Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Dziś na pogrzebie znów było wesoło. Karawan żwawo przez miasto pomykał, ludzie gwarzyli i śmiali się wkoło, ktoś się co chwilę fatalnie potykał. A na cmentarzu, do grobu ciemnicy nim spadła trumna nieszczerze zdobiona, ksiądz modlitw kilka z rutyną odliczył, śpiewak fałszywie trzy pieśni wykonał. Reszta, co stała z rękoma w kieszeniach, o różnych sprawach wciąż wiodła dysputy; ci, o klimacie, że ciągle się zmienia, tamci, że w tańcu, to ważne są buty. A gdy zadudnił na trumny wieczysku ładunek pierwszej, grabarskiej łopaty, ktoś, koło dołu, przy flesza blasku światło postawił i rzucił trzy kwiaty. Potem, gdy wszyscy do domów już poszli, opróżniać garnki i chłonąć miraże, nad grobem jeszcze, zupełnie niespiesznie, swoją powinność czynili grabarze. W końcu i oni, skończywszy robotę, ruszyli raźno na wódkę do knajpy. Teraz już tylko, samotny, nad grobem, wśród zwiędłych liści jesienny wiatr tańczył. Nagle, dziw jakiś, cud chyba, o rety! Na świeżym piasku sam napis się pisał: 'JA NIE UMARŁAM, DOBIEGŁAM DO METY' i niżej wyrył się podpis: 'FIZYKA'. A wiatr nad grobem już hulał w najlepsze, jak gdyby nowym był panem cmentarza. To śpiewał pieśni, to mówił znów wierszem, niczym szaleniec, tak ciągle powtarzał: 'Głupcy co żeście zbyt wcześnie odeszli, pochlebcy chwili, co szybko przemija, nie widząc cudu, nie słysząc mej pieśni, wciąż wybieracie, co życie zabija.' Jednak nie słuchał w cmentarnym przestworzu nikt go z żyjących lecz tylko umarli, więc w ciszę ustał co mogłaby strwożyć, w piach się zakopał i całkiem w nim zanikł. Edytowane 2 Października 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 2
HAYQ Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Stylem przypomniałeś mi Waligórskiego, z jego nieszczęsnym Dreptakiem Jest całkiem fajnie i nawet "do grobu ciemnicy" mniej razi przy całej reszcie. :) Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 nie zamierzony przeze mnie efekt skojarzeniowy :), ale to chyba dobrze, że się jakoś kojarzy :). dzięki za wizytę, czytanie i dobre słowo. pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 podba mi się pojecchałeś Waligórskim zacząłem Ci pisać komentarz ale z trzech strof zrobiło się 5 i jeszcze nie koniec lutro dokończę i wstawię w oddzilnym wątku narazie + pozsdrawiam Jacek
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Dzięki Jacku :). Rozbawiłeś mnie tym krótkim komentarzem. Bardzo jestem ciekawy wiersza, który tak się zaczął rozrastać :). Czasami tak jest, wiem coś o tym ;). pozdrawiam.
Jolanta_S. Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 mam nadzieję, że swojego pogrzebu nie będę oglądać, najlepiej nie umierać ;DDD przyznaję, że świetnie się czyta i prawdy w tym... serdecznie pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2012 Jolu, nie umrzesz :) dzięki i pozdrawiam
Jolanta_S. Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sylwku :) no nie umrę, psy zdychają, a ja przecież wierna sabaka... serdecznie pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 wierna, nie wierna, ale wiesz, jak pisał wieszcz :) nie wszytek umrę poetko :) zdrowia :)
bRuk Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2013 Podoba mi się, bo jest prawdziwe, pozostawia wiele pytań. Pogrzeb to poważny temat, a jednak uwolniłeś się od tego ciężaru, czuje swobodę i dystans.. często właśnie tak staram się postrzegać rzeczywistość, która stara się przybierać najróżniejsze szaty i stroje, a jednak zupełnie naga jest dla mnie najbardziej poruszająca. Pozdrawiam !
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 dzięki za odwiedziny i komentarz. cieszę się, że czasem ktoś zagląda do tych starszych wierszy, chociaż trudno odpowiadać na pozostawione pod nimi komentarze, ponieważ w tej chwili mechanizm forum o nich nie informuje. pozdrawiam serdecznie i do poczytania :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 @Don_Kebabbo, dzięki :)
Don_Kebabbo Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jackowi dziękuj, że przypomniał ;)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdzie???
Don_Kebabbo Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po nitce do kłębka, niby to siebie zareklamował w Hydeparku, a tak naprawdę... ;)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Już znalazłem :) :) ;) Dzięki :)
Rekomendowane odpowiedzi