Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety jest jak w wierszu, a pociechą jest to, że: cierpienia w obecnej porze nic nie znaczą w porównaniu z chwałą, która ma być w nas objawiona. Albowiem stworzenie ze skwapliwym oczekiwaniem wypatruje objawienia synów Bożych. Gdyż stworzenie zostało poddane daremności nie z własnej woli, lecz przez tego, który je poddał, na podstawie nadziei, że również samo stworzenie zostanie uwolnione z niewoli skażenia i dostąpi chwalebnej wolności dzieci Bożych. Gdyż wiemy, że całe stworzenie aż dotąd wespół wzdycha i wespół doznaje boleści - List apostoła Pawła do Rzymian 8, 18-22.

Opublikowano

Bardzo ładny choć smutny Twój wiersz, Waldemarze! Jest w nim oprócz smutku zawarta przestroga: jeśli ktoś spowoduje łzy, to nawet po upływie czasu, nawet jak zostanie mu przebaczone, pozostaną świadkowie, pozostanie ból!
Spokojnych, radosnych Świąt!
- baba

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witaj Stęmpelku - ciesze się bardzo że wiersz zatrzymał .
Za ciekawy wpis pod wierszem wielkie dzięki , oraz za plusa.
Przepraszam że tak późno odpisuje , ale czas wolny u mnie to rzadkość.
Jeszcze raz wielkie dzięki .
Opublikowano

Witaj Miła Babo - dzięki za słowo - ładny - oraz bardzo ciepły kom.
Ciebie również bardzo przepraszam że dopiero dziś odpisuje .
Ale czas wolny to u mnie skarb .
Jeszcze raz bardzo dziękuje i życzę miłego wieczoru.
pozd.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Kwiatuszek ja nawet uwielbiam z jajkiem i ziemniaczkami:) 
    • @Roma , miłość to żywioł. I ten żywioł ma fundamentalne znaczenie dla naszej cywilizacji, chociażby dla prokreacji, czyli dla zachowania gatunku ludzkiego. Nie należy jednak zapominać o tym, że ten piękny i ważny żywioł, jakim jest miłość trzeba kontrolować. Bo bez tego marny nasz los... I ta potrzeba kontroli żywiołu nie dotyczy tylko miłości, ale na przykład także wody i ognia.
    • @bronmus45 Przy tym wyjaśnieniu zaczynam dostrzegać inny zamysł, aczkolwiek odwołania do wszelkich definicji i pierwotnych użyć, to broń obosieczna poezji, która zwykła sobie stroić żarty z tychże, grając nimi na wszelkie sposoby, byleby tylko kierować nas w te wszystkie dziwne i zaskakujące zaułki znaczeń. Bo - jak myślę - liczy się właśnie znaczenie, obrazek, który rysowany jest słowem w bardzo konkretnym kontekście, no i tutaj, w tekście tego utworu, kontekście całości, to znaczenie staje się - jak gdyby - jednoznaczne ;) Ale takie prawo autora, tak jak moje - interpretacji. I nie ma tu "prawidłowego odczytania".   Co do "poetyckości - to nie musi ona w żadnym wypadku przejawiać się metaforami, tym bardziej wykształceniem. Myślę, że to wiesz, tworząc bardzo trafne, organiczne w treści i formie miniatury i doskonałe haiku. Zatem tu nie o zastosowanie metafor mi chodziło, a raczej o ten zarzut "wykładania na stół". Bo jak myślę tutaj, to "mięso", ten swoisty surowy przekaz jaki zapewne chciałeś osiągnąć, można byłoby pewnie osiągnąć subtelniej, co nie oznacza słabiej.   Utwór do mnie nie trafił, ale cenię sobie możliwość dyskusji, za co dziękuję.   Dobrej nocy!    
    • @violetta To jest bardzo dobry tytuł literacki. Bo na marzenia potrzeba dużoooooo optymizmu :)
    • @Rafael Marius tak efekt motyla.  ..."To już zależy od przypadkowego układu czynników"... Przypadek - przeznaczenie.   @m1234

I ten fragment okazuje się mocno istotny

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...