ustalenia komisji - jednej, drugiej, trzeciej i tak ciężko jest coś "wiarygodnego" - dla siebie (czyli dla mnie, zwykłego zjadacza chleba) wypośrodkować. Generalnie smutne to wszystko. Na świeczniku grają tematem z możliwych stron, co przenosi się w dół (śmierć 6 miesięcznej Madzi) - ludzie, gdzie my żyjemy? "historia nie znosi nudy" - celnie. Nic nie wyjmuj: "katastrofy nie mogą zdarzać się ot tak sobie zwykłe i przypadkowe" - przecież to celowy przekąs, tak czytam. Może coś do kogoś kiedyś dotrze choć można wątpić.
Renata Giemza Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 każdy ma swoje przeznaczenie
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też prawda. I tym razem na pewno prawda.
Rihtik Stempelek Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 prawda dla wielu to kłamstwo co mózgiem nie do wykrycia w istocie zaś lekarstwo niezbędne do życia cnego materialna ma kryterium w twardej rzeczywistości Bożej dowiedzie milenium - kryterium oczywistości prawym Słowo Boże prawdą nieprawym zaś głupstwem wściekłym stąd z wielką go pogardą traktują wyrazem podłym nieprawym prawdą ich słowa cokolwiek wyrażające rodzi ją ich własna głowa - twierdzenia porażające sczeźnie jako ojciec kłamstwa teza teoria pokrętna Boga kocha Boża dziatwa słuchać głosu Jego chętna
Magdalena_Blu Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Elu, miło że wywalasz:) Wzięłam część uwag do serca, trochę pozmieniałam - fakt, że krótko go obrabiałam i są tego skutki:) Pozdrawiam w święta:)
Magdalena_Blu Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też miałam filozofię na pierwszym roku, widać wszystkie studia techniczne mają/miały to w programie:) Bardzo trafna definicja prawdy, nie znałam - dzięki:) I w dodatku temat rzeka. Co do katastrofy, temat w sumie może drażnić, bo w końcu ile można wałkować, jednak nie potrafiłam się powstrzymać:) Dzięki za komentarz Andrzeju i uwagi:) Pozdrawiam.
Magdalena_Blu Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, jak najbardziej:)
Magdalena_Blu Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też prawda. I tym razem na pewno prawda. Są trzy prawdy...:)
Magdalena_Blu Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Forma inna ale myśl bardzo bliska:)
Marek_Petrykowski Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 tak - historia nie znosi nudy - kiedyś krany z martenowską surówką - dzisiaj zacięci w wewnętrzną kieszeń marynarki - zagadują o cenę za kilogram - wpadających do odkrytych studzienek - pozdrawiam świątecznie.
Baba_Izba Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Wiersz wyważony, przedstawia dość powszechne odczucia, przekazywane przez podmiot liryczny, nie pozbawione przemyśleń i niepokojów z nich wynikających. Bardzo trudno napisać wiersz o takiej tematyce, by nie przeholować w którąkolwiek stronę, nie wpaść w tani sentymentalizm. Napisałaś bardzo dobry moim zdaniem wiersz, serdecznie pozdrawiam - baba
Anna_Myszkin Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Magdo, biorę calutki, jak leci - tak myślisz Ty, ja i wielu innych, tyle że robimy to bez zgiełku. Pozdrawiam, jeszcze świątecznie :)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Bardzo celne i wyważone. Ostatnia zwrotke można rozwijać w nieskończoność w naszych klimatach. Biorąc pod "obróbkę" różne okoliczności i konteksty. Cenię sobie takie oszczędne operowanie słowem. Bez uniesień i oceniania. Więc twój wiersz Magdo bardzo ale to bardzo.... Pozdrawiam juz poświątecznie Lilka
Magdalena_Blu Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gra w metale na kilku poziomach:) Pozdrawiam również:)
Magdalena_Blu Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. On długo powstawał we mnie, albo inaczej - najdłużej trwało zdefiniowanie odczuć, co pewnie zna każdy twórca:) Dziękuję za miły komentarz i również pozdrawiam:)
Magdalena_Blu Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło, miło - rację przecież nie muszą mieć ci, którzy najgłośniej krzyczą:) Pozdrawiam również:)
Magdalena_Blu Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, szczególnie za "bardzo" i cieszę się, że poruszył. Pozdrawiam:)
Nata_Kruk Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Już jest nas dużo i co z tego, skoro jest jak jest. Wiersz ma szerokie pole interpretacji, a Ty zmieściłaś wszystko w tej krótkiej formie. Sporo tu przygnębienia, niepokoju, ale przecież tak miało być, dla mnie jest dobrze. Pozdrawiam... :)
Rekomendowane odpowiedzi