Anna N. Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Drogą, prawdą i życiem jesteś Ty Seba`ot A życie - nasza ziemska wędrówka do raju, do Ciebie :) Me dziecięctwo kolcami usłane Pierwsze miłości nie zawsze udane Jak samotne piskle w gnieździe zostawione Ty byłeś blisko, nicości nie przeznaczone Nowe życie w bólu, lecz to ból miłości Wyzuty z obłudy, goryczy, niepewności Podołam wykonać dla innych swe zadanie Czy niespełnienie w bólu i rozpaczy zostanie Odziany w dary obcowania, swoiste spełnienie Bez skazy chcę wykonać swoje przeznaczenie Rozczarowanie zagląda w głąb duszy Twoja obecność go skutecznie głuszy Mimo bolączek i trudu i znoju Pełne miłości, nadziei i pokoju Spełniam swoją dla świata powinność Lecz czasami tracąc swą niewinność Stojąc dziś sądziłem w połowie swej drogi Dostałem prezent, cierpienie, podarunek srogi Idę pokornie mą drogą, można rzec krzyżową Uwieńczyłeś ją dzisiaj koroną cierniową Nic to, łez kaskady, ból, upokorzenia Robię więc w pokorze rachunek sumienia Nadzieję mam dalej, letargiem śmierci już odziany Bo nie ja Tobie, Tyś został dla mnie ofiarowany Gdy już się zrównam z nocą, daj miłosierdzie Marana Tha
dawniejbezet Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Co z tego, że intencje... boskie? bożkowate?... kiedy wiersz nijaki, rymowany na niby, siłą rozpędu brzmienia - rzadziej myśli, wcale wysmakowania i odkrycia jakichś nowych skojarzeń... Straszna nuda przy tym. Proszę pisać dalej, ale inaczej. Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 nie przepadam za wierszami, przy czytaniu których korzystać muszę ze wsparcia słowników. tutaj właściwie mogłem zaufać intuicji, ale jednak poszukałem i z pewnymi perturbacjami, bo definicję słowa o takiej pisowni znalazłem we francuskojęzycznej wiki, a tam inny zapis i w konsekwencji otrzymałem coś takiego: Sabaoth (z języka hebrajskiego tseba’ oth, dosłownie - "wojsko", "zastępy", stąd El Sabaoth - Pan Zastępów), imię Boga występujące w Biblii. i wyszło na to, że został zgubiony (o zgrozo!) El, albo PL modli się do jakiejś armii i to zupełnie zmieniało by sens, ale na koniec znów mamy; Marana tha (aram. Przyjdź, Panie Jezu! lub zapisane jako maran atha Nasz Pan przyszedł) – wyrażenie, prawdopodobnie pochodzenia liturgicznego, przyjęte do Nowego Testamentu[1], gdzie pojawia się tylko raz w Liście apostoła Pawła do Koryntian (1 Kor 16,22). Występuje tam jako grecka transliteracja wyrażenia aramejskiego. Możliwe, że było to pozdrowienie pierwszych chrześcijan. Występuje w modlitwach i pieśniach chrześcijańskich, zwłaszcza w okresie adwentu. czyli w końcu jak? serio, czy żart jakiś? odbiór niestety psują wyrażenia w rodzaju me=moje, mą=moją, srogość podarunku, ból miłości, itd., czego dopełniają bardzo proste, gramatyczne rymy. A żeby nie było, to napiszę, że temat lubię i popieram, z tym że w tym przypadku, żeby napisać coś naprawdę godnego uwagi, trzeba włożyć znacznie więcej wysiłku niż przy pisaniu np. erotyku, czy bajki dla dzieci, które dobrze napisać wcale nie jest łatwo :). na pewno nie wystarczy wykorzystanie dwóch obcojęzycznych pojęć, żeby wiersz chwycił. kłaniam się i pozdrawiam
bazyl_prost Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 trochę to dziwne , na szczeście jest wiele dróg
Rekomendowane odpowiedzi